Škodí lehátka miminkům? Ulehčují práci maminkám, ne dětem

Hrací křesílka a lehátka miminka většinou zbožňují a pohodlná jsou i pro maminky, které na ně nedají dopustit. Díky nim mají totiž děťátko neustále na očích, když potřebují uvařit nebo třeba pověsit prádlo.
Škodí lehátka miminkům? Ulehčují práci maminkám, ne dětem

Jemné vibrace, houpání, melodie a zavěšené barevné hračky, to vše úžasně zabaví a zklidní malého řvouna… Lékaři takové nadšení ale zrovna nesdílejí.

První půlrok života s naším synem byl náročný. Pavlík se narodil předčasně a byl dost nespavé a dráždivé miminko. Kamarádka, zkušená máma dvou dětí, se nabídla, že mi půjčí látkové křesílko, které umí houpat, vibrovat i přehrávat melodie. Zkusili jsme do něj synka vložit a nestačili jsme se divit. Pavlík byl v klidu, začal si pobrukovat a během chvilky usnul.
Přiznávám, že jsem za tento vynález vděčná, stihla jsem si doma v pohodě uklidit a malého jednoduše nosila s sebou po domě. Ano, z pohledu maminek jde o neocenitelný vynález.

Jsou lehátka pro děti zdravá a prospěšná?

Jasně že se vám nejspíš chce zakřičet: „Ano!“ Vždyť vám poslouží, když si potřebujete odskočit do vedlejšího pokoje, vynést odpadky, otevřít pošťačce nebo chcete prostě deset minut jen sedět a nedělat nic. „Náš syn v něm byl nadmíru spokojený a pokaždé, když jsem pustila vibrace, nadšením výskal a mlátil s gustem do látkových zvířátek, které měl na hrazdičce před očima. Kdybych čekala druhé dítě, určitě si lehátko zase seženu,“ pochvaluje si třiatřicetiletá maminka Andrea.

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Vibrační lehátka jsou vymožeností uspěchané doby 

„Vibrační lehátka jsou spíše vymožeností dnešní uspěchané doby,“ říká k tomu Mgr. Bc. Gabriela Vestfálová, fyzioterapeutka a vedoucí rehabilitační Smiling Baby Spa Clinic. „A ulehčují práci zvláště maminkám, nikoli dětem.
Jako fyzioterapeutka musím každé dítě hodnotit individuálně, proto nelze jednoznačně vymezit, pro koho je lehátko vhodné k občasnému užívání a pro koho nikoli. Zcela bych se vyvarovala vibrací u předčasně narozených dětí. Dalším rozhodujícím faktorem by pro mě bylo to, jaký má miminko svalový tonus, a jeho aktuální věk. Samotné užívání lehátek bez vibrací bych omezila na nezbytnou dobu, například při podávání příkrmů dětem, které neumí sedět,“ doporučuje.

Autosedačka rozhodně není kolébka

Dvouměsíční kojenec potřebuje pouze pohodlnou, středně měkkou a rovnou postýlku. Nic víc. Pokud ho příliš často „tvarujete“ do nosítek, lehátek, autosedaček typu vajíčko a podobně, z hlediska psychomotorického vývoje mu tím příliš neprospíváte. Podle lékařů by dítě nemělo v lehátku pobývat déle než hodinu denně. Zkuste raději trénovat motoriku při společném pobytu na dece na zemi, při houpání v náruči spojeném se zpíváním nebo při procházkách s kočárkem. Dlouhodobější pobyt v lehátku brání dítěti v jeho pohybovém rozvoji a stagnuje při něm vývoj všech motorických schopností. Tato poloha není vhodná ani pro vývoj páteře.

