Sára Saudková: Podporuji kojení

Redakce webových stránek Mojebetynka.cz navštívila akci pod názvem „Odhalená prsa kojící ženy na internet patří!“, která byla zorganizována jako originální protest proti cenzuře Facebooku.
Sára Saudková: Podporuji kojení
Jak jsme již informovali, tak před nedávnem byly z Facebooku ze stránek uživatelů staženy fotografie s tématikou kojení. A důvod? Takové fotografie prý na internet nepatří! Akci organizačně zaštítil internetový portál Babyweb.cz. Ten vyzval ženy, které nesouhlasí se stažením fotografií, k vytvoření hromadné fotografie kojících maminek. Tato fotografie bude poté umístěna na internet s komentářem, že tam prostě a jednoduše patří. Focení také podpořila Laktační liga.

A jak organizačně náročná akce dopadla? Nakonec se sešlo rekordních osmdesát maminek a v prostorách agentury Ogilvy v Holešovicích ženy s dětmi vytvořily hromadnou fotografii. Za fotoaparát si stoupla významná česká fotografka a také žena a maminka Sára Saudková.

Atmosféra akce byla výborná. Kam jste se v otočili, tam jste narazili na hloučky povídajících si maminek. Některé maminky přijely dokonce s miminky ve věku jen šest týdnů, aby podpořily protest. Celé fotografování proběhlo v řádu desítek minut a i přes veliký počet miminek se pláč ozýval spíše ojediněle. Což vzhledem k žádosti Sáry Saudkové, aby se maminky s miminky semkly a společně vytvořily obrazec ve tvaru srdce, je vcelku úctyhodný výkon. Sára Saudková maminky instruovala pouze v rámci požadovaného rozestavění, avšak to, jestli budou na fotografii v tu chvíli kojit či ne, nechala čistě na přání miminek i maminek.

Na naše otázky nám odpověděla šéfredaktorka Babyweb.cz Jarmila Jelínková, jedna z účastnic fotografování maminka Petra a také Sára Saudková.

Co vám připadá nejdůležitější k dnešní akci říci?
Jarmila Jelínková: Úplně nejdůležitější v tuto chvíli je, že se jedná o velmi emoční záležitost. Je to fantastický pocit, kolik maminek si dnes přeorganizovalo čas a přijelo si nakojit dítě na hromadnou fotografii. Čímž vyjadřují souhlas s tím, že mají právo kojit svoje dítě na veřejnosti. Jsou na to hrdé, nestydí se za to. Jedná se o věc, na kterou by měla mít každá máma právo. Tato atmosféra a to, že se to prostě děje, je nejdůležitější a jsem za to ráda. Je to pro mne strašně dobrá zpráva, že tady ty mámy mají malinkatá miminka a i v době chřipkové epidemie přišly vyjádřit svůj lidský názor na něco, co se jim nelíbí. Je to pro mne i zpráva, že se probouzíme z letargie a začínáme se hlásit ke svým názorům.

Jak došlo ke spolupráci se Sárou Saudkovou?
Jarmila Jelínková: Sára Saudková je tváří laktační ligy a svými fotografiemi a aktivitami laktační ligu podporuje. Laktační liga v čele s MUDr. Annou Mydlilovou, je velmi prospěšná organizace. Mají pod sebou spoustu poradkyň a myslím si, že strašně moc maminek ví, co je to, když si přinesou miminko domů a mají pak problémy s kojením. Pak velmi ocení, když jim někdo dokáže pomoci a poradit. Laktační liga dělá spoustu užitečné práce a Sára svým přístupem ke kojení a dětem se k tomu připojuje a to si myslím, že je podpora maminkám, která říká: nebojte se, nestyďte se a nevzdávejte to. Na druhou stranu, když to fakt nejde, tak to potom neznamená, že jste špatná máma. Což bych byla ráda, aby se na to nezapomínalo, protože někdy mám dojem, že je vyvíjen obrovský tlak na ženy, které z různých důvodů nekojí.

Už máte nějaké odezvy?

