Škola na zádech

Ještě je před námi nějaký ten týden prázdnin, ale my dospělí bychom si měli připustit (dětem to neříkejte), že škola tu bude dřív, než se nadějeme. A tak je ten správný čas podívat se na zoubek školním taškám a batohům.
Škola na zádech

Vybrat aktovku nebo batoh, aby splňovaly zdravotní kritéria i náročné požadavky školáků na design a velikost, je trochu oříšek, ale s několika našimi tipy se v džungli nabídek na trhu určitě neztratíte.

1. Turistický není školní

První rada zní: Dávejte pozor na označení batohu a tašky. Měla by nést označení ‚školní'. Jako taková by měla splňovat určitá kritéria, například zpevněná záda a kvalitní polstrované ramenní popruhy. Turistický batoh může vypadat krásně i pevně, ale můžete narazit na problémy například s velikostí vnitřních kapes. Zatímco u školního batohu a aktovky jsou brány v potaz rozměry sešitů a učebnic, turistický batoh na taková kritéria nereflektuje, a může se vám tedy stát, že se školákovi do takového batohu sešity jednoduše nevejdou. Ale na druhou stranu, pokud se váš aktovkám odrostlý teenager nehodlá sportovního batohu vzdát a bez ničeho jiného do školy prostě nepůjde, nezbude vám stejně nic jiného než kapitulovat. U malého školáka však buďte neoblomní a trvejte na skutečně školním batohu nebo aktovce.

2. Délka zad

Změříte-li dítěti záda, pak snadno vytřídíte aktovky a školní batohy, které jsou příliš vysoké. Pro prvňáky a děti na prvním stupni se kupují brašny s nižší výškou. Je fajn, když je aktovka anatomicky tvarovaná, ale pokud je příliš vysoká, tvarování na zádech nesedí a spíš škodí, než pomáhá. Aktovka musí zádům padnout na míru!

3. Váha dítěte

Zní to podivně, ale i váha dítěte hraje roli. Podle toho totiž určíme, jakou zátěž dítě dokáže unést. Když vezmete v potaz budoucí obsah aktovky a k tomu připočtete její váhu, pak nutně dojdete k názoru, že musíte koupit aktovku co nejlehčí, což ale neznamená, že by nízká váha měla být na úkor vysoké kvality. Musíte najít správný kompromis.

4. Tělesná konstituce

Je-li dítě drobné a větší zátěž by mu činila problémy, pak můžete sáhnout po batohu nebo školním kufříku na kolečkách. Je ale třeba brát v úvahu, jakou cestou dítě do školy chodí, protože v těžším terénu kolečka nejedou.

5. Cesta do školy

Jinou aktovku bude potřebovat školáček chodící do školy pěšky, jinou ten, který jezdí hromadnou dopravou. Jezdí-li dítě autobusem, zvolte užší aktovku a batoh, protože se širší by se v davu těžko prodíralo. ‚Autobusový' batoh by také neměl mít příliš vyčnívajících gumiček a šněrování, aby se za ně dítě nemohlo někde zachytit.

6. Důležité popruhy

Hmotnost plné aktovky může být docela velká, a proto záleží na tvaru a polstrování popruhů, aby se dítěti nezařezávaly do ramen, ale naopak mu pomohly váhu tašky příjemně rozložit. Hledejte proto aktovku se širokými, měkce polstrovanými popruhy, u kterých lze nastavit délku.

7. Anatomická záda

Anatomicky tvarovaná zadní strana je kvůli správnému držení páteře nutností. Samozřejmě, jak už jsme říkali, je třeba, aby tvarování sedlo správně na záda vašeho školáka, jinak je veškerá snaha výrobců marná.

8. Materiál

Taška by měla být z pevného a pokud možno nepromokavého materiálu (některé batohy a tašky nabízejí i pláštěnku na kompletní zakrytí, aby se dítěti nerozmočily sešity a knihy ani v případě opravdu pořádného lijáku). Materiál by ale také neměl být hrubý, protože pak by mohl dítěti poškodit oblečení. Pevnost materiálu a švů odhadnete pouhým okem.

9. Funkční dno

Na pevnosti a kvalitě dna aktovky nebo zpevnění dna školních batohů opravdu záleží. Váha učebnic a sešitů je značná, a tak radíme tento detail nepodceňovat. Z vnější části by mělo být dno z omyvatelného materiálu a ideálně s nožičkami, aby batoh nebo tašku mohlo dítě pohodlně postavit. Stabilitu aktovky vyzkoušejte hned v obchodě. Dno s tmavou barvou je samozřejmě velkou předností, růžové nebo nedej bože bílé dno bude pořád špinavé a kouzlo roztomilé aktovky tím zmizí.

10. Důležité drobnosti

- Bezpečnostní odrazky – bývají většinou již standardní součástí školních aktovek. Nemá-li však dítko školu pár kroků od domu, platí pravidlo, že čím více reflexních prvků batoh má, tím lépe.

- Štítek na jméno - batohy bývají vybaveny cedulkou, kam je možné vepsat jméno. Radíme vyplnit pouze telefonní číslo, kde vás nálezce v případě ztráty tašky může kontaktovat. Adresu raději neuvádějte.

- Kapsa na přezuvky a svačinu – ideální je, pokud má taška oddělené kapsy na bačkory a svačinu.

- Prostor na pití – pitný režim je důležitý, ale lahve se občas vylévají. Ideální proto je venkovní kapsa určená jen na pití, která při případném vylití neohrozí sešity uvnitř tašky.

- Kapsička na mobil a MP3 – starší školáci takovou vychytávku rozhodně ocení. Nemusejí hledat své přístroje kdesi mezi všemi věcmi, a ty se tak nepoškodí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články