Sváteční ladění

My, dospělé holky, co máme kupu práce v zaměstnání, s rodinou i se sebou, už víme, že těšení se na Vánoce nepřichází jen tak. Vždycky se najde dost lidí a situací, kteří nás dokážou rozhodit. Nedejte se!
Sváteční ladění
Když se bojíte samoty…
Strachujete se úplně zbytečně. Od okamžiku, kdy vám lékař potvrdil graviditu, už nikdy nebudete na Štědrý večer sama. I kdybyste ho trávila jen s vaším děťátkem v břiše daleko od ostatních, to, že se chystáte stát mámou, dá svátkům úplně jiný rozměr. Kolik žen a manželských párů dělá psí kusy, aby se ocitli na vašem místě!

Když nejsou peníze…
Cítíte úzkost z hrozících finančních výdajů a lítost, co všechno byste svým drahým ráda dopřála, ale není na to... Místo počítání si zahrajte s partnerem a dětmi (s vlastními rodiči, sourozenci...) hru na „Proč tě mám rád“. Hraje se jednoduše: nepustíte jeden večer televizor a napíšete jeden druhému dopis na dané téma.

Když je vás hodně…
Pokud je vás v širší rodině hodně, shánění dárků se mění v noční můru. Jednak pořád nevíte, co originálního vymyslet, a jednak padesát maličkostí vyhlodá do účtu docela slušnou díru. Nakonec vás sice nepomluví bratranec z pátého kolena ani babiččina švagrová, zato vy se užíráte, že vám na dárky pro ty, na kterých vám záleží, nezbylo. Zaveďte od letoška dohodu: dárky se v širším příbuzenstvu dávají jen dětem do osmi let. Uvidíte, jak se všem uleví.
 
Když máte představu, jak by měly správné Vánoce probíhat, ale ostatní vás bojkotují...
Tak se na nějaké představy vykašlete a nechte svátky jen tak plynout. Když se nikomu nechce na půlnoční (a vám samotné také ne), nenadávejte nikomu do lenochů a pusťte si „Rybovku“ z cd.

Hostům zásadně nenabízejte to nejlepší, co máte!
Stejně to nedocení. Nejlepší dobrůtky si sobecky slupněte jen s těmi nejbližšími.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Oblévá vás pot z představy, kolik návštěv budete muset vykonat a kolik přijmout?
Proč muset? Lžete. Celý rok jste mezi lidmi, které si nevybíráte, na Vánoce se řiďte instinktem: Nechce se mi tam? Raději se vymluvím na chorobu a nejdu. Podobně můžete postupovat, i když se davy mají vrhnout k vám.

Pokud jste nikdy nepekla cukroví, zkuste to. (I když ho od babiček dostanete deset kabic.)
Zvlášť pokud máte doma malé děti. Ono vůbec nejde o to cukroví, ale čichání vůně a sdílení společné chvíle s nadšeným mrnětem.

Nenechte se vystresovat údernicemi!
Chlubí se vám švagrová, že už má od září nakoupené a zabalené dárky a už na Mikuláše umyla všechna okna? A třikrát? Vklidu si dopijte kávu, oceňte ji: „Ty seš tak schopná a šikovná, to já se ti nikdy nevyrovnám.“

Nebojte se budoucnosti a nemyslete na žádné krize!
Ani světové finanční, ani cizí partnerské... Nemá význam dělat si starosti s věcmi, které neovlivníme, ani řešit cizí životy. Prostě teď je teď a vždycky všechno nějak dopadne.

Pokud to ještě nestačilo, berte fotku na této stránce, která pochází z knihy
„Vánoční kuchařka pro dceru“, jako ochutnávku receptů na další straně.
 
Text: Denisa Prošková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články