Sestavení jídelníčku - to je věda!

Zajímali jste se někdy o to, co vaše ratolesti v mateřince jedí? A jste s jídelníčkem spokojeni? Nahlédněte s námi pod pokličku výživových norem pro školky a doporučení odborníků…
Sestavení jídelníčku - to je věda!
Na veřejnosti stále sílí hlasy po změně stravovacích návyků. Proč? České děti začínají trpět zdravotními problémy dospělých. Vysoký krevní tlak, cukrovka a nadváha je postihují častěji, než v minulosti. „Problém vzniká již v nejútlejším věku. Děti si své první návyky tvoří podle vzoru v rodině a nejbližším okolí. Pokud se však ani rodiče zásadami zdravé výživy neřídí, v jídelníčku převažují pokrmy smažené, z restaurací rychlého občerstvení nebo těžké omáčky s knedlíky a minimálním zastoupením ovoce a zeleniny. Děti nemají v podstatě ani šanci zdravou stravu poznat, natož si ji osvojit,“ říká nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa dětí v Praze. Na druhou stranu jsou i tací rodiče, kteří své děti stravují zdravě pouze zdánlivě, například podle zásad některého z alternativních směrů, a celá řada potravin či pokrmů je „zakázaných“ – veškeré maso, mléko a sladkosti. „Pro stravování dětí však není vhodný ani tento extrém. Jídelníček předškolního dítěte, které nikdy nepoznalo žádný druh masa, ani rybí, nejí žádné mléčné výrobky ani vejce, rozhodně nemůžeme označit za zdravý,“ varuje Jitka Tomešová.

Školkové papání
A co jídlo ve školkách? Ty se musejí ze zákona řídit stravovací vyhláškou, která doporučuje, kolik gramů masa, mléčných výrobků, zeleniny a dalších potravin by mělo dítě konkrétního věku zkonzumovat. Normy jsou stanovené tak, že jedinou možností je denní přísun živočišných bílkovin, a tak záleží pouze na výběru školky, jaké složení potravy a v jak správném poměru dětem podává. Pokud se tedy najde ve školce osvícená hospodářka, která se nebojí čerpání dodávek trochu upravit a odůvodnit třeba větší konzumaci pohanky, špaldové mouky, ryb nebo zeleniny, mají děti i rodiče vyhráno. Na ministerstvu školství jsou si vědomi toho, že se normy musejí upravit. „S ministerstvem zdravotnictví konzultujeme možné změny,“ potvrzuje Hana Žáková z odboru vnějších vztahů. Podle ní však vyhláška dává školkám už při výběru obilovin „volnější ruku“, a tak skutečně záleží na přístupu vedení školky, které by mělo zajistit, aby byl dětský jídelníček vyvážený.

Ryby i mlíčko
„Ve zdravé výživě předškolních dětí by maso, mléko či mléčné výrobky neměly chybět. Z masa má převažovat světlé – drůbež, králík a ryby. Občas to může být i telecí, libové hovězí nebo vepřové. Mléčné výrobky by měly děti dostávat zejména polotučné zakysané, tzn. jogurty do 3 % tuku, jogurtové nápoje, podmáslí, acidofilní mléko, dále sýry do cca 45 % tuku v sušině (žervé, tvaroh, sýry eidamského typu, nevhodné jsou sýry tavené),“ doporučuje Jitka Tomešová a dodává: „Spory se vedou kolem podávání samotného ,sladkého‘ mléka, pokud však dětem nečiní potíže (zahleňování, zhoršení atopického ekzému nebo bolesti bříška), není nutné je zcela vynechávat.“

Nákup do košíku
V mateřinkách musejí dodržovat spotřební koš, který nařizuje, kolik masa a ryb musejí školky nakoupit. „Třikrát týdně podáváme dětem maso. Vybíráme především kuřecí a vepřové, protože je levnější. Jednou za 14 dnů vaříme rybu a hovězí pouze 1x za měsíc,“ odpovídá Jana Tylová, vedoucí školní jídelny MŠ J. A. Komenského v Praze, a dodává: „Jinak se denně snažíme dětem nabízet rozmanité obilniny, jakými jsou jáhly, kuskus či kukuřičné vločky. Děti to jedí rády a zvyknou si. Z uzenin vybíráme jen dětskou šunku bez soli.“ Komenského mateřinka se snaží děti vést ke zdravějšímu životnímu stylu. Přesto se však v Česku najdou školky, v nichž se „postarém“ vaří se knedlíky, čočka a párky.

Ani párky ne...
Kuchařky to mívají se strávníky občas těžké. Uvaří-li k obědu pohankové rizoto se zeleninou, děti často „ohrnují nosíky“, jídlo nesnědí a rodiče si stěžují, že byly hlady. Někteří z nich dokonce žádají, aby se častěji podávaly párky i salámy, a některé školky, než aby se s nimi dohadovaly, jejich přání slepě plní. „Z dotazníků Poradenského centra Výživa dětí vyplývá, že se uzeniny v jídelníčku předškolních děti vyskytují možná až příliš často. Celá 1/4 dětí v tomto věku je jí vícekrát za týden. Není nutné uzeniny vylučovat, ale spíše vybírat kvalitní šunku od kosti či drůbeží šunku,“ říká Jitka Tomešová. Ani fakt, že jsou kvalitní výrobky pro děti vhodnější než některé trvanlivé salámy, neznamená, že je mohou jíst denně.

Malí rozumové
Záleží-li vám na zdraví vašich dětí, měli byste je nenásilnou formou seznamovat s tím, co je vhodné jíst a z čeho by měly vážné zdravotní problémy. Tím, že bude mít malé dítě přehled o zdravých a nezdravých potravinách, bude samo schopné si z nich vybrat a své rozhodnutí odůvodnit i před svými kamarády…

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře