Vajíčkový hamburger
Ingredience na 4 porce
4 vejce
8 krajíců toustového chleba
100 g lučiny nebo polotučného tvarohu
2 rajčata
rukola
Postup
Nasucho připravíme volská oka, každý chléb pomažeme z jedné strany sýrem nebo tvarohem, poklademe plátky rajčat a trochou rukoly. Nakonec mezi chleby vložíme hotové vejce.
Nutriční hodnoty na 1 porci
energie: 1203 kJ
bílkoviny: 13 g
tuky: 15 g
sacharidy: 24 g
Zeleninová pomazánka s rybou
Ingredience na 4 porce
1 větší mrkev
¼ celeru
1 konzerva sardinek ve vlastní šťávě
1 lžíce majonézy light
100 g lučiny/ricotty
1 citron
8 krajíců lámankového nebo slunečnicového chleba
sůl
Postup
Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme nálev ze sardinek, které smícháme se zeleninou. Zakápneme šťávou z citronu, lehce osolíme a přidáme majonézu a lučinu/ricottu. Důkladně promícháme (pokud použijeme mixér, pomazánka bude jemnější) a na závěr lehce osolíme, případně opepříme. Pomazánku rozdělíme na 8 krajíců a na závěr můžeme ozdobit citronem.
Nutriční hodnoty na 1 porci
energie: 1939 kJ
bílkoviny: 16 g
tuky: 15 g
sacharidy: 63 g
Vločkové sušenky s mlékem
Ingredience na cca 50 ks sušenek
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mrkve
½ hrnku cukru
½ hrnku rozinek
½ hrnku rostlinného oleje
2½ lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
½ lžičky soli
1 vejce
Postup
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečicím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba polévkové lžíce. Po vystydnutí podáváme se sklenicí mléka.
Nutriční hodnoty
1 sušenka:
energie: 260 kJ
bílkoviny: 1 g
tuky: 3 g
sacharidy: 8 g
250 ml mléka:
energie: 573 kJ
bílkoviny: 8 g
tuky: 5 g
sacharidy: 12 g
Hummus se zeleninou
Ingredience na 6 porcí
300 g sterilované cizrny
½ citronu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce pasty tahini (ze sezamových semínek)
½ lžičky soli
pepř
česnek
okurka/mrkev dle libosti
K přípravě potřebujeme ruční mixér.
Postup:
Cizrnu opláchneme vodou a zakápneme šťávou z citronu, olejem, přidáme rozdrcený česnek a pastu tahini. Důkladně rozmixujeme, podle potřeby naředíme vodou. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninovou oblohou (okurka/mrkev).
Nutriční hodnoty na 1 porci
energie: 1340 kJ
bílkoviny: 10 g
tuky: 12 g
sacharidy: 45 g
Vločková kaše
Ingredience na 4 porce
120 g ovesných vloček
200 g tvarohu/ricotty/bílého jogurtu
2 menší jablka
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky cukru
Postup
Vločky uvaříme ve vodě do konzistence kaše. Na drobné kousky nakrájíme jablka (můžeme i nastrouhat). Vločky zamícháme s tvarohem/ricottou/bílým jogurtem, přidáme jablka, skořici a trochu osladíme.
Nutriční hodnoty na 1 porci
energie: 1033 kJ
bílkoviny: 13 g
tuky: 4 g
sacharidy: 42 g
Luštěninový burger
Ingredience na 6 porcí
250 g sterilovaných luštěnin (cizrna/fazole)
1 vejce
1 malá cibule
4 hrsti pšeničných klíčků, sušených (lze nahradit strouhankou)
150 g sýra eidam 20% nebo 30%
1 avokádo
1 zakysaná smetana light
6 celozrnných housek
bylinky (petrželka/tymián/koriandr)
sůl, pepř
řepkový olej na smažení
Postup
Luštěniny propláchneme, přidáme klíčky, nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhaný sýr, nasekané bylinky. Můžeme mírně osolit a opepřit. Směs promícháme a částečně rozmixujeme (aby ve směsi zůstaly kousky fazolí). Ze směsi vytvarujeme mokrýma rukama silnější karbanátky, které osmažíme na troše řepkového oleje. Mezitím si připravíme dresink. Pokrájíme nadrobno jedno avokádo, smícháme se zakysanou smetanou a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Nakonec rozřízneme celozrnnou housku, po vnitřních stranách ji pomažeme dresinkem a naplníme karbanátkem.
Nutriční hodnoty na 1 porci
energie: 1650 kJ
bílkoviny: 20 g
tuky: 21 g
sacharidy: 40 g