Skřivan, nebo sova?

Moje desetiměsíční Evička byla zlaté miminko. Spala, najedla se a zase spala. V poslední době se ráno probouzí kolem osmé hodiny. To je sice fajn, ale má to jeden háček.
Skřivan, nebo sova?
Dopolední spaní se tím pádem samozřejmě o něco posune – usíná až kolem půl jedenácté. Někdy se „na oběd“ probudí dokonce až kolem druhé hodiny odpoledne. znovu usne ve čtyři hodiny, procitne v šest. Do hajan ji dostaneme teprve v devět, v deset hodin, což se mi zdá strašně pozdě. Zpočátku jsme se jí snažili přizpůsobit a – celé se nám to vymklo. Teď si s tím nevíme rady. Když jsme to chtěli otočit, to znamená, že jsme ji ráno vzbudili, byla celý den hrozně mrzutá. Prostě nenaladěné miminko. Když je všechno podle ní, je to pohodové a milé dítě. Vím, že je ještě malá, ale bojím se, aby nám příliš „nezvlčila“. 
Sofie Holásková, Hronov
 
Odborník: Denní režim kojence i batolete je velmi závislý na jejich vrozeném charakteru a temperamentu. Pouze necelá polovina této drobotiny je od narození klidná, přizpůsobivá a nepříliš citlivá na narušení denního režimu. Ostatní děti lze rozdělit zhruba do dvou skupin, z nichž jedna je bojácná, opatrná, váhavá a velmi citlivá na změny režimu a druhá je akční, neklidná, snadno vyrušitelná a od přírody s problémy usnout a spát vůbec. Z toho vyplývá, že minimálně každé druhé dítě bude mít s denním režimem dříve či později problém. Určitě bych ponechala režim spánku tak, jak je na něj kojenec zvyklý a neměnila ho. V případě, že dcerka patří do skupiny citlivých a rozvážných dětí, každá změna denního režimu ji rozhodí. Tyto děti v útlém kojeneckém věku někdy dlouho pláčí a jsou špatně utěšitelné, potřebují hodně chovat a stálou přítomnost maminky. Často trpí kojeneckými „kolikami“, snadno se vylekají. V případě, že patří k „akčním“ dětem, únava a přetažení vyvolá ještě větší neklid a problém usnout. Každá změna zaběhlých stereotypů běžného dne je „rozhodí“ a způsobí poruchy spánku, které mohou trvat i delší dobu.Spíše radím přizpůsobit aktivity rodiny potřebám dítěte. Během několika měsíců se zpomalí růst, zkrátí doba spánku a vše se bude jevit v lepším světle.

Klepněte pro větší obrázekMUDr. Lenka Smetanová, dětská lékařka
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí:
 
Jakoubka jsme ve všední den budili ráno po šesté. Býval rozmrzelý, protivný byl prý i ve školce. Před měsícem jsem změnila práci. Odcházíme teď z domova až v půl osmé a syn je jako vyměněný. Je prostě sova, která potřebuje ráno déle spát. Je-li tvoje dítě mrzuté, všimni si, jak se v kterou denní dobu chová. Podle toho poznáš, jaký má biorytmus. Když mu vyhovíš, bude mnohem klidnější a spokojenější.
Andrea Samková, Třebíč

Aby bylo dítě v klidu, potřebuje čerstvý vzduch a pohyb. Nezapomeň ho každý den „vyvětrat“. Zajdi s ním do parku a máš-li tříletého raráška jako já, nech ho proběhnout. Bude ti lépe jíst i spát.
Lída Šteklová, Brno

Chodím do práce, a tak mi hlídá Karolínku (2 roky) babička. Ta chce, abychom i my, rodiče, o víkendu dodržovali režim, který jí nastavila během týdne (jídlo, spaní...). Nám to nevyhovuje a já se pořád s mámou dohaduji. Tuhle mi řekla, že když jsem tak chytrá, ať jsem s ní doma sama. Ale peněz je málo (i na hlídačku). Co byste udělaly vy?
Kristina Malá, Benešov

Když jsem se vrátila s Míšou z porodnice, chtěla jsem mít všecko podle knížek. Brzy jsem ale přišla na to, že to nejde. Teď je mu půl roku a já mu vyhovím. Když potřebuje jíst, dostane mlíčko, když se mu chce spinkat, i když to je mimo obvyklou hodinu, nechám ho být, dokud se sám neprobudí. Je pravda, že nám to trošku komplikuje život. Nemáme totiž tolik času pro sebe, kolik bychom si přáli. Ale myslím si, že dítě by mělo být vždycky na prvním místě. Vřele to všem doporučuji...
Alena Středová, Kutná Hora

Mám kamarádku, které děti (3 a 5 let) ještě v deset hodin večer děti „skáčou po hlavě“. Ty moje (4 a 6) musí po Večerníčku do postýlky a do půlhodinky (po přečtení pohádky) spát. O dodržování režimu se snažíme, i když jsme někde na návštěvě. Prý se nám to jednou vymstí.
Vanda Kotoučková, Praha
 
Jestlipak víš, že...
 
- důležité je vypozorovat typ chování dítěte. Z něj se dá odvodit, jaké nároky na denní režim bude mít dítě klidné a rozvážné, přecitlivělé a bojácné, velmi akční, prudké…
 
- kojenci a batolata mají rádi dodržování přibližně stejného denního režimu bez větších výkyvů, poskytuje jim totiž jistotu.
 
- je třeba mít na paměti, že každé delší cestování je pro většinu malých dětí zátěží. I několik dní po návratu mohou reagovat změnou chování a režimu.
 
- novinky v denním režimu, jídle, spánku atd. je nutné zavádět pozvolna.
 
- nový přírůstek do rodiny téměř vždy starší dítě stresuje. Projevit se to může výraznou změnou chování s narušeným denním režimem. Věnujte mu dostatek pozornosti.
 
Mámy radí 10/2008 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články