Speciální očkovací plán

Máte malé děťátko a přemýšlíte o nadstandardním očkování? Nebaví vás pročítat spoustu letáků, ale přesto byste ráda věděla, jak chránit své dítě před nebezpečnými chorobami?
Speciální očkovací plán
Právě pro vás jsou určeny následující řádky. Dozvíte se, jak je možné skloubit základní – povinné – očkování s nadstandardním, tedy nepovinným a nehrazeným zdravotními pojišťovnami. Připravili jsme pro vás jednu z možných variant, jak v co nejkratší době zvládnout většinu u nás dostupných povinných a nadstandardních očkování.

Rady na úvod
Před každým očkováním musí být děťátko zdravé a mezi jednotlivými dávkami a různými typy očkování musí být dodrženy předepsané časové odstupy. Také finanční stránku je třeba vzít v potaz, a proto tento očkovací plán berte jen jako orientační. S každým onemocněním a změnou očkovací látky se mohou změnit časové odstupy a posloupnost dalšího očkování. Pediatr může na přání připravit očkovací plán přesně podle zdravotního stavu dítěte, vašich možností a přání.

A očkujeme…
Mezi 4. dnem a 6. týdnem věku bude vaše dítě očkováno proti tuberkulóze. Dále se pokračuje čtyřmi dávkami Hexavakcíny, což je také povinné očkování a je proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilu, dětské obrně a žloutence typu B.

V 9. měsíci věku můžeme začít očkovat proti planým neštovicím, očkovací látka se jmenuje Varilrix (cca 1400 Kč). Poté se podá 4. dávka Hexavakcíny.

Přibližně ve 13. měsíci bychom mohli podat první dávku očkování proti žloutence typu A, látka se jmenuje Havrix (cca 900 Kč) a přeočkovává se po půl roce.

Dále kolem 14. měsíce bychom mohli očkovat proti meningitidě, jde o zánět mozkových blan způsobený meningokokem, který je velmi zákeřný. Látka se jmenuje Menjugate nebo NeisVac-c (cca 700 Kč).

Kolem 15. měsíce se očkuje povinně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám první dávkou. Máte možnost volby mezi očkovací látkou hrazenou zdravotní pojišťovnou a nehrazenou. Po nadstandardní je menší riziko nežádoucích účinků. Látka se jmenuje Priorix (cca 650 Kč).
 
Přibližně kolem 16. měsíce je možnost očkovat proti pneumokokovým infekcím, které způsobují záněty středouší, zápal plic, záněty vedlejších dutin, ale i zánět mozkových blan. Vakcína se jmenuje Prevenar (cca 2000 Kč) a po dvou měsících se přeočkovává.

Na 19. měsíc nám pak vychází druhá dávka očkování proti žloutence typu A. Po 21. měsíci se očkuje podruhé proti spalničkám.

Dále bychom mohli zařadit očkování proti klíšťové encefalitidě, tedy proti zánětu mozku, způsobenému virem, který je přenášen nakaženým klíštětem. Látka se jmenuje FSME-IMMUN nebo Encepur (cca 400 Kč) a přeočkovává se po měsíci, poté za 9-12 měsíců, čtvrtá dávka je za tři roky a potom každý pátý rok.
 
Nakonec nám zbývá očkování proti lidskému papilomaviru způsobujícímu rakovinu děložního čípku a vředové choroby na mužském genitálu. Jmenuje se Silgard (cca 3500 korun). Očkuje se třikrát, druhá dávka je 2 měsíce po první a třetí dávka je 6 měsíců po první. Očkovat proti rakovině děložního čípku můžeme začít u děvčat od 9. roku.

Jsme u konce a po sečtení přibližných cen za očkovací látky nám vychází částka kolem 20 000 Kč. Připadá vám tato investice do zdraví dítěte vysoká? Nám ne. Je to stejně nebo i méně než například cena sedací soupravy, lepšího kola či televizoru, vybavení na lyže a podobně. Říká se, že zdraví si nekoupíš. Jak vidno, trochu to jde.

Cena v závorce je vždy uvedena za jednu dávku vakcíny.
 
Petra Koldová a Ivana Charvátová - zdravotní sestry

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články