Stačí zavolat a pomoc je u vás!

Máte po návratu z porodnice pocit, že nevíte, jak dál? Nezvládáte péči o miminko, máte obavy?
Stačí zavolat a pomoc je u vás!
Uklidněte se, je to zcela běžné a tyto stavy prožívá hodně maminek, zvlášť těch, které porodily prvního potomka. A to bez ohledu na to, že se pečlivě připravovaly v předporodních kurzech, načetly spoustu literatury, konzultovaly se svými zkušenými kamarádkami.

Zasloužíme si to
Období takzvaného šestinedělí, tedy prvních týdnů bezprostředně po porodu, je obdobím veliké hormonální nevyrovnanosti a bouře v organizmu, která se odráží v psychice maminky.
„Řada žen má pocit, že jediné, čemu by se měly stoprocentně věnovat, je péče o novorozené miminko a na sebe zapomínají nebo už na to nemají kapacitu,“ uvažuje porodní asistentka Eva Barešová z Centra pro těhotenství, porod a mateřství Anahita v Praze 9. V tomto zařízení nabízejí službu, kterou by si podle Evy Barešové zasloužila každá maminka - návštěvu porodní asistentky přímo doma, v domácím prostředí. „Právě na začátku šestinedělí potřebuje žena psychicky podpořit, ujistit se o tom, že o miminko správně pečuje, že je všechno v pořádku. Potřebuje být připravená na to, jak se bude miminko vyvíjet, co ji čeká, že se postupně řada věcí změní (režim spánku, možná i množství vypitého mlíčka či mléka, které se tvoří mamince, zkrátka úplně běžné věci patřící k prvním týdnům po návratu z porodnice). Ženy oslabené porodem na některé situace totiž reagují úplně jinak, než zkušené maminy půlročního dítěte,“ vysvětluje Eva Barešová.

„Zakopaný pes“
„Kromě toho, že ženy o této službě příliš nevědí a nedokáží si úplně představit, oč se jedná, máme v Praze ještě specifické obtíže. S porodními asistentkami nechce uzavírat smlouvy Všeobecná zdravotní pojišťovna na zdravotní péči po porodu. Maminky, které nejsou pojištěny u Vojenské zdravotní pojišťovny, u Oborové zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny MV ČR, si návštěvu porodní asistentky musí hradit samy. A to pochopitelně každému nepřipadá logické a správné,“ uvažuje Eva Barešová.

Kde je líp
„Argumentují tím, že se jedná o zdravotní péči, proč si ji tedy hradit a mají pravdu. Jedna návštěva porodní asistentky včetně dopravy je 500 korun a trvá minimálně 60 minut. V některých místech naší republiky je situace lepší. Třeba ve Zlíně a vlastně celém Jihomoravském kraji, v Táboře či Hradci Králové. Tam kolegyně, které tyto služby a péči nabízejí, s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou takové obtíže nemají. Zdravotní péči po porodu si může dopřát víc maminek.“

Co nejdřív
O tom, kde hledat v případě potřeby pomoc, by měly informovat budoucí rodičku porodní asistentky, které vedou předporodní kurzy, případně by se o této službě měla dozvědět při odchodu z porodnice. „Nejlepší je, když maminka kontaktuje porodní asistentku při odchodu z porodnice,“ radí Eva Barešová. Po telefonu zjistíme, zda nemá nějaké urgentní obtíže, které je potřeba začít řešit co nejdřív, to se snažíme na návštěvu přijet ještě tentýž den. K nim patří problémy s kojením, bolavé popraskané bradavky, bolestivé prsy, spící, špatně prospívající miminko, dítě, které muselo být dokrmované už v porodnici, špatná poloha při kojení, bolestivé poporodní poranění.

Obvykle třikrát
„Když je v pořádku, navštívíme maminku s miminkem do 48 hodin od návratu z porodnice. Obvyklé jsou tři návštěvy v průběhu šestinedělí, u některých maminek stačí i jedna, jiné zase potřebují návštěv víc. To je naprosto individuální. Poprvé se s maminkou seznámíme a vyptáme se jí podrobně na průběh porodu, na pobyt v porodnici. Podle zjištěných informací naplánujeme průběh celé návštěvy. Nejdřív se věnujeme rodičce. Kontrolujeme fyziologické funkce - krevní tlak, pulz a teplotu, zkontrolujeme zavinování dělohy a porodní poranění. Informujeme ji o jejím zdravotním stavu, o tom, jak bude šestinedělí probíhat, jak se jí hojí nástřih nebo rána po císařském řezu, jak má pečovat o prsa, jakou dodržovat hygienu. Maminky často zajímá poporodní krvácení. Některé jsou zaskočené tím, že po týdnu ještě krvácí, jiné si myslí, že budou naopak krvácet řadu týdnů... Důležitá je správná péče o prsy a bradavky, aby maminku nebolelo kojení. Naučíme maminku cviky na posilování pánevního dna a ženám po císařském řezu ukážeme, jak mají provádět masáž jizvy. Maminky také velice zajímá, jakým způsobem se mohou během kojení chránit před neplánovaným otěhotněním. Pak se věnujeme miminku - pomáháme mamince se základní péčí, odpovíme na všechny otázky, které ji napadnou. Asi úplně nejčastěji se naše povídání točí kolem problému s větříky, maminku zajímá, co může udělat, aby miminko bříško nebolelo. Mám zkušenost, že psychická podpora hned v počátku zmůže hodně, předejdeme komplikacím a stresům, které mohou nastat,“ upozorňuje Eva Barešová.