Jarmila Jelínková: Tak samozřejmě dnešní akce je tou nejkrásnější odezvou. A spoustu maminek nemohlo přijet, tak posílají svoji podporu a vlastní fotografie, z čehož chceme udělat fotogalerii a zveřejnit ji. A velmi mne potěšilo, že se nejedná pouze o podporu kojících maminek, ale lidí všech věkových kategorií a to jak maminek, tak také tatínků. A to je dobrá zpráva, že i muži si začínají uvědomovat, že je potřeba se o takovýchto naprosto přirozených tématech bavit.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Maminka Petra přijela akci podpořit spolu s osmiměsíčním synkem a přivedla i dvě kamarádky, které se též připojily k fotografování.

Jaké máte momentálně po fotografování dojmy?
Petra: Bylo to náročné, miminka byla neklidná, ale jednalo se určitě o zajímavý zážitek.

Z mého pohledu tu byl věší klid, než když k nám přijde pět dětí na návštěvu?
Petra: No většina z miminek dostávalo zrovna najíst, tak potom většinou děti nezlobí.

A jaký byl pro vás hlavní popud sem přijít?

Petra: To hlavní bylo, že nesouhlasím s tím, aby se fotografie kojících matek stahovaly z webu, když tam můžou být fotky s daleko horšími věcmi. Kojení je normální záležitost. To by pak mohlo dopadnout i tak, že člověk bude svačit na ulici, někdo to vyfotí a dá na web a někdo to okomentuje jako něco špatného… Malé děti nic jiného svačit nemůžou. A nemyslím si, že by šlo o jakoukoliv erotiku, nebo něco takového, když maminka na veřejnosti kojí. Kojení jsme byli skoro všichni a i proto mi na tom nepřijde nic špatného.

Sára Saudková byla celou dobu usměvavá a klidná a s úžasnou tolerancí a respektem se věnovala maminkám, médiím, svým dětem a především fotografování.

Jak vůbec došlo k nápadu zorganizovat tuto protestní akci?
Sára Saudková: K domu došlo zcela přirozeně a spontánně, tak jak to u správných věcí má být. Povídaly jsme si s předsedkyní Laktační ligy Annou Mydlilovou o proběhlém stažení fotografií kojících maminek z internetu a napadlo nás na tuto situaci upozornit. Já byla hned pro, řekla jsem, že ať si vymyslí cokoliv, ráda je podpořím.

Je již po fotografování, co považujete momentálně za nesilnější zážitek?
Sára Saudková: Nejvíce obdivuji a oceňuji spolupráci maminek, které sem dnes přijely. V období chřipkové epidemie, kdy není vůbec doporučováno vycházet s dětmi ven, se v takovém hojném počtu dokodrcají se svými kočáry a dětmi a to nejen pražské maminky, ale dokonce i z východních Čech, aby podpořily něco, co považují za správné.

Co byste chtěla touto akcí říci?
Sára Saudková: Jedná se mi zejména o podporu kojení. Vždyť kojení je naprosto přirozená součást života. Malé miminko když má hlad, tak potřebuje najíst. Přece mu nemůžete říct, ať počká ještě dvě hodiny, než dojedete domů. To je přece nesmysl. Naprosto nechápu, jak někdo může kojení považovat za něco nevhodného, co by nemělo být vidět. Nemyslím si, že maminky, které kojí na veřejnosti, by to dělaly z důvodu, že by se chtěly nějak předvádět, ale prostě a jednoduše proto, že dítě potřebuje jíst.

Kdy vznikl nápad na fotografii ve tvaru srdce?
Sára Saudková: To bylo téměř okamžitě. Srdce jako synonymum lásky. Mateřství a kojení miminek je pro mne synonymem lásky. A i proto fotografie ve tvaru srdce.

Co byste vzkázala těm, kteří jsou zodpovědní za stažení fotografií z internetu?
Sára Saudková: Aby se sami zeptali svých maminek, jaké to pro ně bylo, když je jako miminka kojily. Určitě to považovali za nejkrásnější čas.

Text: Jana Procházková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články