Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Střídavá péče není pro každého. Nejdůležitější jsou zájmy dítěte

Markéta Novák Matějková 17.  10.  2016
Procházíte náročnou životní etapou a čeká vás rozvod, se kterým souvisí i rozdělení péče o vaše děti? Přejete si mít děti ve výlučné péči, ale váš partner navrhuje střídavou péči a máte strach, jak čas bez dětí zvládnete? V první řadě byste měli změnit otázku tak, aby zněla ve prospěch dětí. Co je pro vaše děti nejlepší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Českého statistického úřadu končí od roku 2001 rozvodem 45 – 50 % manželství. Proto téma péče dětí po rozvodu rodičů je více než aktuální. Jen se podívejte okolo sebe. Určitě znáte nejeden pár, který je rozvedený nebo se právě nachází v rozvodovém řízení a řeší péči o dítě. Zatímco ženy většinou upřednostňují svěření dítěte do výhradní péče, muži jsou ti, kteří navrhují péči střídavou, o které se v posledních letech hodně mluví a která je v dnešní době běžnou praxí.

Střídavá péče není pro každého

Přestože to vypadá logicky, že dítě rozvodem rodičů nepřijde při střídavé péči o čas strávený ani s jedním z rodičů, přece jen má svá úskalí a rozhodně není pro každého. Většina soudců i psychologů se totiž shoduje v tom, že střídavá péče je prospěšná v těch případech, kdy se rozvedení rodiče dokážou bez problémů domluvit. Na prvním místě musí být právo a potřeby dítěte.

Psychologové upozorňují na to, že soulad mezi bývalými partnery je v tomto případě naprosto nezbytný. Jen díky tomu se střídavá péče nezmění v nepohodlí pro dítě. Sociolog Ondřej Bouša z Institutu výzkumu dětí a rodiny při Masarykově univerzitě v Brně řekl v rozhovoru pro Českou televizi, že střídavá péče pro děti je přínosná v případě, že funguje dohoda na straně rodičů.

Rozvedli se, doma zůstaly jen děti. Klady i zápory „střídavky“

Nebezpečí podle něj hrozí v těch případech, kdy jeden z páru se střídavou péčí nesouhlasí. Ve stejném rozhovoru promluvil také psychoterapeut Jeroným Klimeš, který poukázal na to, že střídavá péče není vhodná především u malých dětí. Ty mají podle něj nerovnoměrný vztah k oběma rodičům, přičemž silnější je logicky k ženě. Dále uvedl, že si střídavou péči dovede představit u dětí kolem patnáctého roku.

Setkat se ale můžete ale také s názorem, že střídavá péče u starších dětí není už tak snadná, a to z prostého důvodu. Dítě potřebuje v tomto věku nejen rodiče, ale navíc si vytváří sociální vazby v místě bydliště. Problém může nastat u rodičů, kteří nebydlí například ve stejném městě a dítě je tak nuceno navštěvovat například dvě rozdílná vzdělávací zařízení.

Ideální stav pro střídavou péči je takový, ve kterém se rodiče dokážou nejen domluvit, ale zároveň jsou k ní schopni vytvořit podmínky. Například takové, že bydlí poblíž. Největší problém nastává ve chvíli, kdy střídavou péči bere jeden z rodičů, nejčastěji otec, jen jako prostředek „vyřizování si účtů“ s druhým rodičem.

Ženy jsou zase většinou ty, které a priori, odmítají jakoukoliv jinou domluvu, než tu, že budou mít dítě ve výhradní péči. Jak řekl psycholog Petr Šmolka v jednou z rozhovorů na téma střídavé péče – „střídavá péče je někdy nástrojem v boji šílenců“. Proto by se rodiče, kteří procházejí rozvodovým řízením, měli pokusit, i když je to občas velmi složité, udržet své emoce na uzdě a zamyslet se nad tím, jak situaci vyřešit s ohledem na své dítě. 

Ženy jsou zase většinou ty, které a priori odmítají jakoukoliv jinou domluvu, než tu, že budou mít dítě ve výhradní péči.

