Šťavnaté koláče

Vyzkoušejte křehký koláč s hruškami a malinami, mandlový koláč s meruňkami, broskvový křupáč, listový koláč s jablky a vlašskými ořechy, máslový koláč s borůvkami a nebo rychlé ořechové šneky.
Šťavnaté koláče
Křehký koláč s hruškami a malinami
 
Přísady:
Na těsto:

375 g hladké mouky
2 lžíce cukru
špetka soli
125 g studené máslo
1 žloutek
60 ml ledové vody
Na náplň:
2 větší hrušky
50 g čerstvých malin
2 lžíce cukru
1 lžíce dětské krupičky
špetka skořice
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Připravte si ingredience. Promíchejte mouku, cukr a sůl v hlubší míse, přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky a dobře promíchejte, dokud nevzniknou menší hrudky. Vmíchejte do těsta žloutek a postupně ledovou vodu tak, abyste získali tužší těsto, které se nelepí na ruce. Vzniklé těsto nechejte asi hodinu odpočinout v lednici. Vyválejte z těsta kulatou placku, kterou položte do kulaté dortové formy. Hrušky oloupejte a nakrájejte na měsíčky, promíchejte s cukrem, skořicí a dětskou krupičkou. Následně rovnoměrně naskládejte a rovnoměrně umístěte na těsto maliny. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 70 minut. Podávejte vychlazené, posypané moučkovým cukrem.
 
Mandlový koláč s meruňkami
 
Přísady:
200 g másla + na vymazání
200 g krupicového cukru
5 vajec
300 g mandlí
150 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
700 g čerstvých meruněk
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Připravte si ingredience. Předehřejte troubu na 160 stupňů. Hlubokou obdélníkovou dortovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a vymažte i papír. Změklé máslo a cukr vymíchejte do pěny ručním mixérem. Postupně přidávejte vejce, každé z nich dobře zašlehejte do máslové pěny. Zapracujte mouku s kypicím práškem a mleté mandle. Vzniklé těsto naklaďte lžící rovnoměrně na plech. Navrch klaďte vypeckované a rozpůlené meruňky, pocukrujte a pečte asi 75 min.(na špejli neulpívá těsto). Koláč vytáhněte. nechte vychladnout ve formě a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo šlehačkou.

TIP! Místo meruněk zkuste variantu se švestkami a skořicí.
 
Broskvový křupáč
 
Přísady:
4 větší broskve
375 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
125 g másla
250 g ovesných vloček
½ lžičky skořice
½ lžičky strouhaného zázvoru
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Předehřejte troubu na 180º, broskve opláchněte studenou vodou a nakrájejte na měsíčky a přímo v pečicí nádobě promíchejte se 175 g krupicového cukru, 125 g mouky a strouhaným zázvorem. Zbylou mouku promíchejte s máslem tak, aby vznikly hrudky velikosti hrášku. Přidejte zbytek krupicového cukru, ovesné vločky a skořici a všechno promíchejte, aby se jednotlivé přísady spojily. Vzniklou těstovou masu rozdrobte přes broskvové měsíčky a pečte asi 35 minut než těstové drobky získají zlatohnědou barvu. Podávejte ještě za tepla s kopečkem vanilkové zmrzliny.

TIP! Lahodně chutná také varianta s rebarborou.
 
Listový koláč s jablky a vlašskými ořechy
 
Přísady:
1 balení hotového listového těsta (nejlépe značky Wewalka)
4 větší jablka
50 ml javorového sirupu
100 g vlašských ořechů
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů, jablka opláchněte studenou vodou a nakrájejte na tenké měsíčky a promíchejte s javorovým sirupem v hlubší míse. Hotové rozválené těsto položte na plech vyložený pečicím papírem. Jablkové měsíčky namočené v javorovém sirupu naskládejte na těstovou placku tak, aby od vnějších okrajů zbývala asi 1,5cm mezera. Na závěr posypejte vlašskými ořechy a pečte v troubě asi 45 minut, dokud listové těsto nezíská zlatavou barvu. Podávejte vychlazené – se šálkem kávy s mlékem. 
 
Máslový koláč s borůvkami
 
Přísady:
180 g másla
4 vejce
220 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g zakysané smetany
280 g hladké mouky
1 lžíce kypřicího prášku
400 g čerstvých borůvek
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Připravte si ingredience. Předehřejte troubu na 160 stupňů a dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem, vyložte pečicím papírem, který máslem namažte i seshora. Začněte tím, že změklé máslo, krupicový cukr a vanilkový cukr našleháte ručním mixérem po dobu asi 10 minut, dokud přísady nezpění. Do pěny postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu, dobře zašlehejte a zapracujte prosátou moukou s kypřicím práškem. Na závěr do těsta opatrně lžící vmíchejte čerstvé borůvky a poté těsto nakládejte lžící do formy. Pečte dozlatova asi 70 minut. Do těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete čistou, vytáhněte koláč z trouby. Podávejte vychlazený a zdobený šlehačkou. 
 
Rychlé ořechové šneky
 
Přísady:
1 balení hotového těsta na croissant
200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
6 lžic cukru
50 ml javorového sirupu
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Těsto rozložte na pracovní plochu a posypejte nasekanými ořechy, cukrem a přilijte rovnoměrně javorový sirup. Následně těsto srolujte do šišky a vykrojte z ní kolečka o šířce asi 1,5 cm. Jednotlivá kolečka položte na plech s papírem, při tom dbejte o to, aby mezi jednotlivými kolečky zůstala asi 2cm mezera. Pečte při teplotě 180 stupňů, dokud šneci nezískají zlatavou barvu, tedy asi 20–25 minut. Šneky nechte vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem.

TIP! Zkuste také zkombinovat mandle a sušené meruňky. 
 
Text: Amalia Balsa
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články