Předehřejte troubu na 180º, broskve opláchněte studenou vodou a nakrájejte na měsíčky a přímo v pečicí nádobě promíchejte se 175 g krupicového cukru, 125 g mouky a strouhaným zázvorem. Zbylou mouku promíchejte s máslem tak, aby vznikly hrudky velikosti hrášku. Přidejte zbytek krupicového cukru, ovesné vločky a skořici a všechno promíchejte, aby se jednotlivé přísady spojily. Vzniklou těstovou masu rozdrobte přes broskvové měsíčky a pečte asi 35 minut než těstové drobky získají zlatohnědou barvu. Podávejte ještě za tepla s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Přísady:
1 balení hotového listového těsta (nejlépe značky Wewalka)
4 větší jablka
50 ml javorového sirupu
100 g vlašských ořechů
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů, jablka opláchněte studenou vodou a nakrájejte na tenké měsíčky a promíchejte s javorovým sirupem v hlubší míse. Hotové rozválené těsto položte na plech vyložený pečicím papírem. Jablkové měsíčky namočené v javorovém sirupu naskládejte na těstovou placku tak, aby od vnějších okrajů zbývala asi 1,5cm mezera. Na závěr posypejte vlašskými ořechy a pečte v troubě asi 45 minut, dokud listové těsto nezíská zlatavou barvu. Podávejte vychlazené – se šálkem kávy s mlékem.
Máslový koláč s borůvkami
Přísady:
180 g másla
4 vejce
220 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g zakysané smetany
280 g hladké mouky
1 lžíce kypřicího prášku
400 g čerstvých borůvek
Postup:
Připravte si ingredience. Předehřejte troubu na 160 stupňů a dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem, vyložte pečicím papírem, který máslem namažte i seshora. Začněte tím, že změklé máslo, krupicový cukr a vanilkový cukr našleháte ručním mixérem po dobu asi 10 minut, dokud přísady nezpění. Do pěny postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu, dobře zašlehejte a zapracujte prosátou moukou s kypřicím práškem. Na závěr do těsta opatrně lžící vmíchejte čerstvé borůvky a poté těsto nakládejte lžící do formy. Pečte dozlatova asi 70 minut. Do těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete čistou, vytáhněte koláč z trouby. Podávejte vychlazený a zdobený šlehačkou.
Rychlé ořechové šneky
Přísady:
1 balení hotového těsta na croissant
200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
6 lžic cukru
50 ml javorového sirupu
Postup:
Těsto rozložte na pracovní plochu a posypejte nasekanými ořechy, cukrem a přilijte rovnoměrně javorový sirup. Následně těsto srolujte do šišky a vykrojte z ní kolečka o šířce asi 1,5 cm. Jednotlivá kolečka položte na plech s papírem, při tom dbejte o to, aby mezi jednotlivými kolečky zůstala asi 2cm mezera. Pečte při teplotě 180 stupňů, dokud šneci nezískají zlatavou barvu, tedy asi 20–25 minut. Šneky nechte vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem.
TIP! Zkuste také zkombinovat mandle a sušené meruňky.
Text: Amalia Balsa