 

Skepticky se ke střídavé péči staví například ambulantní psychiatr IKEM a REMEDIS, sekundární lékař Psychiatrické léčebny Bohnice, asistent ÚVL 1. LF UK Radkin Honzák, který v článku nazvaném Děti napůl zveřejněném na webu Psychologie.cz říká: „Vím zatraceně dobře, že dítě pro svůj zdravý vývoj potřebuje určité stabilní prostředí, že týdenní změna pobytu a zvyků nesvědčí hned tak každému, že kontakty s dalšími partnery rodičů jsou zdrojem mnoha malérů a že nakonec to odskáče nevinné dítě, které si své nezakotvení odnáší do dospělého věku se všemi důsledky.

Vím to zejména od dětí, které si peripetiemi rozvodu prošly, dospěly a staly se pacienty. Povýšení střídavé péče na vzorovou zákonnou normu v zájmu dítěte rozhodně není, vyhovuje spíš pohodlnosti soudů nepárat se s vlekoucími se problémy.“

Myslíte si, že je střídavá péče pro dítě vhodná?

Střídavka nebo jeden domov?

Na internetu se dá najít spousta odkazů na webové stránky, které prosazují jeden nebo druhý způsob péče po rozvodu rodičů. Pokud hledáte další informace včetně názorů dětí, můžete navštívit weby Střídavka.cz nebo Jedendomov.cz.

„Dopřejte svým dětem to nejlepší, co můžete – péči obou rodičů, ať už spolu žijí, či nikoliv. Dítě má právo na máminu i tátovu výchovu, tu žádné výživné nenahradí. Proto je v případě rozvodu nejlepším řešením, které zachová dětem péči mámy i táty, střídavá péče (tzv. střídavka) nebo společná péče,“ dočtete se na stránkách Střídavka.cz.

Odlišný pohled na uspořádání péče po rozvodu nabízí web Jeden domov.cz: „Dítě potřebuje oba rodiče. A proto by se nadále s oběma mělo stýkat co nejvíce. Ale mít stále oba rodiče není totéž jako být ve střídavé péči! Do života dítěte patří kromě rodičů i další jistoty, které jsou pro něj důležité. Potřebuje domov, potřebuje cítit, že někam patří a má tam svoji "základnu".

Nikdo nedokáže žít jako permanentní návštěva střídající se u dvou hostitelů, kteří oba tvrdí: "Tady je tvůj domov". Soudním rozhodnutím o střídavé péči nebude mít dítě zachovánu úplnou rodinu a navíc ještě ztratí domov. Přichází tedy nejen o rodinu, ale zbytečně i o domov. Ten se přestěhuje do batůžku na zádech. Střídavou péčí dítě nezíská dva domovy, ale ztratí i ten jeden, který mu mohl ještě zbýt.

Domov je pojem, který není dělitelný dvěma

Ať už se rozhodnete pro střídavou péči nebo ne, nezapomínejte myslet na to, jak novou situaci bude vnímat vaše dítě. To, co vyhovuje jednomu dítěti, nemusí být ideální pro druhé. Každé dítě má jiný temperament a povahu. Některému dítěti nevadí být neustále na cestách a nijak to neřeší, jiné dítě to ale může snášet hůře, protože má rádo svůj klid a zázemí.

Jedině vy sami znáte své dítě nejlépe, a pokud jste dobrými rodiči a jde vám o spokojenost vašeho potomka, tak mu naslouchejte. Děti se vyvíjí a neznamená to, že dítě, které zůstane žít s matkou, nemůže mít s otcem skvělý vztah. Stejně tak vám střídavá péče nezaručí, že díky ní dítě získá to nejlepší z obou rodičů.

Střídavá výchova znamená, že o dítě pečují střídavě oba rodičů. Čas, který s dětmi tráví jejich rodiče, je stejný nebo velmi podobný. Intervaly střídání závisí na domluvě rodičů, od několika dnů, až po několik týdnů.

Článek pokračuje na další straně...

 

Témata: Střídavá péče, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Zajímavý program, Dohoda, Péče, Jeroným, Skvělý vztah, Bývalý partner, Svěření, Zdravý vývoj, Bývalý manžel, Úhel, Děti, Výhradní péče, Nejlepší řešení, Druhý způsob, LF UK, Sociolog, Honza, Střídavka, Jeroným Klimeš, Masaryk, Smolka