Smějte se s batoletem pro lepší imunitu

Otevíráte minerálku a rázem jste zlitá od hlavy k patě. Váš mrňous se tím nepokrytě baví, ale zlobit se na něj nemůžete, protože zvuk, který přitom vydává, vás jednoduše odzbrojí.
Smějte se s batoletem pro lepší imunitu

Taková maličkost vás přece nerozhodí. Zasmějte se vzniklé situaci společně s dítětem. Přisaďte si, že to byl opravdu nečekaný gejzír. Dáváte tak ratolesti najevo, že i nepříjemné věci se dají řešit s humorem a nadhledem. Nemá cenu dělat z komára velblouda, když vlastně o nic nejde. 

Pusa od ucha k uchu 

Miminko se nemůže vynadívat na váš usměvavý obličej, ale líbí se mu rovněž legrační grimasy, které na něj tu a tam vrháte. Máte v něm nadšené publikum, když si dlaněmi zakryjete oči a pak zpoza z nich vykouknete. Hihňá se, jestliže vám strká prstíky do pusy a vy naznačíte CHRAMST! Dotkne se vašeho nosu a vy zatroubíte nebo řeknete cink. A záhy vyzkoušíte, zda to umí i jeho čumáček.

S batolaty je potom švanda ještě větší. Nejenže se baví vašimi šprťouchlaty, ale na oplátku vás ještě k chechtotu ponoukají. Takový capart vás chytí za palec u nohy, protože ho nemáte v bezpečí pod dekou, a vítězně se zakření, když jím zahýbáte, abyste se vymanila ze šimrajícího sevření.

Vklouzne do tatínkových obrovských pantoflí a s chichotáním se snaží prchnout z jeho dosahu. Dvouletý, tříletý pišišvor se s vámi bude vážně nevážně přít, že kravička nedělá bú, ale syčí jako had. Na zvídavé otázky, kde má ucho, si ukáže na loket a místo nosu vám odhalí pupík. Jakmile se ratolest naučí mluvit, porozumí lépe mateřské řeči, dočkáte se všelijakých srandovních pojmenovávání různých předmětů denní potřeby, nesmyslných rýmovánek i nejrůznějších slovních fórků. 

Máma dělá vtípky 

Budete-li u potomka smysl pro humor podporovat a rozvíjet, jen mu tím prospějete. Smích posiluje imunitu, a tak se mu budou bacily vyhýbat obloukem. Když náhodou upadne a odře si koleno, vy zahrajete, že bolest vyhazujete do koše, rychleji na událost zapomene. Pořádné ha ha hi hi, až se mrňous za břicho popadá, má pozitivní účinky i na psychiku – uklidňuje, zahání zlost či strach. Dítě, co se rádo řehtá, je zkrátka jak duševně, tak fyzicky odolnější. Prý také kreativnější a sebevědomější. Naštěstí je to s batolaty jednoduché, ta ještě pobaví sebemenší „blbinka“ (zkuste rozesmát puberťáka).

Jde o to, nebrat se smrtelně vážně a nebát se udělat si ze sebe legraci. 
Nehroutit se z věcí, které se nevyvíjejí přesně podle vašich představ, ale brát je s nadhledem. Capart vás bedlivě sleduje, zaznamenává vaši mimiku, gesta, tón hlasu. Jeho oblíbenou činností je napodobování, nejinak je to v případě humoru. Zpočátku kopíruje vaše chování, později si vymýšlí vlastní vtípky. Užívejte si spolu srandu a bude příjemně vám oběma. Stačí jenom chtít.

Místo rozčilování se, co dělá skupinka plyšáků v troubě, s ní sehrajte divadýlko, jak se tam asi dostala. Mějte oči navrch hlavy překvapením, když odhalíte, že se pod peřinou neskrývá jen potomek, ale též pečlivě vyrovnaná řada vláčků, včetně kolejnic. V supermarketu se zase mění nákupní vozík v pirátskou loď a zboží v něm v zabavenou kořist. Cestou z obchodu k autu pak smíte jenom poskakovat, neboť asfalt pod vašima nohama je strašně moc horký.

Při uklízení si střihněte taneček s koštětem, boj s lítou chobotnicí, nebo si z kolíčků na prádlo vykouzlete na oděvu zajímavý doplněk. Vyprávějte si s ratolestí příběhy, do kterých se vloudily podivuhodné postavičky a páchají v nich nečekanou neplechu, nebo si spolu čtěte humorné knížky. 

Místo smíchu pláč! 

Batole miluje opakování, proto se připravte, že bude chtít slyšet jednu a tutéž pohádku stopadesátkrát týdně. Přitom vám bude napovídat a dopředu se chichotat. Dítko je v sedmém nebi, předstíráte-li, že ho nemůžete najít, ačkoli mu zpoza závěsu čouhají bačkorky. Líbí se mu, že si z brček a vatových kuliček vyrobíte tykadélka a hrajete si s ním na hmyz.

Jde smíchy do kolen, když si natáhnete kalhoty na ruce a tričko na nohy. Má rádo, jestliže s ním tropíte podobné hlouposti. Jsou ale i momenty, kdy se třeskutá legrace snadno změní v natahování moldánků. Zatímco vy pitvořením vyloudíte na andílkově tváři široký úsměv, šišlá-li na něj cizí babička na ulici, může být její snaha korunována pláčem. 

To není legrace 

Dítě se řehtá, pokud je zdravé a cítí se v pohodě a v bezpečí. Což není zrovna případ her, kdy mu něčím máváte před obličejem a v poslední vteřině, když už už po tom ručkou chňape, mu ucuknete. A pro jistotu „taškařici“ hned několikrát zopakujete. Tím potomka nebavíte, akorát ho dráždíte.

Dalším kamenem úrazu mohou být cirkusy, poutě, maškarní reje čili akce, na kterých je hluk a lidé v kostýmech. Někdy stačí jeden člověk převlečený např. za plyšového medvěda a dítěte se zmocní hrůza. Rozhodně si ratolest nedobírejte, ale láskyplně ji uklidňujte a co nejrychleji opusťte děsuplnou zónu. Pokud to prckovi nedělá problém, můžete „netvora“ po očku sledovat z uctivé vzdálenosti. Ještě je šance, že když uvidí, jak se k němu mají jiné děti, projeví přání jít se s ním přece jenom seznámit. 

Přes čáru 

Děti v batolecím věku mají milý, srdečný, laskavý humor. To díky dospělákům zjišťují, že existuje i ten bezohledný, zlomyslný, uštěpačný, posměvačný a přebírají ho od nich.

Aby tak nečinil váš potomek, neměla byste před ním takové vtípky pronášet. A pokud ho zaslechnete, jak něco podobného vypustil z úst, nenechte to bez povšimnutí. Nesmějte se ani ratolest netrestejte, ale vysvětlete jí, proč to, co řekla, nebylo legrační. Jako ve všem, také v tomto případě potřebují mrňousové stanovit hranici. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články