Seznamte se s Apgar skóre

Hned po porodu projde miminko první zkouškou v životě a dostane za ni první známky. Ano, mluvíme o Apgar skóre.
Seznamte se s Apgar skóre
V prvních minutách po narození je každé miminko pečlivě sledováno a jeho první reakce jsou zaznamenávány pomocí tzv. Apgar skóre. Jde o mezinárodní bodovací systém (pojmenovaný podle americké anestezioložky Virginie Apgarové), který se používá k orientačnímu zhodnocení zdravotního stavu novorozence v době těsně po narození. Každá maminka se s tímto hodnocením setká a my jsme pro vás připravili vysvětlení, abyste věděli, co vám ono skóre říká.
 
V rámci určení Apgar skóre se sleduje:
puls
dech
svalové napětí
reakce na podráždění
zabarvení kůže
Sledování probíhá v první, páté a desáté minutě po narození. Za každý ze sledovaných faktorů pak miminko dostává 0-2 body, (viz tabulka) a součet bodů dokazuje jeho zdravotní stav.

body

0

1

2

puls

chybí

pod 100

nad 100

dech

chybí

nepravidelný, povrchní

pravidelný, silný křik

svalové napětí

chabé

snížené

spontánní aktivita

reakce na podráždění

žádné

slabá

živá reakce, grimasa, pláč

zabarvení kůže

modrá, bledá

tělíčko růžové, končetiny modré

růžová

 
Hodnoty Apgar skóre a jejich vliv na zdraví či další péči o novorozence
10 - 8 bodů normální zdravý novorozenec

7 - 4 body nutná krátkodobá lékařská pomoc

3 - 2 body nutný nástup léčby

0 bodů miminko nedýchá

Více bodů vyhrává, nad méně musí vyhrát lékař
A kolik bodů by mělo zdravé novorozeně získat? Platí zásada, že čím více, tím samozřejmě lépe. „V ideálním případě naměříme u novorozence hned v první minutě 8-10 bodů. To znamená, že je zdravý a silný. Naopak, získá-li méně jak 4 body, ocitá se ve vážném ohrožení života a musí být zahájena patřičná léčba, většinou provádíme resuscitaci. Je-li bodově mezi těmito hodnotami, často bývá nutné mu nějak pomoci - třeba krátkodobým podáváním kyslíku,“ upřesňuje gynekoložka MUDr. Renata Stránská.
Ovšem je nutné dodat, že u většiny miminek se v první minutě objevují hodnoty mezi 7 a 8 body. Nic to ovšem neznamená, protože v páté minutě by měl být zdravotní stav vylepšen a v desáté už většina dětí dosahuje normální hodnoty. Pokud i v této době přetrvávají problémy, které vedou k nízkému bodovému ohodnocení, je miminko ohroženo poškozením mozku z nedostatku kyslíku. „Nízké hodnoty Apgar skóre jsou doporučením k pečlivému sledování vývoje miminka, protože může dojít k opožďování ve vývoji (a pak by byla na místě např. patřičná rehabilitace). Rozhodně ale neznamenají, že k nějakým pozdějším problémům dojít musí,“ dokončuje MUDr. Stránská.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články