Vyzkoušeno! 5 tipů, jak zklidnit neposedné děti a naučit je relaxovat

Vyzkoušeno! 5 tipů, jak zklidnit neposedné děti a naučit je relaxovat

Dejte ho raději na podložku na zem, ať pase koníčky

Když se děťátko začne více pohybovat, zvedá hlavičku a zkouší se otáčet, je nejlepší ho položit na rovnou podložku na zem. Je to bezpečné, dítě nemůže nikam spadnout a zároveň má dost prostoru, aby se mohlo volně pohybovat, pozorovat a vnímat svět kolem sebe.
„Miminko si navykne, že má v lehátku pěkný rozhled, a následně odmítá pasení koníčků na bříšku, což se projevuje vztekáním, pláčem a zabořením hlavičky do podložky. Poloha na bříšku má přitom v psychomotorickém vývoji nezastupitelnou roli. Již od narození je vhodné přetáčet miminko pravidelně na bříško (například při každém přebalování, na krátký časový úsek), aby si postupem času tuto polohu osvojilo stejně jako později volný prostor,“ zdůrazňuje Mgr. Bc. Gabriela Vestfálová. 

16 signálů, které prozradí skvělou mámu

16 signálů, které prozradí skvělou mámu

Dítě potřebuje objevovat svět 

Hlavním úkolem rodičů je motivovat mrně k poznávání světa všemi smysly, snažit se vžít do jeho potřeb a nepodléhat trendům, které jednoznačně nemají prokázaný pozitivní či negativní vliv na jeho vývoj. „Miminku raději nabídněte milující náruč, podnětné prostředí, dostatek volného prostoru na tvrdé rovné podložce nebo na hrací dece umístěné nejlépe na zemi a láskyplný dotek,“ shrnuje Gabriela Vestfálová.
„V lehátku je dítě více či méně schoulené, tudíž malý kojenec, který většinu času prospí, není tak ohrožen.
Negativní vliv se může projevit spíše při dlouhodobém užívání, například i několik hodin denně, navíc ještě třeba v kombinaci s autosedačkou, která může být připevněna na podvozek kočárku místo pevné korby. Pozor si tedy dávejte u větších dětí, abyste je dlouhodobě nevystavovali omezenému pohybu,“ upřesňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

POZOR NA VIBRACE!

Ne všechna lehátka jsou polohovací a u některých není možné nastavit intenzitu vibrací. Silné vibrace jsou pro miminko nepřirozené, a tudíž i škodlivé, neboť dráždí nervovou soustavu a dochází k nepříznivým pohybům celého tělíčka, včetně vnitřních orgánů. Naopak u zdravých kojenců mohou mít jemné vibrace uklidňující až uspávací efekt. Ale je třeba podotknout, že tento rituál se může proměnit ve zlozvyk.

Ale vždyť miminko je v děloze také schoulené! 

Maminky se mě často ptají, proč by lehátko mělo škodit, když v děloze je dítě také schoulené do klubíčka a má ohnutá záda? Ano, zhruba do třetího měsíce v této poloze nestrádá, a pokud ho do lehátka dáme na půl hodinky denně, jeho vývoj neohrozíme. Ale čtyřměsíční kojenec už potřebuje prostor, volnost pohybu a trávit co nejvíce času na pevné podložce. Začíná se hýbat a musí se naučit vnímat, jak reaguje jeho tělo. Na měkké posteli či v lehátku tělo nedostává přesné informace, a tudíž toto základní učení stagnuje. Lehátko doporučuji pouze na krmení či jako „nouzovku“. Delší časové úseky pak trávit určitě na koberci nebo na podložce na bříšku a trénovat a trénovat!

5 tipů, které pomohou vašemu miminku pást koníčky

5 tipů, které pomohou vašemu miminku pást koníčky

Kolébka budoucnosti se při pláči miminka sama začne houpat a vydávat zvuky

Kolébka budoucnosti se při pláči miminka sama začne houpat a vydávat zvuky

GALERIE: Ilustrátorka baví mámy na internetu vtipnými komiksy

GALERIE: Ilustrátorka baví mámy na internetu vtipnými komiksy

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články