Sedíte celé dny u počítače? Nedivte se, že to dělá i vaše dítě!

Počítač je slovo, které se v našem slovníku objevuje každý den a nepřipadá nám nijak zvláštní. I přesto může být počítač nebezpečný, a to především vznikem závislosti na něm. Víte, kolik času tráví vaše děti u počítače, na jaké stránky se dívají, jaké hry hrají?
Sedíte celé dny u počítače? Nedivte se, že to dělá i vaše dítě!

Počítač by pro dítě měl představovat něco, čeho může využívat například ke studiu či k získávání novinek ze světa a z různých oblastí lidské činnosti. K tomu by jej rodiče také měli od malička vést. Dítě v nejútlejším věku není schopné určit si samo čas, který u počítače stráví, a je jen na nás, na rodičích, abychom mu vysvětlili, k čemu může být počítač užitečný.

Dítě by se mělo od toho nejnižšího věku naučit chápat počítač jako běžnou součást života. To znamená, že není nejvhodnější tajit před malými dětmi tuto věc, se kterou se pak seznámí v pozdějším věku, například na základní škole. Pak se  totiž může lehce stát, že jej okouzlí natolik, že bude stačit pár týdnů a propadne jí úplně.  I počítačové hry, zvolené přiměřeně k věku dítěte, nejsou až tak škodlivé, pokud je dítě chápe. Naopak mohou pomoci rozvíjet jeho představivost, postřeh a tvořivost.

Využijme počítačových her ke zdokonalování
Hry jsou totiž nastaveny tak, aby člověka motivovaly ke stále vyšším výkonům. A jsou také didaktického charakteru. V první řadě by měla být doba, kterou dítě stráví u počítače, přesně vymezená. Neměla by se stát náhražkou za nedostatek času rodičů a v žádném případě by neměla plnit volný čas, který může dítě využít například pohybovou činností či jinými aktivitami, jež povedou k jeho růstu a rozvoji.

Rovněž se nabízí otázka, jak samotní rodiče tráví svůj volný čas. Víme, že dítě se od nás učí. A pokud budeme my sami sedět celý den u počítače, pak mu jen těžko vysvětlíme, že to není nejvhodnější řešení. Dejte tedy svému dítěti osobní příklad ve smysluplném trávení volných chvil, zapojte jak jej, tak sebe do nejrůznějších společenských či kulturních aktivit, vždy však přiměřeně k jeho věku.

Pátrejte po příčině
Pokud se u vašeho dítěte začnou projevovat známky závislosti či jiná potíž související s užíváním počítače, rozhodně před tím nezavírejte oči.  Snažte se přijít na to, proč tomu tak je, co nefunguje, zda jste udělali někde chybu. Závislost nevznikne jen tak sama od sebe, vždy se najde nějaký problém, i sebemenší, který k ní vedl. Může se jednat například o chybu ve fungování rodiny nebo v prostředí školy, kamarádů. Pátrejte po příčině, a především se svým dítětem mluvte. Snažte se přijít na to, v čem je problém, proč a za jakých okolností vznikl.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články