Šestinedělňátka

V prvních šesti týdnech netahejte miminko zbytečně po úřadech a nákupech, ale snažte se o šetrný režim.
Šestinedělňátka
U mámy nefoukalo. Nebylo tam horko ani zima. Devět měsíců si děťátko lebedilo v jejím bříšku. A teď přichází čas, aby se podívalo, jaké je to tam venku. Jeho pláč ani úsměvy nás nenechají na pochybách, že máme doma originál.

S vámi to zvládne
Také toho máte až nad hlavu? A někdy si připadáte, že jste zralá ani ne tak na lázně, jako spíš na Bohnice? Tak jako se vy – někdy dost klopotně – vyrovnáváte se svým šestinedělím, musí to – s vaší pomocí – zvládnout i vaše miminko. Dostalo sice do vínku nějaké ty refl exy, ale to ostatní už je jenom na něm. Podle psycholožky Ilony Špaňhelové je novorozenecké období nejkratší, ale přitom vlastně jedním z nejdůležitějších. Dítě sice vlastně ještě „nic“ neumí, ale dobře vnímá, co se kolem něj děje. Rozeznává výraz ve vaší tváři, pokud se na ně díváte ze vzdálenosti kolem dvaceti pěti centimetrů, vnímá vaši dobrou, ale i špatnou náladu, zneklidní ho váš smutek. Obsahu slov sice zatím nerozumí, ale podle intonace pozná, co mu chcete říci. Mluvte na ně laskavě co nejvíce, zbaví se tak napětí, které v sobě z nejrůznějších důvodů může mít. A než ho vezmete do náruče, vypněte emoce, zvlášť ty negativní, které se ve vás nahromadily – mohly by se na ně totiž přenést.

Ví, jak voníte
„S okolním světem komunikuje šestinedělňátko hlavně pomocí pláče,“ konstatuje dětská lékařka Ilona Hulleová. „Tím reaguje na nelibé pocity, například hlad, únavu, podráždění... Tak se někdy maminkám zdá, že miminko pláče stále více, zejména v prvních týdnech života, kdy postupně spánku ubývá.“ Během prvních týdnů nejsou pohyby vašeho drobečka vědomé a cílené. Některé jsou dány refl exně a postupně vymizí. Ale už pár týdnů po narození začne otáčet hlavičku ze strany na stranu, když leží na bříšku, krátce ji zvedne. A také vás pozná po „čichu“. Z vašeho bříška si zapamatovalo, jak voníte, a tak se raději, pokud jste parfém nepoužívala, nějakou dobu nevoňte, nebo svůj parfém neměňte. Červená, oranžová, tyrkysová… Že tyhle barvy zrovna moc v oblibě nemáte? Vaše miminko však takto „ozdobené“ hračky zaujmou více. Koupili jste mu chrastítko? Určitě na ně zareaguje a také na váš hlas. A kolem šesti týdnů vás odmění prvními úsměvy.

Co by měly maminky udělat poté, kdy se vrátí z porodnice domů?
Po propuštění z porodnice se „nahlašte“ u praktického lékaře pro děti a dorost. Ten obvykle do 48 hodin vykoná první návštěvu a preventivní prohlídku miminka v jeho domácím prostředí. Další preventivní prohlídka je většinou v jeho 14 dnech života a další návštěva poradny v 6 týdnech života.

■ Praktický lékař pro děti a dorost provede v prvních šesti týdnech života tzv. poradnu celkově 3x.
■ Při návštěvách v poradně kontroluje lékař téměř vše: váhu a délku miminka, obvod hlavičky a hrudníku, váhový přírůstek, výživu (kojení, příp. druh počátečního mléka), komplexně dítě prohlédne a vyšetří tzv. od hlavičky až po paty. Miminko musí být vždy kompletně svlečené.
■ Vyšetří orientačně také jeho vývoj, reflexy a zhodnotí celkový stav miminka.
■ Probere s maminkou její dotazy a doporučí další péči, výživu a podávání vitaminů D a K.
■ Obvykle se při prvním kontaktu s rodiči lékař ptá i na sledované choroby v rodině, průběh těhotenství, porodu a období po porodu v porodnici. Je dobré dát lékaři maximum informací.
■ Pokud je to potřeba, může lékař vyslat na kontrolní návštěvu do domácího prostředí i svou zdravotní sestru – nejčastějším důvodem bývá nedostatečné váhové prospívání a potíže s kojením.

Rada navíc: Je toho hodně, na co by maminky měly myslet. Velmi důležité je u novorozence zohlednit roční období a vliv počasí, a to v souvislosti s pobytem miminka venku. Každá maminka se těší a ptá, kdy může na první procházku s miminkem v kočárku. V létě je potřeba vyhnout se pobytu venku přes polední hodiny, kdy je nutné se vyvarovat slunečním paprskům a přehřátí z horka. V zimě je nutné omezit pobyt v mrazivém venkovním prostředí. Nepřiměřeně dlouhý pobyt v extrémních venkovních teplotách může dítěti způsobit vážné zdravotní problémy.
 
