Sourozenecké transplantace pupečníkové krve zachraňují životy

Pupečníková krev je zdrojem vzácných kmenových buněk, které lze využít pro léčbu onemocnění jak dítěte, kterému byla pupečníková krev odebrána, tak i jeho sourozenců. Příkladem toho, jak pupečníková krev může zachránit život a zdraví sourozence, mohou být dva příběhy: Lucie a Lukáše.
Sourozenecké transplantace pupečníkové krve zachraňují životy

Lucie ze slovenského Spišského Podhradia potřebovala transplantaci krvetvorných kmenových buněk, vhodný dárce bohužel nebyl k dispozici. Náhoda tomu ale chtěla, že když se Lucinka zranila a její onemocnění tak vyšlo najevo, její maminka přišla do jiného stavu. Na cestě byl bratr Patrik, který s sebou přinesl dar – pupečníkovou krev.

Malý bratr, velký zachránce
„Pravděpodobnost shody transplantačních znaků u sourozence je dvacet pět až třicet procent,“ vysvětluje primářka Transplantační jednotky kmenových krvetvorných buněk v Bratislavě MUDr. Júlia Horáková, PhD.
Lucie podstoupila transplantaci v roce 1999. Stala se tak vůbec prvním slovenským dítětem, které využilo sourozeneckou pupečníkovou krev. „Do dnešního dne jsme transplantovali pěti dětem pupečníkovou krev od svého sourozence a v dalších čtyřech případech po Lucce bylo množství odebrané pupečníkové krve dostatečné,“ dodává primářka Júlia Horáková. Příběh Lucie můžete shlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=8uqWP0wekJE

Sourozenecké transplantace i u nás
Prvním dítětem, které bylo v České republice vyléčeno pomocí pupečníkové krve svého sourozence, byl Lukáš. Ten trpěl LAD syndromem - defekt adheze leukocytů, poruchou imunity, při které se nehojí rány a vytvářejí se rozsáhlé záněty v těle. Psal se rok 1994 a lékaři v motolské nemocnici se rozhodli k ojedinělému experimentu. Využili situace, že Lukášova maminka byla právě těhotná, a rozhodli se odebrat po narození miminka krev z placenty a pupečníkové šňůry. Po transplantaci kmenových buněk začalo období čekání, zda se začnou nové imunitní buňky v krvi objevovat. Lukášovy rány se začaly hojit a za pár dní se i v krevních testech začaly objevovat nové, zdravé leukocyty.

Pupečníková krev pro sourozence
Díky spolupráci ÚHKT a společnosti Cord Blood Center je možné v České republice provádět indikované odběry pupečníkové krve pro sourozenecké transplantace v případě závažných onemocnění, jako jsou leukémie, aplastická anémie, dědičné metabolické onemocnění nebo závažné poruchy imunity ve všech smluvních porodnicích CBC. Sourozenecké transplantace mají výrazně lepší výsledky než v případě buněk od cizího člověka. Rodinná banka pupečníkové krve Cord Blood Center, která na programu indikovaných sourozeneckých odběrů s ÚHKT pracuje, dosud uskutečnila šest bezplatných indikovaných odběrů.

Podrobnější informace naleznete na stránkách http://cordbloodcenter.cz/.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články