Salát ze sedmikrásek

Teplé dny mohou překvapit i na sklonku léta či na podzim. Sada receptů na svačinky proto, kromě teplých jídel a polévky, které nasytí, ale tělo nezatíží, obsahuje také ledový, velmi osvěžující koktejl.
Salát ze sedmikrásek
Srpnová jídla jsme připravovali s vědomím, že mají být chutná, ale také zdravá jak pro vás, tak pro vaše budoucí děťátko. Vybírali jsme proto ingredience, které 99 % z vás může jíst bez rizika možné alergické reakce.
 
LEHKÝ VÝVAR S MRKVIČKOU A MISO PASTOU
 
Co budete potřebovat:
1 lžíce olivového nebo jiného oleje
3 dl vody
½ kostky bio zeleninového vývaru (např. Wuerzl)
2 čerstvé karotky
1 petržel
2 lžičky miso pasty (prodejny biopotravin)
sezonní bylinky (např. listy řebříčku)
Doba přípravy: 15 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Na oleji osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobná kolečka nebo „sirky“. Mírně osmahneme, zalijeme vodou a v momentě, kdy se vaří, přidáme bio vývar. Ještě asi 5 minut vaříme. Do misky dáme 2 lžičky miso pasty. Vidličkou nebo metlou na sníh rozšleháme se sběračkou vařící polévky, potom dolijeme zbytek polévky – miso se nemá vařit, protože by se zničily látky, které tělu prospívají nejvíce. Solit není potřeba, neboť v misu je soli dost. Hotovou polévku posypeme nakrájenými bylinkami. Podáváme třeba s plátkem knäckebrotu.
 
Pár slov o misu
Miso je hmota hnědočervené barvy a pastovité konzistence. Jako první jej začali používat Japonci, kteří jsou známí svou dlouhověkostí. Ač nevypadá bůhvíjak atraktivně, dokáže toho hodně! Jde o směs fermentované sóji, mořské soli a obilí. Dodává tělu vitaminy, minerály a důležité enzymy. Podporuje trávení a přirozenou imunitu. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, odvádí škodliviny z těla. Podle některých studií dokáže z těla dokonce eliminovat radioaktivní záření. Je vhodné pro těhotné a kojící maminky. Navrací jasnou mysl a dobrou náladu.
 
OSVĚŽUJÍCÍ JOGURTOVÝ NÁPOJ „LASSI“ S MANGEM, BORŮVKAMI A SUŠENÝMI BRUSINKAMI
 
Co budete potřebovat:
2 dl jogurtu (třeba řeckého, prodávají prodejny s řeckými specialitami nebo např. Billa)
hrst kostek ledu (nemusí být)
dužina z poloviny manga
hrst borůvek
lžička sušených brusinek
lžíce medu
Doba přípravy: 10 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
V mixéru nebo jiným způsobem rozdrtíme ledové kostky. Přidáme ostatní ingredience (něco borůvek ponecháme na ozdobu). Ozdobíme a posypeme sušenými brusinkami. Ovoce můžeme dle libosti obměňovat.
 
Proč brusinky?
Protože obsahují kromě vitaminů i další cenné látky, které podporují zdraví. Povzbuzují kromě jiného správnou činnost močového měchýře. Proč borůvky? Protože obsahují veledůležité látky, které podporují ostré vidění, dobré hojení drobných ranek a vyhlazují pleť.
 
STUDENÝ SALÁT Z RÝŽE, TŘEŠŇOVÝCH RAJČAT, PAPRIKY A SEDMIKRÁSEK
 
Co budete potřebovat:
sběračka vařené rýže (třeba od večeře)
hrst třešňových rajčátek
1 menší červená paprika
lžíce oleje
hrst květů sedmikrásek
bylinková sůl Allnatura
Doba přípravy: 15 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Rýži rozmícháme s olejem. Rajčata rozpůlíme, papriku nakrájíme a lehce ogrilujeme nebo orestujeme na pánvi. Zamícháme do rýže. Ochutíme solí.
Nakonec přisypeme hrst sedmikráskových květů.
 
Proč sedmikrásky?
Sedmikrásky neboli chudobky jsou nejen krásné, ale také léčivé bylinky. Říká se, že kdo sní pět sedmikrásek po jídle nebo v něm, nemá potíže s trávením – sedmikrásky povzbuzují tvorbu žluči a tím chrání játra a podporují správnou pasáž potravy.
 
GRILOVANÁ POLENTA S RAJČATY, SÝREM A PAPRIKAMI
 
Co budete potřebovat:
½ balíčku instantní kukuřičné polenty (nebo kukuřičnou krupici)
130 ml vody
lžíce oleje
hrst třešňových rajčátek
bylinková sůl Allnatura (DM drogerie)
5 dkg oranžového sýra gouda mimolette nebo jiného tvrdého sýra eidamského typu
Doba přípravy: 15 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Krupici uvaříme ve vodě dohusta, instantní polentu uvaříme podle návodu na obalu. Hotovou polentu necháme částečně vychladnout. Předehřejeme gril na 250 stupňů. Dno zapékací misky potřeme olejem. Naolejovanou lžící vykrajujeme ze ztuhlé polenty „noky“, které naklademe do misky. Poklademe rozpůlenými rajčátky, nakrájenou paprikou a na kousky nakrájeným sýrem. Posypeme kořením podle chuti, lehce osolíme bylinkovou solí, pokapeme olejem a grilujeme dozlatova (asi 10 minut).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články