MINESTRONE PRO BATOLATA
Suroviny:
2 masitá rajčata
2 kousky brokolice
2 malé čerstvé karotky
1 brambor
2 fazolové lusky
1 malá petržel
Čerstvý hrášek ze 4 lusků
Polévková lžíce drobných těstovin (třeba písmenka nebo hvězdičky)
Příprava: Do horké vody vsypeme na drobné kousky nakrájenou zeleninu a vaříme ji až do změknutí. V jiném kastrůlku uvaříme podle návodu těstoviny doměkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou podle věku dítěte (počtu jeho zubů). Přemístíme do misky a přidáme uvařené těstoviny. Před podáním přidáme do polévky půlku lžičky másla (střídáme se zastudena lisovaným olejem, např. olivovým, sezamovým, ořechovým atd).
ŽERVÉ S JABLKEM A BANÁNEM
Suroviny:
1 balení žervé
1 půlku jablka
1 půlku banánu
Příprava: Jablka nastrouháme a vše rozmačkáme s žervé. Nesladíme, dítě dostane svou dávku cukru, který nejlépe spotřebuje, v ovoci. Ovoce je samozřejmě možné obměňovat podle sezóny, pozor ale na možnou alergii – z tohoto důvodu se nedoporučuje kiwi nebo jahody ve větším množství.
BRAMBOROVÁ KAŠE S KUŘECÍM MASEM
Suroviny:
podle potřeby (cca 50 ml) mléko (kojenecké nebo kravské)
podle potřeby (cca 2 lžičky) máslo (olej, rostlinné máslo)
10 dkg kuřecího libového masa (např. prsíčka) čerstvého nebo chlazeného
Příprava: Maso uvaříme ve vodě doměkka. Mezitím uvaříme nakrájené brambory doměkka. Rozmixujeme s horkým mlékem a kouskem másla (lžičkou oleje) a na kousky nakrájeným uvařeným masem.
KUKUŘIČNÁ KAŠE S MEDEM A MALINAMI
Suroviny:
Zhruba 3 lžíce kojenecké kaše z kukuřice nebo instantní kukuřičné polenty (prodejny zdravé výživy, obchodní řetězce)
hrst čerstvých malin
lžička medu nebo javorového sirupu (lze použít také obilný sirup Sladěnka nebo rýžový sirup)
Příprava: Kaši uvaříme podle návodu, polijeme medem nebo některým ze sirupů a navršíme rozmačkané maliny.