S hypotékou vám pomůže stát!

Pokud vám ještě nebylo 36 let, můžete od 1. února letošního roku zažádat, při splnění určitých podmínek, o dotaci na vlastní bydlení.
S hypotékou vám pomůže stát!
Stát vám bude měsíčně přispívat určitou částkou na splátky hypotéky tím, že za vás bude bance platit jedno procento úroků. Stát vám dotaci bude vyplácet po celou dobu splácení úvěru, maximálně však deset let.
 
Dotaci nedostanete na celou výši hypotéky, stát vám bude dotovat úvěr do výše 800 tisíc a v případě domu do 1,5 milionu. Když bude vaše bydlení stát více, na zbytek úvěru překračující tyto částky dotaci nedostanete. Zažádat může každý, kdo kupuje byt nebo dům starší než dva roky. Na nové byty nebo výstavbu vlastního domu se dotace nevztahuje.

JAK NA TO?
Každý, kdo chce tuto dotaci využít, musí vyplnit písemnou žádost o poskytnutí podpory a donést ji do banky, u které si chce vzít hypotéku. „Žádost můžete podat už, při podpisu úvěrové smlouvy, ale nejpozději v den, kdy začnete hypotéku čerpat, tedy do chvíle, než zaplatíte kupní cenu,“ radí Jan Bureš, produktový manažer hypoték z Raiffeisenbank. Pokud už jste začali hypotéku čerpat a nepodali žádost včas, dotaci nedostanete. Žádost si můžete stáhnout z internetových stránek banky. Musí obsahovat jméno a příjmení žadatele, jeho trvalý pobyt, rodné číslo a údaje o nemovitosti, na jejíž koupi chcete dotaci.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Musíte také doložit, že splňujete všechny podmínky poskytnutí dotace, tzn.:
- je vám méně než 36 let
 
- nemovitost, na kterou čerpáte dotaci, je v České republice
 
- nevlastníte žádnou jinou nemovitost (dům nebo byt)
 
- nemovitost, na kterou čerpáte dotaci, je minimálně 2 roky stará.
 
Pokud o dotaci žádají manželé, musí všechny tyto podmínky splňovat oba.

Příklad
Manželé si chtějí koupit byt za 2 miliony korun. 500 000 korun mají našetřeno a potřebují si vzít hypotéku na 1,5 milionu a splácet ji 30 let. Bez dotace by u Raiffeisenbank platili každý měsíc 9 521 Kč. Díky dotaci budou prvních 10 let platit jen 8 767 Kč a zbývajících 20 už 9 521 Kč. Ušetří tak celkem 90 480 Kč.
 
PTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ
Klepněte pro větší obrázekNa všechny vaše dotazy ohledně hypoték, vám odpoví Jan Bureš, produktový manažer hypoték v Raiffeisenbank.
 
Své dotazy vkládejte přímo do diskuze pod článkem. Pro přidání příspěvku není nutná registrace.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články