Maminka.czPředškolák

Školka klepe na dveře. Poradíme vám, na co sebe a předškoláčka připravit

Jana Potužníková 28.  8.  2016
Máte před sebou posledních pár dnů a začne to. Z vašeho roztomilého batolete se stane velký předškolák. Jak na to připravit jeho, ale hlavně sebe?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už nebude přebírat jen vaše názory, ale budou tu i ostatní děti a především učitelky, které ho budou formovat. Dovolit s lehkým srdcem někomu jinému, aby působil na vaše dítě, to opravdu není jednoduché. Svěřit mu ho a doufat, že všechno bude v pořádku, že vaše dítě bude spokojené a bude prospívat. Vím, pokud jste jen trochu mohla, vybírala jste školku pečlivě. A tam, kde jste volbu neměla, zkrátka věříte v profesionalitu personálu.

Uvidíte, bude to dobré! A aby to bylo ve školce dobré pro vás všechny hned od počátku, využijte poslední prázdninový měsíc a všichni se na to doma pořádně připravte.

Povídám, povídám o školce...

Školka prostě nemůže být téma, které zazní až ve chvíli, kdy si obouváte boty a poprvé vyrážíte. Samozřejmě, určitě jste na toto téma narazili, když jste řešili zápis. Ale mezi zápisem, radostí z přijetí a skutečným nástupem jsou velké prostoje, které je ideální vyplnit pravidelným vyprávěním o tom, co bude, až školka opravdu vypukne.

Dobré je jít se do školky podívat, aby dítě mělo přesnou představu o tom, jak to tam vypadá. A pak mu pořád připomínat, jak se mu tam líbilo. Jaké tam byly hračky, co tam zažilo, s kým se potkalo... Existuje i spousta knížek, jež si můžete číst před spaním a které opět navozují téma mateřské školky. Stačí prolustrovat nejbližší internetové knihkupectví.

... zásadně hezky!

Zvlášť starší generace mají tendenci děti do školky nešikovně „motivovat“ strašením. To je samé: „Počkej, ve školce ti tohle paní učitelka nedovolí! Ta ti ukáže, jak se má poslouchat!“ Nic proti, vím, že kdysi se to tak říkávalo, ale pokud se tam má vaše malé velké cítit hezky, skutečně by se nemělo bát.

Děti se ve školce učí starat o druhé, dělit se, počkat, až na ně přijde řada...

 


Vy byste šla do práce, kde by vám hrozily tresty, omezování a podobně? A chtěla byste být s cizí paní, o které vám někdo napovídal, že vám nic neodpustí? Děti jsou na tohle opravdu hodně citlivé a vystrašíte je jen jednou…

Zvykejte děti na to, že nejste vždy po ruce

Tohle je těžké pro každou mámu. Jsme naprogramované na to, že sotva slyšíme mírné broukání či naříkání, zbystříme a pátráme po tom, co se děje. Jak to jen jde, jsme po ruce. Tři i čtyři roky mateřské pak našemu ochranitelskému JÁ jen nahrávají a děti jsou odmalička zvyklé, že se mohou spolehnout právě na naši přítomnost.

Nechcete klasickou školku? Zkuste lesní, montessori nebo cizojazyčnou

Ve školce s nimi ale pochopitelně nebudete. Tedy některé mateřské školky jsou tak vstřícné, že vás nechají pár prvních dní se zdržet, jinde se víc osvědčilo, že jsou děti od první vteřiny ve školce jen samy za sebe, tedy prostě bez vás. A pochopitelně jim to půjde lépe, když na to, že jsou bez vás, budou zvyklé předem.

Nechávejte je proto hlídat babičkami, sousedkami, domluvte se s maminkami dalších dětí, které půjdou do vaší školky, a vzájemně si děti třeba pohlídejte. Tak totiž docílíte dvojího efektu: děti si zvyknout být s jinými dospělými a zároveň si najdou kamarády, s nimiž jim pak následná adaptace půjde mnohem snáze.

Trénujte samostatnost

Před nástupem do školky kroťte také svou tendenci dítěti se vším pomáhat.
Pravda je, že v začátku budou učitelky ve školce všem nováčkům intenzivně pomáhat, ale nebude to navždycky a i přesto se od každého dítěte očekává značný stupeň samostatnosti.

