Paštikové taštičky s ančovičkami
Přísady:
1 balení hotového listového těsta Wewalka
1 sklenička ančoviček (100 g)
1 plná lžíce kapar
1 menší cibule
150 g cherry rajčátek
Postup:
Nejdříve rozbalíme zakoupené hotové listové těsto. Z placky vykrojíme hrnečkem jednotlivá kolečka na taštičky. Pak si připravíme náplň z ančoviček. Nadrobno nasekanou cibuli smícháme s kapary, ančovičkami a rozpůlenými cherry rajčátky. Polévkovou lžicí náplň postupně dáváme na každé kolečko těsta. Paštikové taštičky naskládáme na plech s pečicím papírem tak, aby mezi nimi zůstal asi dvoucentimetrový prostor. Plech dáme do trouby a pečeme asi 30 minut. Podáváme vlažné anebo studené.
TIP! Skvělé chutná také kombinace s tuňákem.
Zapečená brokolice s mozarellou na pizza těstě
Přísady:
250 g mozarelly
brokolice
150 g sušených rajčat
100 g černých oliv
hrst rukoly
1 těsto na pizzu (nejlépe Wewalka)
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Brokolici nakrájíme na malé kousky a vaříme asi 3 minuty. Scedíme a smícháme s nakrájenými rajčaty, olivami a rukolou. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme ji a na vyválené pizza těsto, které máme na plechu (na pečicím papíru). Ozdobíme plátky mozarelly a v rozehřáté troubě (190 stupňů) pečeme asi. 45 minut. Podáváme jak teplé, tak studené.
TIP! Syrové těsto potřete olivovým olejem a teprve potom na něj naskládejte zeleninovou směs.
Zeleninový quiche se žampiony
Přísady:
280 g hl. mouky
140 g másla
vejce na těsto
menší lilek
menší cuketa
250 g žampionů
vejce na rozšlehání se smetanou
100 ml smetany
100 g mozarelly
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Mouku, máslo, vejce a ¼ lžičky soli zpracujeme na drobenku. Přidáme 8 lžic studené vody a těsto důkladně uhněteme. Uděláme z něho kouli a necháme asi 30 minut odpočívat v lednici. Na lehce pomoučené ploše vyválíme z těsta kruh o průměru zhruba 25 cm a na válečku ho přeneseme do kulaté pečicí formy. Zeleninu a žampiony nakrájíme na malé kousky a lehce osmahneme na rozpálené pánvi s olejem. Směs přendáme na připravené těsto, zalijeme rozšlehaným vejcem se smetanou a pažitkou. Formu dáme do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečeme asi hodinu. 10 minut před dopečením přidáme nakrájenou mozarellu.
TIP! Přidejte k zelenině kuřecí maso nakrájené na nudličky nebo například kešu ořechy – dodávají tomuto quiche úplně novou dimenzi...
Špenátový koláč s uzeným lososem
Přísady:
1 balení křehkého těsta Wewalka
400 g čerstvého špenátu
150 g uzeného lososa
2 stroužky česneku
1 vejce
1 kelímek smetany
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Zakoupené křehké těsto rozválíme do placky a vložíme do předem máslem vymazané formy (nejlépe kulaté). Na lehce rozpálené pánvi osmahneme slisovaný nebo nastrouhaný česnek, po chvíli přidáme opláchnutý čerstvý špenát, osolíme, opepříme a smažíme na mírném ohni, dokud se nevypaří šťáva ze špenátu. Takto upravený špenát dáme na těsto. Lososa nakrájeného na „nudle“ rovnoměrně rozložíme na špenát. Rozšlehané vejce se smetanou osolíme a opepříme dle chuti a nalijeme na koláč. Formu vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba hodinu.
Krůtí quiche (kyš) v těstě z ovesných vloček
Přísady:
250 g ovesných vloček
50 g másla
vejce do těsta
250 g krůtích prsíček
větší mrkev
malá konzerva hrášku
50 g nadrobno nasekaného pórku
lžička nasekané šalvěje
kelímek smetany
vejce
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Nejdůležitější část tohoto receptu je příprava těsta. Ovesné vložky smícháme se změklým máslem a vejcem. Důkladně promícháme, aby se všechny ingredience vzájemně provázaly. Pro další postup potřebujeme hlubší pečicí formu, nejlépe kulatou. Formu vymažeme máslem a obložíme těstem až po okraj. Kousky syrového krůtího masa smícháme s trochou oleje a nasekanou šalvějí a krátce osmahneme ze všech stran na rozpálené pánvi. Do pánve přidáme nasekaný pórek a kousky mrkve s hráškem. Směs krátce na pánvi zamícháme a dáme na připravené těsto. Zvlášť našleháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme a směs zalijeme. Dáme do trouby předehřáté na
180 stupňů a pečeme zhruba hodinu a 15 minut.
TIP! Krásně barevný quiche získáte, když přidáte k ostatním ingrediencím sladkou kukuřicí.
Koláč s jarní cibulkou a anglickou slaninou
Přísady:
1 těsto na pizzu Wewalka
500 g jarních cibulek
200 g anglické slaniny
vejce
100 ml smetany
50 g strouh. parmezánu
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Těsto rozválíme na placku a dáme na plech s pečicím papírem. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky, na pánvi s rozpáleným olejem lehce osmahneme. Krátce ještě osmahneme s nakrájenou cibulkou. Směs přendáme na těsto. Do rozšlehaného vejce se smetanou přidáme nastrouhaný parmezán a nalijeme na koláč. Plech dáme do rozehřáté trouby (190 stupňů) a pečeme asi hodinu.
TIP! Koláč výborně chutná také s pórkem!
Text a foodstyling: Amalia Balsa