Volají i tátové
Někdy dokonce Centrum Anahita kontaktuje sám novopečený tatínek, který nechce, aby se jeho žena trápila nejistotou. Ač nejvíce klientek se rekrutuje z řad prvorodiček, porodní asistentky měly už v péči i maminku, která zjistila, že potřebuje teprve se čtvrtým dítětem poradit. Centrum Anahita provozuje i konzultace po telefonu - nejčastěji radí s technikou kojení nebo s náhlými „překvapeními“, která maminku zaskočí - kupříkladu, že se novorozeněti v pupíčku objevila krev. Porodní asistentky jsou vždy k dispozici. „S našimi klientkami býváme v dlouhodobém kontaktu, po šestinedělí k nám chodí s miminky na cvičení, na kojenecké plavání ve vaně či na kurzy kojeneckých masáží. Stane se, že po roce maminka, která měla obtíže s rozkojením, volá, že chce skončit a neví jak,“ směje se Eva Barešová.

RADÍ ODBORNÍK: porodní asistentka Eva Barešová, Centrum Anahita, Praha 9
Na bolavá prsa
Poranění prsů v důsledku kojení bývají různého druhu. Mohou to být drobné i hluboké odřeninky na špičkách bradavek nebo větší tržné ranky v místech, kde bradavka přechází ve dvorec. Nejprve je potřeba zjistit, jak k poranění došlo, protože bez zjištění příčiny se stává, že se hojení nedaří. Co vedlo ke vzniku poranění, zjistí většinou pouze zkušená porodní asistentka nebo laktační poradkyně. Ta mamince předvede, jak správně miminko přikládat k prsu, a naučí ji vhodné polohy při kojení. Hojení poranění napomáhá, když maminka po kojení nechá prsa oschnout na vzduchu (velmi důležité, aby se nezapařily, pak se nehojí) a teprve po jejich zaschnutí namaže slaboučkou vrstvou krému (Purelan, bepanthen). Existují také takzvané chrániče na poraněné bradavky - to jsou vlastně takové perforované mističky, které si maminka vloží do podprsenky místo vložek, a bradavka se stále větrá.

Nástřih hráze
Nástřih hráze neboli epiziotomie je běžným steskem čerstvých maminek. Je to s ním podobné jako s každou jinou ránou - nejúčinnější je, má-li k ní přístup vzduch. Snad největším nepřítelem úspěšného a rychlého hojení jsou nevhodné vložky. Všem maminkám doporučuji, aby si obstaraly prodyšné, takzvané porodnické vložky, které jsou běžně k dostání v prodejnách zdravotnických potřeb, a síťované kalhotky. Podpořit hojení lze ještě koupelemi či oplachy rodidel vlažným čajem z dubové kůry a řepíku (k dostání v lékárnách). Po každé takové „lázeňské proceduře“ je vhodné ránu nechat na vzduchu oschnout nebo osušit vlažným proudem vzduchu z fénu.

Zavinování dělohy
Miminko rostlo v děloze 280 dní, bříško se zvětšovalo dlouhou dobu a nelze tedy předpokládat, že několik hodin po porodu bude žena vypadat jako před těhotenstvím! Zmenšování dělohy vždycky pomůže, když si maminka během dne alespoň dvakrát najde čas a lehne si na 15 minut na břicho. Jak se bude děloha zavinovat, bude se zmenšovat i břicho. Již v prvních dnech po porodu může žena začít posilovat svaly pánevního dna. Později šikmé břišní svaly a po šestinedělí i přímý sval břišní. Trpělivost, zdravý životní styl, přiměřené pohybové aktivity a tělu se postupně vrátí původní proporce. Neuspěchejte to!

Kdo pomáhal známým maminkám s dítětem první dny po porodu?

Jana Nováková (syn Daniel, narozen 19. 1. 2006)
„Prvních pár dnů po porodu jsem měla u sebe maminku a tátu, kteří mi pomohli. Nyní už zvládám dítě sama. Velkou oporou je pro mě můj Jirka. “

Nicol Lenertová (syn Jaroslav, narozen 15. 3. 2006)
„Snažím se starat o dítě sama s přítelem. Hodně mi pomohly knížky a časopisy, mezi nimi i Betynka, hlavně její speciály. Jsem informovaná.“

Iva Kubelková (dcera Natálie, narozena 1. 11. 2004)
„Péči o dítě jsem v začátku zvládala sama. Čerpala jsem rady z literatury, sem tam od známých. Holčička byla hodná. A byl se mnou partner.“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články