Stavím věž! Od boření k tvoření

Hra s kostkami má obrovský význam pro psychomotorický rozvoj děťátka. Začít stavět věže a hrady můžete hned, jakmile miminko samostatně sedí. 
Stavím věž! Od boření k tvoření

Miminko se samozřejmě teprve učí brát kostky do ruky, ocumlává je, pohazuje. I malé batole si nechá věž raději postavit od vás a realizuje se hlavně při boření. Nespílejte, když vám do vašeho veledíla plácne rukou a vy můžete stavět znovu. Dítě se zkrátka učí poznávat akci a reakci, a čím hlučnější následek jeho rozmáchnutí, tím větší nadšení. Od boření k tvoření ho veďte nenásilně a s úsměvem. A při úspěchu nešetřete jásotem! 

6 zásad malého kurzu kostkování
1. Pořiďte domů co nejpestřejší paletu kostek (různé tvary, barvy a materiály). Dítě potřebuje ochutnat a ohmatat co největší škálu: textil, plast i dřevo. Všechny mají své výhody: dřevěné jsou sice tvrdé, ale pěkně se z nich staví, plastové jsou bezpečné co do tvrdosti, ale vypoulené varianty nedrží na sobě apod.

2. Učte dítě vnímat soulad barev i rozdíly mezi nimi. (I když pojmenovávat barvy se sice naučí až na konci batolecího věku.) Postavte komín modrý, vedle červený, a vyzývejte dítě, aby vám podávalo správnou barvu.

3. Různé tvary jsou důležité pro rozvoj jemné motoriky. Vkládejte mu do ruky krychle větší, menší, „obdélníčky“ tenké, silné, válečky i jehlany vysoké, nízké. Zkoušejte, které tvary můžete postavit na sebe, které na sobě nedrží a skutálí se apod.

4. Nezapomeňte, že kostky by neměly mít ostré hrany, neměly by obsahovat závadné látky ani malé částečky, které by dítě mohlo polknout.

5. Hrajte si společně s dítětem. Ukazujte mu nové možnosti hrátek s kostkami – stavět můžete postupně nejen komíny a věže, ale i hady, ohrádky nebo hrady. Za plotem můžou bydlet zvířátka, v domečku panenka apod.

6. U hraní si spolu povídejte. Anebo při stavění předříkávejte básničky – třeba Stavím, stavím věž. 

Co zvládne postavit?
• ve 12 měsících: snaha položit kostku na kostku
• v 15 měsících: věž ze dvou kostek
• v 18 měsících: věž ze tří kostek
• ve 2 letech: věž z šesti a více kostek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články