Šestinedělí: Čas na hojení všech ran a ranek

Během šestinedělí probíhají největší změny v děloze, která se během gravidity téměř jedenáctkrát zvětšila a po porodu váží i více jak jeden kilogram.
Šestinedělí: Čas na hojení všech ran a ranek

Již v prvním týdnu po porodu se rychle zavinuje a na konci šestinedělí váží asi 80 g, její velikost se vrací k normálu do 6 týdnů po porodu.


Následkem zmenšeného obsahu děložní dutiny po vypuzení  plodového vejce vzniká vyšší svalový a nitroděložní tlak, obnovuje se děložní činnost, intenzita kontrakcí je značně vysoká a je vnímána zvláště u vícerodiček první dny po porodu jako porodní bolesti. Bolestivost dělohy se zvyšuje při kojení účinkem vyplaveného oxytocinu z hypofýzy, který vyvolává děložní stahy a vyplavuje mléko z mléčné žlázy. Intenzita, frekvence a pravidelnost poporodních kontrakcí klesají po 24 hodinách. Rychlost zavinování závisí na typu porodu, který maminka absolvovala. Může být zpomalena po déletrvajícím porodu, u vícerodiček nebo po porodu dvojčat. Nepříznivý vliv na zavinování má také přeplněný močový měchýř nebo plné střevní kličky.

Bezprostředně po porodu placenty se místo, kde byla placenta přirostlá k děložní stěně, zmenší na polovinu a způsobí kontrakci a uzavření cév. Odloučení placenty má za následek krvácení, které během šesti týdnů postupně zmizí. Z děložní dutiny odchází po porodu raný sekret (očistky). V prvních dnech je červený, po 3-4 dnech zahnědlý. Cévy se postupně uzavírají a sekret dostává žlutou barvu. Po čase se změní v bílý hlen.

Změny děložního hrdla
Po porodu je děložní hrdlo ochablé, s drobnými trhlinkami na okrajích. Postupně se uzavírá, na konci prvního týdne je otevřeno na 1 cm.

Změny pochvy
Po vaginálním porodu zůstává pochva méně pružná a má vyhlazené slizniční řasy. Po třech týdnech se vrací téměř do původního stavu.

Změny na vulvě a na pánevním dnu
Po porodu se snižuje prokrvení zevních rodidel, mizí pigmentace, případné křečové žíly se zmenší nebo zcela vymizí. Svaly pánevního dna postupně získávají napětí a roztažené svaly se vracejí do původního stavu.

Změny břišní stěny
Obnovuje se elasticita břišní stěny a tonus břišních svalů. Zavinování trvá 6-7 týdnů. Diastáza (rozestup) břišních svalů je patrná např. po porodu velkého miminka nebo u vícečetné gravidity. Napětí břišní stěny v těhotenství může způsobit drobné trhlinky elastických vláken kůže, tzv. strie (pajizévky). Mohou přetrvávat i po porodu a mění se na stříbřitě šedé.

Hojení poporodních poranění
Drobná poranění měkkých porodních cest se po porodu rychle zhojí. U větších trhlin pochvy, vulvy a hráze je předpokladem dobrého hojení správného ošetření. Několikrát denně je nezbytná sprcha a důkladné umytí poraněného místa nedráždivým mýdlem. Na lůžku je vhodné odstranit vložku, pokrčit nohy a pod přikrývkou nechat poranění na vzduchu. Pokud se objeví také otok, přikládá se na něj studený obklad.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články