Berte vážně dětké obavy

Čím více se to bude blížit, tím více hrozí, že vaše ratolest začne doma protestovat, že do školky nakonec vlastně vůbec nechce. Logicky se bojí velké změny a je to pro ni o to citlivější téma, pokud nejistotu a strach cítí i z vás. Můžete jí sebevíc omílat, že to bude bezva, ale pokud vy sama máte obavy, nevěříte dané školce nebo víte, že vám nesedí paní učitelka, kterou dítě dostane, nic před svým potomkem neutajíte.

Školka (ne)straší
Předškolák

Školka (ne)straší


Děti tohle prostě vycítí. Zapracujte tedy na svém klidu. Je normální dát děti do školky, je normální mít z toho strach a je normální přijít za pár dní docházky na to, že se vašemu potomkovi ani nechce domů, což vás naplní dalším smutkem. Obavy svého dítěte také berte smrtelně vážně. Možná je malé, ale strach může mít pořádně velký…

Oslavte to ve velkém

První den ve školce pak pojměte ve velkém stylu. Nejde o množství bonbonů, kterými se svého potomka pokusíte uplatit, až se začne zdráhat. To stejně nefunguje. Jde o to, abyste z prvního školkového dne udělali doma velkou věc. Významnost okamžiku pak dovolí dítěti cítit se důležitě.

Vnímat tu velkou věc a hrdě do ní jít. Foťte se, natáčejte, o všem, co se děje, mluvte. Účastněte se ideálně vy jako celá rodina. Dřív byla spousta rituálů, které lemovaly růst a dospívání dítěte, dneska to mizí. Ale tyhle takzvané přechodové rituály jsou prostě významné, tak se jich držte. A hlavně si naštelujte budíka dostatečně včas.

Není nic horšího, než se od prvního dne stresovat, vstávat na poslední chvíli, nadávat, že nestíháte, a hatit všechny snahy o dobrý start.
 

Co nejdůležitějšího natrénovat?

1. Oblékání
Zvládnout ponožky, kalhoty, tričko a mikinu, stejně jako si obout boty, by mělo každé dítě. Zavazování nebo zapínání knoflíků jistí paní učitelka, ale základ by vaše malé mělo umět už z domova. Hlavně kluci bývají trochu pozadu, ale věřte, tlačit na ně nikdo nebude. Jde spíš o jejich dobrý pocit.

Když se umí obléknout jako velké děti, jsou na sebe pyšné, a tudíž i sebejistější. A pomoct jim k tomu může i taková věc, jako že své oblečení vůbec rozeznají. Naučte se tedy oblečení chystat s jejich asistencí, klidně, ať si samy vyberou. Pak se rychleji oblečou doma i ve školce a vy nebudete řešit ani případy se záměnami oblečení.

2. Základní slušnosti
Pozdravit, poprosit, poděkovat a reagovat. Ve stručnosti shrnuté „základní slušnosti“, které se od vašeho malého čekají. Koneckonců, taky pro něj uděláte cokoli raději, když slyšíte kouzelné slovíčko, nebo ne?

3. Umím sám jíst, chodit, komunikovat
Zdá se vám absurdní toto připomínat? Věřte však, že není. Mnoho dětí má ještě ve třech letech obavy třeba ze samostatné chůze po schodech. Řada z nich je doma „pro klid a pořádek“ raději krmená.

4. Vím, kdo jsem
To znamená znát své celé jméno a přibližnou adresu, i to se cení.

5. Vím, kdy potřebuju na záchod
Říct si o cestu na toaletu by mělo umět opravdu každé školkové dítě. A skutečně na záchod, nikoli na nočník. Ve školkách mají všechno sanitární zařízení velikostně přizpůsobeno dětem, takže jim to půjde asi i líp než doma, přesto trénujte. Stejně jako následné mytí rukou, používání mýdla a ručníku.

 VIDEO: Do jaké školky by daly své děti slavné maminky?


Hola, školka volá
Dítě je na světě

Hola, školka volá

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Chování a vztahy, Mateřská škola, školka, pořad, záměna, Pór, Dobrý start, Slovíčko, Hať, Strašení, Celé jméno, Školkové dítě, Dveře, Adaptace, Prázdninový měsíc, Citlivé téma, Pořadí