 
Klepněte pro větší obrázek

Marie Šolková (28), poštovní úřednice, Adam (17. 2. 2010)

Jaké to bylo po návratu z porodnice?
Práce kolem miminka je opravdu hodně, do toho ještě naše Kristýnka, navíc jsme řešili nové bydlení...

Je něco, co vás na mateřství zcela zásadně překvapilo?
Na mateřství mě nic zásadního nepřekvapilo, je to krásné období, teda s jedním dítětem. Teď se nám to trochu zkomplikovalo, protože Kristýnka žárlí...

Co vás v šestinedělí ohledně péče o děťátko trápilo?
Musím mít oči všude a pořád sledovat Kristýnku, aby náhodou nechtíc neublížila malému a ještě sledovat ji, aby neublížila sama sobě.

Pomáhal vám někdo z rodiny?
Moje maminka, která bydlí kousek od nás, a samozřejmě manžel! Jinak pomáhá, kdo má ruce a nohy, takových dobrých lidí je kolem mě dost, díky za ně! A nesmím zapomenout na skvělou tetu Marcelku Plhajdu, to je taky náš anděl, taková naše adoptivní babička.

Cítila jste nějakou změnu psychiky?
U mě převládala lítost, můj táta bohužel zemřel dva měsíce před tím, než se Adámek narodil...

Jak probíhalo kojení?
Vzhledem k tomu, že mám už dcerku a nedávno jsem kojila, ještě si to živě pamatuji, tak to šlo samo a bez stresu.

Měla jste náladu na návštěvy, které se chtěly na miminko podívat?
Tady je pořád někdo! My máme všichni rádi společnost! Klid je fajn, ale na ten si budu muset pár let počkat...

Jana Faltusová (30), asistentka prodeje Sofie (16. 2. 2010)

Jaké to bylo po návratu z porodnice?
Já měla štěstí, protože mi doma moc pomohl manžel a moje maminka, která bydlí kousek od nás! Množství práce kolem Sofinky mě překvapilo.

Je něco, co vás na mateřství zcela zásadně překvapilo?
Především ta zodpovědnost za někoho druhého!

Co vás v šestinedělí ohledně péče o děťátko trápilo?
Mám strach, jestli mám pro malou dost mléka. Taky mám pocit, že moc nespinká, ale okolí mě uklidňuje, že je to v pořádku...

Pomáhal vám někdo z rodiny?
Pomáhá mi manžel, vždy když se vrátí z práce, a moji rodiče. Tchyně by se ráda zapojila, ale bydlí daleko, tak mi vypomáhá vždy, když k ní přijedeme – to malou nedá z ruky...

Cítila jste nějakou změnu psychiky?
Moje emoce jsou naprosto v klidu a nezažila jsem žádný poporodní blues, ani slzička mi neukápla...

Jak probíhalo kojení?
V porodnici mi to předvedli dostatečně. První dny po porodu jsem kojila každou hodinu, a pořád nic pořádného, až třetí den jsem se rozkojila… Odmítala jsem dokrmování a věřila jsem, že se musím rozkojit! A podařilo se!

Měla jste náladu na návštěvy, které se chtěly na miminko podívat?
Jedna návštěva za týden bylo pro mě i pro Sofi nku maximum, první samozřejmě dostala přednost nejbližší rodina...

Zdenka Bocková (37), kuchařka Štěpánek (15. 2. 2010)

Jaké to bylo po návratu z porodnice?
Vše bylo podle očekávání, objem práce v šestinedělí není pro mě žádná novinka. Rozhodně jsem stíhala všechno, jak kolem miminka, tak starších dcer...

Je něco, co vás na mateřství zcela zásadně překvapilo?
Nic mě nepřekvapilo – přece jen jsem mámou potřetí...

Co vás v šestinedělí ohledně péče o děťátko trápilo?
I s tím, že nekojím, jsem se musela vyrovnat, hlavně že je Štěpánek zdravý kluk…

Pomáhal vám někdo z rodiny?
Ani ne, občas poprosím maminku, a ta mi Štěpánka ráda pohlídá, a taky holky se snaží pomáhat, obzvláště ta mladší, asistuje u koupání. Starší taky ochotně pochová a povozí kočárek.

Cítila jste nějakou změnu psychiky?
Určitě v porodnici, tam jsem se necítila moc dobře, bylo to dost náročné, malý musel být hned po porodu v inkubátoru, a navíc v úplně jiné budově... Ani si neumím představit, jak by mi bylo, kdybych byla prvorodička... A samozřejmě se ještě teď rozbrečím u jakéhokoli dojáku...

Jak probíhalo kojení?
Špatně, malý byl v inkubátoru a zkoušela jsem i odsávat, ale marně, podepsal se na nás i ten stres z odloučení. Tak máme Nutrilon, a ten je dostačující…

Měla jste náladu na návštěvy, které se chtěly na miminko podívat?
Všechny návštěvy jsme s radostí uvítali. Já jsem křičela do světa, že už jsme doma, ať všichni přijdou!

Text: Vlasta Adamcová, Jana Trnková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články