Maminka.czZdraví

Pláče bez příčiny? Možná se narodilo s „šikmým krkem“

Martina Machová 10.  3.  2017
Máte doma „neurotické miminko“, které neustále stále pláče a pláče, špatně spí i špatně jí a vy si lámete hlavu, co toho malého drobečka trápí, když všichni říkají, že je zdravý? Už jste slyšeli o tzv. šikmém krku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nic mu není. Opravdu?

Možná to znáte; všichni včetně pediatra tvrdí, že vašemu miminku nic není a je zcela zdravé, vy však máte pocit jakoby ten jeho nekonečný pláč a podrážděnost měly nějaký skrytý důvod. Jednoduše ho něco trápí! Ano, můžete mít skutečně pravdu – mateřská intuice je úžasná věc.

V některých případech stojí v pozadí silné nespokojenosti, podrážděnosti, nespavosti a dokonce i nechutenství bez zjevné příčiny tzv. syndrom šikmého krku. Důsledky syndromu děťátko vnímá jako bolest v oblasti šíje a krku – není se tedy co divit, že je stále nespokojené!

V případě, že miminko nemá žádné vrozené postižení či onemocnění, které by šikmý krk působily, vězte, že drobný krček si lze notně pochroumat i během fyziologického porodu!

Při mnohdy „krkolomném“ průchodu porodními cestami může dojít k přepětí, „natažení“ nebo dokonce i natržení, svalů na krku!

Proč malé děti řvou a proč některé řvou víc, než ty ostatní...

9 příznaků, kterými se může „šikmý krk“ projevit
v chování miminka

(Jde o příznaky, kterých si může všimnout i laik, pochopitelně ale existuje řada dalších indikátorů, které dobře diagnostikuje výhradně odborné vyšetření.)

  • Pláče velice často a tzv. bez důvodu a vyžaduje neustále konejšení.
  • Špatně usíná i spí. Velmi často se ke spánku doslova propláče a usíná vyčerpáním.
  • V novorozeneckém věku hojně slintá.
  • Děťátko drží hlavičku k jedné straně a jakoby v záklonu. Záhlaví bývá slehlé, děťátko může mít dokonce i lysinku.
  • Nelibost a nespokojenost může kupodivu projevovat také při nošení, zvláště spojeném s natřásáním (to bolesti pochopitelně zhoršuje).
  • Špatně jí a někdy i pláče u kojení nebo krmení (polknutí vyžaduje malý pohyb hlavičkou a krčkem, bolest šíje příjem potravy pochopitelně komplikuje).
  • Může mít nepatrně menší tvářičku na jedné straně obličeje.
  • Nezřídka jej trápí plynatost, bolesti bříška a ublinkávání, což je zapříčiněno fyziologicky – špatné poloha krku má vliv na postavení pánve i na břišní svaly. Ty jsou slabší a nevyvíjí optimální nitrobřišní tlak potřebný pro bezproblémové trávení.
  • Trpí chronickou únavou a celkově špatně prospívá – a není se čemu divit! Stále ho něco bolí, špatně se mu spí, špatně jí. Ostatně to zná každý, koho dlouhodobě bolela krční páteř!

Jak se problém řeší?

V případě podezření na problémy s tzv. šikmým krkem je vhodné upozornit pediatra, popřípadě trvat na odborném vyšetření. Včasné zahájení rehabilitace, respektive cvičení Vojtovy metody, přináší velmi brzy své výsledky – děťátko se zklidní, je méně plačtivé, začne spát, jíst a celá rodina si oddechne.

„Prvním efektem terapie je (a to hned v několika dnech po terapii, ne-li hned první den terapie), že dítě přestane plakat, usne a celá rodina se vyspí. Dítě začne lépe jíst a lépe prospívá, začne se usmívat, jeho nálada se zlepší,“ uvedla v časopise pro zdravotníky a rodiče Mamita, uznávaná fyzioterapeutka Věra Kováčiková.

Když se problém neřeší…

„Tento stav může trvat několik týdnů až měsíců, i půl roku. Adaptace dítěte na problém šikmého krku znamená uklidnění dítěte. Výživa se stabilizuje a dítě lépe prospívá. Hybný vývoj však pokračuje nesouměrně a asymetrii,“ upozorňuje fyzioterapeutka Kováčiková.

Důsledky neřešeného problému, který se po čase určitým způsobem upraví sám, mohou být v budoucnu vcelku závažné – skoliózou počínaje, problémy s kyčelními klouby konče.

Podívejte se na video, jak lékař během chvilky uklidní miminko

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství
Znakovat, nebo ne? Vyplatí se tuto metodu používat nebo v dorozumívání nepomůže?
GALERIE: Kojení na neuvěřitelných místech

 

Témata: Zdraví, Video, Miminko, pláč, Šikmý krk, Adaptace, Odborné vyšetření, Šik, Kyčel, Příjem potravy, Porodní cesta, Rehabilitace, Krk, Fyzioterapeutka, Věra K, Natržení, Krční páteř, Plynatost, Kyčelní kloub, Národ, První den, Úžasná věc, Plac, Zdraví na Heureka.cz