Šunka pro děti? Proč ne!

Kvalita masa, salámů a šunky je v poslední době hodně propíraným tématem a zvláště pokud jde o to, zda uzeniny a maso zařazovat do dětského jídelníčku, nebo ne.
Šunka pro děti? Proč ne!

Správný přísun živin je pro každého velmi důležitý, tím spíš pro děti, které se teprve vyvíjejí. Zvláště v chladnějších dnech musíme na správné složení dětského jídelníčku více dbát. Organismus potřebuje mnohem větší přísun energie, aby se mohl dostatečně zahřát a aby byl schopen čelit nákazám, které v tomto období číhají na každém rohu.

Výživná svačinka

V dětské svačině by neměly chybět zelenina a ovoce, na tom není nic nového. Ovšem pokud do svačinového boxu přidáte i pár plátků šunky pro děti, uděláte dobře. Budete mít jistotu, že má vaše dítě dostatek vitaminů a nebude do oběda trpět hlady. Šunky obecně mají vysoký obsah bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. Jsou také zdrojem například železa, fosforu, zinku či hořčíku a obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A a D. Velmi důležitý je obsah tzv. esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje pro svou správnou funkci, obnovu tkání a dětský organismus také pro růst. Tyto látky si tělo neumí vytvořit samo, a proto je musí přijímat ze stravy.

Důležité složení

Klepněte pro větší obrázekJak vybrat na trhu šunku, která je pro děti vhodná? Neprohloupíte, pokud sáhnete přímo po té, která už v názvu říká, že je určena dětem. Její složení je totiž pro děti skutečně uzpůsobeno. Například Krůtí šunka výběrová pro děti od firmy LE & CO s 83% podílem masa obsahuje jen 0,7 g tuku a 1,7 g soli na 100 g výrobku. Je s polovičním obsahem dusitanů, bez alergenů a s minimálním množstvím přídatných látek.

Bezlepková pochoutka

Šunky pro děti ale samozřejmě nejsou určeny jen dětem. Svým složením splňují mnohem vyšší nároky, a tudíž jsou vhodné i pro osoby dodržující redukční diety nebo ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji. Jelikož neobsahují lepek, jsou vhodné i pro ty, kdo jsou kvůli celiakii nebo jiným nemocem nuceni dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Pro nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů jsou ceněny také dušené šunky. Podstatně nižší podíl tuku oproti vepřovému masu, které přirozeně obsahuje 2–3% tuku, naleznete u drůbeží šunky. Ke snížení hodnot došlo ve srovnání s minulostí i u obsahu soli, která se dnes vyskytuje průměrně okolo 2 % a méně. Dušené šunky mají velmi dobré nutriční složení, a proto jsou při zachování pestrosti stravy vhodné i pro zdravý styl výživy.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články