Maminka.czPeníze a kariéra

Sterilizátory, odsávačky, monitory, ohřívače,… Opravdu to všechno potřebujete?

Michaela Karavarakis 18.  6.  2014
Sterilizátory, odsávačky, monitory, ohřívače,… Opravdu to všechno potřebujete?
Odsávačky, chůvičky, zařízení na sterilizaci lahviček a dudlíků, ohřívače mléka, monitory dechu,… Opravdu potřebujete všechny tyto technické vymoženosti? To záleží. Některé dokáží práci usnadnit, jiné vám ji spíš přidělají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když rodily naše babičky, byla jedinou starostí postýlka a kočárek. Teď? Odevšad se na nás valí tolik „nepostradatelných“ přístrojů, monitorů a technických vymožeností, že člověk aby si pořídil několik prodlužovaček a hodně laciného dodavatele elektřiny. Anebo vsadil na zdravý rozum.

Odsávačka

Důvodů k jejímu pořízení může být několik. Jednak můžete mít (zvlášť ze začátku) tolik moc mléka, že od něj svým prsům potřebuje pravidelně ulevit. Nebo se vaše miminko z nějakého důvodu odmítne přisát a pak jediným způsobem, jak mu stále dopřát mateřské mléko, je před každým krmením si ho odsát, přelít do lahvičky a miminko pak krmit z ní.

Cena: Nejlacinější elektrické odsávačky začínají na ceně zhruba 1.350 korun. K dostání jsou i manuální pumpičky od cca 900 Kč výš.

Levnější varianta: Mléko si z prsou samozřejmě můžete odstříkat sama bez pomoci nějaké mechanické pomůcky. Mnoho žen tuto techniku dokonce upřednostňuje. Pohmatem nejlépe poznáte, kde máte v prsou mléka nejvíc, jaká část prsu je zatuhlá a cílenou masáží si můžete ulevit. Nejlepší je vlézt si přitom pod horkou sprchu, přiložit si na prso teplý obklad nebo před tím vypít horký čaj.

Chůvička

Je pochopitelné, že chcete mít přehled, co se děje za zavřenými dveřmi dětského pokojíčku, když tam v noci zrovna nejste. A je taky jasné, že nechcete večer v létě na chalupě sedět uvnitř a špicovat uši, jestli vaše děťátko zrovna nezapláče, když můžete venku grilovat. Pro tyto účely je chůvička nepostradatelná. Dodá vám pocit jistoty, že kdyby se něco dělo, budete to vědět, a taky jakés takés svobody.

Cena: Zde se ceny velmi různí, ale počítejte s tím, že valnou většinu výrobků naleznete v kategorii 1000 až 2000 Kč. Zde se vyplatí nesnažit se vyloženě ušetřit, protože výrobky na spodní cenové hranici většinou nemívají až tak daleký dosah či vysokou citlivost.

Levnější varianta: Můžete si nechat pootevřené dveře a ztišit televizi. Nebo pokud máte chytrý telefon, můžete si zadarmo stáhnout aplikaci, která funguje na principu chůvičky: v okamžiku, kdy mikrofon smart telefonu, který necháte u dítěte v pokojíčku, zachytí nějaký zvuk (můžete si nastavit citlivost telefonu či délku zvuku), zavolá na vámi zadané telefonní číslo (vašeho partnera, či toho, kdo s vámi momentálně pobývá).

Sterilizátory lahviček a dudlíků

Ač se to nezdá, sterilizátory to je samostatný vědní obor. Nejběžnější jsou ty do mikrovlnných trub, pak ale existují i samostatně fungující – elektrické. Všechny fungují na principu horké páry, která v délce několika minut (většinou dvou až šesti) lahvičky i dudlíky zbaví všeho živého i neživého, zkrátka vysterilizuje. Neznamená to ale přirozeně, že je za vás vymyje. To musíte udělat vy před tím, než je do sterilizátoru dáte.

Cena: Nejlevnější sterilizátory najdete za zhruba 800 korun.

Levnější varianta: Myčka. Horká voda, vaše ruka, štětka, jar. Hrnec s vroucí vodou. Můžete si vybrat.

Monitor srdeční dechu

Riziko náhlého selhání dechu (SIDS), dušení či dávení. To jsou nejčastější obavy, které vedou novopečené rodiče k pořízení monitorů dechu. Tyto monitory se skládají ze snímací desky, která se umístí pod matraci postýlky, a malé krabičky - tzv. vyhodnocovacího zařízení. V okamžiku, kdy snímací deska přestane vnímat pravidelný tlukot srdce novorozence, rozezní se do několika sekund poplašný alarm.

Cena: Zhruba od 2.500 Kč.

Levnější varianta: Pokud máte opodstatněný strach, že by se výše zmíněná zdravotní rizika mohla týkat vašeho děťátka (je nedonošené, mělo nízkou porodní váhu či má jiné zdravotní komplikace), asi se vám pro váš vlastní klid do monitoru dechu investovat vyplatí. Žádná levnější varianta totiž neexistuje.

Témata: Peníze a kariéra, Jediný způsob, Hořký čaj, Myčka, Stěr, Monitor, Horký čaj, Chytrý telefon, Horká voda, Chůvička, Teplý obklad