Maminka.czLáska a vztahy

Spisovatelka Danka Šárková: „Vše se nám vrátí, jak to dobré, tak to špatné“

Autorka románů pro ženy Danka Šárková nedá dopustit na čínskou medicínu a v kurzech automatického psaní se snaží otevřít účastníkům mysl a využít pravou hemisféru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak jste se dostala k psaní knih? Dočetla jsem se, že po rozvodu. Byl opravdu tím spouštěčem?

Ráda jsem psala už od dětsví, ale na hotelové škole a později v manželství se dvěma malými dětmi to moc nešlo. Rozvod určitě nebyl spouštěčem. Spíš šlo o zvláštní náhodu nebo osud.

Najednou jsem po rozvodu zůstala sama se dvěma syny a měla víc času zejména večer, když děti usnuly. Vlastně jsem ve psaní knih viděla terapii a zabíjela tím osamělé večery.

Jak jsem se ke spaní dostala? To je docela srandovní záležitost...

V době, kdy jsem byla vdaná (jsem jedenáct let rozvedená), jsem napsala článek – příběh o ženě, co se snaží říkat „ne“, do jednoho časopisu a přišel mi první honorář v podobě kosmetické taštičky.

Pod článek jsem se podepsala svým pravým jménem Šárka Denková a byl oheň na střeše. Tehdejší tchán dorazil s časopisem v podpaží a tehdy řekl pro mě doslova nakopávající větu: „To si jako hraješ na spisovatelku?“

Tehdy jsem si řekla, že budu publikovat dále v médiích. Honoráře už byly samozřejmě finanční. Pak přišel rozpad manželství, první kniha a tak dále...

Vaše knihy působí spíš temně. Čím to, že vás přitahují spíše taková "depresivnější" témata?

Myslíte? Já jsem přesvědčená, že v mých knihách je téma vždy o naději a o tom, že vše zlé bude potrestáno a že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř.

Vlastně se všem čtenářkám (čtenářům) snažím dát v knihách poselství: „Nedělejte to, co nechcete, aby někdo dělal vám.“ Jsem přesvědčená, že se vše vrací. Jak to dobré, tak to špatné.

Věnuji se psaní knih o době od roku 1968 až do současnosti a snažím se zachytit  vztahy v rodinách, na pracovištích, ve škole, a to, jak všichni víme, někdy dokáže osud hodně zamíchat karty.

Každý titul je o tom, jak vypadají vztahy, když se najednou objeví nějaká změna... třeba nemoc, smrt, emigrace, krach firmy apod. Každý se s tím vyrovnává jinak, a proto je ten život tak barevný a krásný.

Rodinné konstelace s Monikou: „Druhé dítě je jiné než první a je potřeba je neporovnávat“

Hodně píšete o vztazích, čerpáte inspiraci ze svého okolí?

Všem lidem, kteří kolem mě jsou, říkám: „Dřív nebo později se najdete v nějaké z mých knih.“ Situace, které zažiji já nebo okolí, pak různě využiji a zbytek si vymyslím. Moje knihy nejsou autentické, ale posbírám množství zápletek a pak to zpracuji do dějové linky.

Vymyslím si postavy a příběh je na světě. Někdy je náročnější a potřebuji i supervizi, což je určitě u knihy Světlo a tma, která pojednává o maniodepresivní psychóze. Jindy je kniha opravdovým oddycháčkem, kdy máte pocit, že jste v Sexu ve městě po česku, což je třeba kniha Tři plus jedna.

Na to jsem odborníka nepotřebovala. S knihou Čekala jsem dlouho mi trochu pomohl kamarád, který žije v Londýně. Zde jsem potřebovala pomoci, do jakých divadel a kaváren má zajít moje jedna postava.

Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá

Zaujalo mě, že se zabýváte čínskou medicínou. Může pomoci i při problémech ve vztazích?

Nejsem terapeut čínské medicíny, ale roky jsem pracovala jako recepční na klinice čínské medicíny, pak jako ředitelka 1. školy tradiční čínské medicíny a pak jako manažerka dvou kongresů čínské medicíny.

