Stop nepříjemným mykózám

Horké počasí a pobyt u vody nahrávají množení bakterií a tím pádem i vaginálním mykózám. Snad každá žena se s nimi v životě alespoň jednou setkala. Aby se tohle nepříjemné setkání neopakovalo, máme pro vás pět užitečných rad, které se vyplatí následovat. Předcházet problémům je totiž vždy jednodušší než řešit jejich důsledky.
Stop nepříjemným mykózám

1. Mokré plavky dolů

I když se to zdá jako banalita, po koupání se raději hned převlékněte do suchého. Vlhké a teplé prostředí prospívá kvasinkám či jiným mikroorganismům a pokud máte narušené vaginální pH, snadněji jim podlehnete. Totéž platí v případě propoceného oblečení po sportu – co nejdříve dolů!

2. Intimní hygiena

Základem prevence proti gynekologickým obtížím je správná intimní hygiena, tj. pravidelná a s použitím speciálních šetrných přípravků k tomu určených, nikoliv klasických zásaditých mýdel nebo parfémovaných sprchových gelů. Na trhu je dnes k dispozici řada produktů, které přispívají k optimálnímu pH vašich intimních partií, a chrání je tak před mykózami.

Vyzkoušejte například některý z nabídky Lactacyd – obsahují přírodní kyselinu mléčnou, takže zároveň podporují růst užitečných laktobacilů. Čím dříve si zásady každodenní intimní hygieny osvojíte, tím lépe. Patří mezi ně i osoušení vlastním ručníkem, preference sprchování před koupelemi nebo používání neparfémovaného toaletního papíru. V době menstruace je nutné časté vyměňování hygienických tampónů či vložek. Pacientkám s častými záněty gynekologové někdy doporučují tampóny zavádět jen na sport.

3. Upravte šatník

Zvlášť v létě vyměňte upnuté a přiléhavé oblečení za volnější – nechcete se přece „zapařit". Také spodní prádlo by mělo být prodyšné, nejlépe z přírodních materiálů, tedy bavlny a hedvábí. Snažte se vyhnout prádlu z syntetických materiálů a krajek. Jestli máte pocit, že jen v něm můžete být sexy, mýlíte se. I hedvábné prádlo dnes může být vkusné a ne jen s infantilními obrázky, případně ve stylu bombarďáků našich babiček. Každodenní výměna je snad samozřejmostí.

4. Zdravější životní styl

Možná vás to překvapí, ale míru „zranitelnosti" vaší pochvy do jisté míry ovlivňuje i strava a zdravý životní styl. Omezte v příjmu potravy cukry, protože jsou živnou půdou pro kvasinky. K posílení celkové obranyschopnosti obohaťte jídelníček o důležité živiny a vitamíny a začněte se pravidelně věnovat nějakému sportu.

5. Sexuální zdrženlivost

Promiskuitní chování podporuje nejen přenos pohlavních nemocí. Pokud už cítíte nepříjemné pocity v intimní oblasti, neprodleně navštivte svého gynekologa a poraďte se o jejich řešení. Počítejte ale s tím, že po dobu léčby omezí vaši sexuální aktivitu. O svých potížích hovořte otevřeně i se svým sexuálním partnerem. Připravte jej na to, že v některých případech může chtít doktor léčit i jeho.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články