Šest kroků šetrného odstříkávání

Kojení, při němž miminko saje mateřské mléko přímo z prsu, je nejlepší. Když to ale nejde, přijde na řadu krmení odstříkaným mlékem.
Šest kroků šetrného odstříkávání

Proč je dobré umět mléko z prsu šetrně odstříkat? Situací, kdy se tahle dovednost vyplatí, je víc, například pokud vaše prsy trpí retencí – zadržují mléko, nebo jsou hodně nalité a pro miminko je obtížné se kvůli tomu správně přisát; když se vám netvoří dostatek mléka, nebo ho máte naopak nadbytek a ráda byste je darovala do mléčné banky. Odstříkávání je nezbytné, pokud se vaše miminko narodilo předčasně a jeho stav zatím nedovoluje, abyste je přímo kojila. V takovém případě, podobně jako když miminko při kojení neprospívá, je třeba mléko odstříkat a krmit alternativní metodou – lžičkou, z kádinky, stříkačkou atd.

Jak na to správně?
Vždy byste měla volit takovou techniku, která nejvíce připomíná sání miminka. Ta totiž stimuluje tvorbu dalšího mléka.

1) Pokud jsou prsy hodně nalité, bolestivé a horké, před odstříkáváním je uvolněte jemnou masáží.

2) Pro samotné odstříkání nastavte ukazovák a palec jedné ruky proti sobě, aby spolu tvořily písmeno C, a přiložte je na rozhraní dvorce a světlé kůže. Pak zatlačte dovnitř směrem k žebrům, aby se uvolnily mlékovody, a opakovaně stiskněte prsty k sobě. Mléko začne vytékat. Po chvíli vyměňte nastavení prstů z polohy svislé do vodorovné – pokud byste si jejich umístění představila na ciferníku, pak by měly měnit polohu z dvanáctky a šestky na devítku a trojku.

3) Pro pravidelné odstříkávání je výhodnější použít mechanickou nebo jednoduchou bateriovou odsávačku. V první fázi se intenzivně stimuluje spouštění mléka a ve druhé se mléko pomaleji odsává. Intenzitu práce pomůcky si nastavte tak, aby vám bylo odstříkání příjemné.

4) Elektrické odsávačky ideálně pro oba prsy se určitě vyplatí, pokud potřebujete odstříkávat týdny a měsíce, například pro nedonošené miminko. Více stimulují tvorbu mléka, šetří čas i energii maminky. Než si na takovou pomůcku zvyknete, nastavte si nižší intenzitu a postupně přidávejte.

5) Odstříkávat byste měla 8–10krát denně deset až patnáct minut z každého prsu. Délka však není tolik důležitá jako četnost, protože právě ta má větší vliv na tvorbu mléka.

6) Aby se odstříkávání dařilo, zvolte klidné místo a pijte teplé nápoje.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články