[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Od zítřka, od pondělí, od nového roku… To jsou milníky, které si určujeme, když s něčím chceme skončit. Hlavně s tím, co náš život omezuje nebo otravuje. Konečně budeme hodnější na děti, začneme běhat, zdravě jíst. A na to všechno se potřebujeme hned po ránu pořádně „nakopnout“. Ideální je kafe a něco sladkého. A výsledek? Nával energie střídá únava a vyčerpání.
Sladké na nás totiž funguje jako magie. Titulní strana časopisu, na které je nadýchaný zákusek, nás donutí zastavit se u stánku. Obyčejný koláč jen trochu vylepšený posypem z moučkového cukru do sebe hodíme bez přemýšlení, a když je nám mizerně, zachrání nás čokoláda.
V případě cukru se zkrátka pohybujeme na minovém poli. Cukr obsahují i potraviny, které se tváří jako extra zdravé. A speciální kapitolou jsou dětské nápoje a tyčinky všeho druhu s obrázky ovoce a cereálií. Cukr obsahují i potraviny, u kterých si to ani neuvědomujeme. Třeba majonéza, hořčice, balzamiko, sladká chilli omáčka…
Je to pár měsíců, co jsem začala hubnout pod dohledem výživové poradkyně. Dnes jsem o 11 kilo lehčí. Ale to nejcennější, co jsem hned v začátcích prvních týdnů dostala, byl nával energie. A nebylo to z euforie nad údaji na digitální váze.
Všechno v mém dosavadním jídelníčku zůstalo, i když v menší míře, jen cukru výrazně ubylo. Byla jsem téměř na nule. To závislost na cukru mi brala sílu. Odpoledne jsem bývala tak unavená, že jsem po příchodu domů vymetla ledničku. Teď to mám pod kontrolou a zákusky s vějířem šlehačky mě nechávají chladnou.
Přibývá vědeckých výzkumů, které potvrzují, že cukr se v těle chová jako jed. Je dokázáno, že může za tukové nánosy na játrech, které vedou k rezistenci na inzulin. To zase vyvolává syndrom, který může vést k onemocnění srdce, rakovině nebo cukrovce. Nejde jen o hromadu prázdných kalorií. Někteří přední vědci tvrdí, že cukr má ročně na svědomí 33 milionů úmrtí.
Pro začátek stačí pár změn, začněte víc přemýšlet, co dostáváte do svého těla. Místo toastu s marmeládou raději toast s několika plátky avokáda, pokapaný olejem a ozdobený kouskem červené papriky. Křupavé müsli s nízkotučným jogurtem nahraďte toastem s vejci. Džusy a slazené sycené limonády nahraďte bylinkovým čajem nebo ještě lépe čistou neperlivou vodou.
Po večeři se místo dezertu odměňte luxusním sýrem. Pokud máte zvyk sladit čaj i kávu, přidávejte do nápojů místo cukru mléko. Je sladké a přitom neobsahuje fruktózu.
Stále panuje mýtus, že z tuku se tloustne. Takové tvrzení je chybné. Hlavní příčinou tukových polštářů je cukr a ten zároveň narušuje hormonální systém, tím vyvolává větší chuť k jídlu a to vede ke kolotoči přejídání.
Jakmile tedy vyřadíte z jídelníčku cukr, měli byste ho nahradit tukem a větším příjmem bílkovin. Řeč je o přírodních, průmyslově nezpracovaných tucích a kvalitních bílkovinách, jako jsou sýry, ořechy nebo vejce. Tuky a bílkoviny nás na rozdíl od cukru zasytí a drží na uzdě neovladatelné chutě.
Nikomu se asi nechce luštit etikety a pátrat po významu slov a čísel, která nám nic neříkají. Jenže je to důležité, zlášť pokud chcete najít skryté cukry a jejich množství. Všechny výživové údaje bývají obvykle na obalech potravin uvedené pro 100 g. Hledejte množství cukru, který je běžně na etiketě pod pojmem sacharidy. Množství bývá uvedeno v gramech.
Toto číslo vydělte 4,2 (takže mobil s kalkulačkou s sebou) a vyjde vám, kolik lžiček cukru daná potravina obsahuje. Asi se budete divit, kde všude cukr objevíte!
Nenechte se zmást nápisem na obalech, který hlásá „bez přidaného cukru“. Všechny údaje studujte pečlivě. Takové potraviny obvykle obsahují med, agávový nebo javorový sirup, melasu, kukuřičný sirup – to všechno je fruktóza. Mezi alternativní sladidla patří rýžový sirup nebo rýžový slad. Jde o přírodní sladidlo vyrobené z fermentované vařené rýže, které tvoří směs sacharidů, maltózy a glukózy. Dalším je stévie, která rovněž neobsahuje fruktózu.
Závislí na cukru můžete být i v případě, že do sebe nelejete denně kolu ani se necpete kobližkami s cukrovou polevou. Závislost se může schovávat za takzvané zdravé cukry, jako jsou med, hořká čokoláda nebo ovoce. Nepřítelem jako takovým totiž není přímo cukr, ale je jím fruktóza, která způsobuje, že jíme víc.
Bílý cukr obsahuje 50 procent fruktózy, med 40 procent a agávový sirup dokonce 70 až 90 procent.
Zaujměte postoj „tak schválně“. Celý proces se tím rázem usnadní. Sežeňte si někoho, kdo do toho půjde s vámi. To vám velmi pomůže. I kdyby s vámi měl dotyčný jen vařit. Přečtěte si co nejvíc informací o trávení cukrů i o všem, co s tím souvisí. Bude vám to připomínat, proč to vlastně všechno děláte. A vydrží vám motivace. Změna nenastává ze dne na den.
Té dosáhnete postupným vybudováním mentálních návyků. V mozku se vám pozvolna tvoří nervové spoje, až časem tedy začnete dělat vše jinak a bez námahy. Každý den, kdy trochu protáhnete svůj sval „bez cukru“, jste o něco silnější. Zjistila jsem, že mi pomohlo nahlížet na celý tento proces jako na posilovací cvičení.
Kniha Sladký život bez cukru od Sarah Wilsonové je hotovou biblí odmítačů cukru. Podrobně v ní vysvětluje důvody, které ji vedly k vyřazení cukru z jídelníčku. Popisuje své slabé chvilky a týden po týdnu vás provede odvykáním.
Kniha je plná inspirativních receptů, které si snadno připravíte doma. Donutí vás přemýšlet o tom, jak nakládáme se svým tělem a jak v množství informací o zdravém životě najít tu správnou cestu.