Maminka.czBatole

Schopnosti, které dostanou vaše dítě do školky

Iva Endrychová 10.  4.  2014
O místa ve školkách větší zájem, než je jejich počet. Státní školky se proto řídí kritérii, která musí děti splňovat, aby v ní dostaly místo. Znáte je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Jak se vybírají děti do školky

Do školky mohou děti začít chodit ve třech letech. Některé školky, pokud jim stačí kapacita, vezmou i mladší děti, ale pouze ve výjimečných případech. Přednostně jsou přijímány děti rok před školní docházkou, bez ohledu na místo bydliště. Jinak totiž roli hraje i bydliště dítěte.

Kam bude chodit?

Rodiče dítě většinou přihlašují do školky v místě bydliště nebo ve spádové oblasti. Především ve větších městech se však objevily problémy s tím, že rodiče před zápisy děti přehlašovali do bytů k babičce a dědečkovi, aby zvýšili jejich šanci na přijetí. Obce proto zpřísnily pravidla.

Některé školky si například pro místa bydliště vytvořila bodovou tabulku a podle ní se počítá reálná šance na to, abyste se vaše dítě do školky dostalo. Informujte se o podmínkách ve vybrané školce.

Předchozí podmínky přiliš neovlivníte, ale ty další, o kterých tento článek především bude, můžete se svým potomkem pilovat i doma.

„Důležitým předpokladem pro pobyt dítěte ve školce je to, že alespoň částečně zvládne svou obsluhu. Dojde si samo na záchod, umyje si poté ruce, umí se alespoň částečně obléci a obout, umí se najíst. Samozřejmě nechceme po dětech, aby hned při nástupu do školky uměly zapnout zip, knoflíky nebo uvázat tkaničku,“ vysvětluje učitelka mateřské školky v Dolanech u Pardubic.

Boj s každým kusem oblečení aneb jak nasoukat batole do šatů?

Podle ní jsou také důležité sociální schopnosti dítěte. „Učitelka musí být schopná se s dítětem domluvit na některých pravidlech. Dítě by mělo být schopné komunikovat i s ostatními dětmi a spolupracovat s nimi,“ dodává.

V druhé kapitole článku najdete pět okruhů dovedností a znalostí, které by dítě mělo zvládnout ještě před nástupem do školky.

Témata: Děti, Batole, Chování a vztahy, Zápisy, Mateřská škola, Schopnost, Vaše dítě, Reálná šance, Důležitý předpoklad, Předmět denní, Vaš, Omluva