Svatební dary v Čechách

Chystáte svatbu a přemýšlíte, jestli pro hosty připravit dárkový seznam, nebo jim nechat volnou ruku? Možná vám následující řádky usnadní rozhodování.
Svatební dary v Čechách

Zatímco v organizaci svatby jsou snoubenci stále kreativnější, hosté jsou ve výběru svatebního darů konzervativní. Z nezávislých průzkumů vyplývá, že nejčastějšími dárky jsou u nás peníze. V těsném závěsu za nimi se drží ložní povlečení a elektronika. Do kreativních nápadů se Češi pouštějí jen zřídka.

Peníze na prvním místě

V průzkumu se Češi přiznali, že snoubenci dnes často rovnou na pozvánce uvádějí, že místo darů uvítají finanční příspěvek do začátku společného života. Usnadní tak hostům rozhodování, co koupit, a sami si vyberou, do čeho peníze investují. „Nechtěli jsme, aby se všichni předháněli, kdo dá víc, a tak jsme napsali, že budeme rádi, pokud nám každý dle svého uvážení přispěje částkou od koruny do tisíce korun. Připravili jsme velké prasátko a každý tam svůj příspěvek hodil přímo na svatbě. Nikdo se nedíval, kolik tam kdo hází, bylo to anonymní. Prasátko jsme si pak rozbili až sami doma," říká sedmadvacetiletá Radka z Prahy. Z vybraných peněz jeli novomanželé na svatební cestu, a ještě jim zbylo na novou kuchyň.

Klepněte pro větší obrázek

Jak si kdo ustele...

Druhé místo v ‚dárkovém žebříčku' drží stará dobrá klasika – ložní prádlo. „Zájem o povlečení, které je pořizováno jako svatební dar, je u nás dlouhodobý a poměrně konstantní," potvrzuje výsledky zveřejněného výzkumu David Svoboda ze společnosti www.svobodalinen.cz a dodává, že zákazníci v takovém případě nejčastěji volí luxusní sady, na kterých nijak nešetří. „Zájem bývá o kompletní set na dvoulůžko a převládají spíše romantické a světlé tóny, nejnověji také retrostyl. Stoupá zájem kupujících o dražší a kvalitnější materiály, jako je například satén." Zákazníci v posledních letech také více dbají na zemi původu a vyhledávají české výrobce.

Klepněte pro větší obrázek

Elektronika neurazí

U elektroniky vedly několik let svatební dary v podobě toustovače, žehličky nebo rychlovarné konvice. Dnes je z jejich předních pozic vytlačily designové mixéry, televize a kávovary. A tady Češi nešetří. Řídí se heslem „čím dražší, tím lepší" a volí známé značky. K nákupu nejčastěji využívají internet.

Klepněte pro větší obrázek

Vrácení daru

V případě, že snoubenci nemají svatební seznam a nechají hostům volnou ruku, se často stává, že se některý z darů objeví víckrát. Zástupci e-shopů v tom případě nabízejí čtrnáctidenní lhůtu na vrácení nebo výměnu zboží.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články