Tahle práce mě velmi ovlivnila. Lékaře, terapeuty, které znám, velmi uznávám a jejich práci, při které pomáhají lidem akupunkturou, fytoterapií či čínskou dietetikou, chápu jako poslání. Dělají opravdu něco, co má veliký smysl.

Výsledky jsou určitě znát. Problém ve vztazích může být velmi rozdílný, ale zažila jsem několikrát, že terapeutka si promluvila se ženou, která nemohla otěhotnět, udělala jí kompletní diagnostiku a začala ji léčit za pomoci akupunktury a bylinek a stalo se, že třeba po třech takových sezeních tato žena otěhotněla.

V ten okamžik se absolutně změní i vztah s partnerem a myslím, že i nálada v celém okolí. Terapeuty navštěvuje také hodně přepracovaných lidí. Myslím si, že čínská medicína pomáhá takovým lidem uvědomit si, jak chtějí a nechtějí pracovat.

Často jsem viděla, že velmi vlivný top manžer opustil svou pozici a byl šťastnější. Mnoho přepracovaných lidí z ekonomických oborů šlo i čínskou medicínu studovat. Ale jak jsem řekla na začátku, nejsem terapeut, jen ekonom, který se v tomto oboru roky pohyboval. 

Co přesně znamená Kurz automatického psaní, který pořádáte?

V mých kurzech se snažím, aby „automaticky“, což znamená úplně bez jakéhokoliv svázání a předpisů, klient napsal, jak ten daný okamžik prožívá. Musí popsat, co cítí, vidí, na co si sáhnul, jakou to má chuť.

Nesmí se zastavit a nutím ho psát doslova "rychle a zběsile". Když takhle píšete, nevíte pořádně, co píšete, a neřešíte vyjmenovaná slova, velká písmena, uvozovky a podobně.

Tato metoda není metodou předpovídání budoucnosti, ale metodou, díky níž pochopíte své myšlenkové vzorce a dosavadní přístup k životu. Automatické psaní vás upozorní na to, co vás brzdí a nedovolí postupovat kupředu.

Při této metodě zjistíte, jak silné jsou vaše myšlenky. Během semináře se naučíte zklidnit, soustředit. Rozvinete svoji fantazii a vaše vědomí bude fungovat jako zapisovatel.

Tato metoda není, metodou předpovídání budoucnosti, ale metodou, skrze kterou pochopíte své myšlenkové vzorce a dosavadní přístup k životu. Automatické psaní vás upozorní na to, co vás brzdí a nedovolí postupovat kupředu.

Při této metodě zjistíte, jak silné jsou vaše myšlenky. Během semináře se naučíte zklidnit, soustředit. Rozvinete svoji fantazii a vaše vědomí bude fungovat jako zapisovatel.



Více zde: http://www.dankasarkova.cz/kurz-automatickeho-psani/

O spisovatelce

Danka Šárková je česká autorka společenských románů.

Ve všech jejích knihách se vždy jedná o vztahy v rodinách, na pracovišti a některé jsou i s kriminální zápletkou. Celkem vydala dvanáct knih.

Narodila se v Praze, kde byla 17 let provdána, a z manželství má dva syny. Kromě psaní vede kurzy automatického psaní dle vlastní metody. Cílem kurzu je otevření mysli, využití pravé hemisféry a schopnost vidět v obrazech, vnímat všemi smysly a přenést to na papír.

Ráda cestuje a se svým partnerem procestovala Afriku a Asii. Zajímá ji čínská medicína a taoismus. Dnes žije a tvoří na samotě v Krkonoších obklopena svými nejbližšími z lidské i zvířecí říše.

www.dankasarkova.cz

Vlastina Kounická Svátková: Mateřství mi zachránilo život
VIDEO: Seznamte se s rodiči, kteří zastávají naprosto přirozenou výchovu
GALERIE: Ilustrátorka baví mámy na internetu vtipnými komiksy
Témata: Láska a vztahy, Jen pro maminku, Spisovatelka, Sex ve městě, Rychle a zběsile, spisovatel, Terapeutka, Honorář, Postava, TAK, Malá princezna, Ekonom, Čínská medicína, Zvířecí říše, Emigrace, Vlastina, Říše, Jak, Ilustrátor, Oheň, Krach, Zástava, SPA, Daň, Danka