S dětmi do sauny

Není se čeho bát, naopak. Saunování může dětem zkrátit kašel nebo rýmu na polovinu prostonaných dní. Prokázán byl také příznivý vliv na léčbu astmatu. Odhoďte obavy a vyzkoušejte to. Ovšem pokud možno ve speciální dětské sauně.
S dětmi do sauny

Saunování má pro děti řadu benefitů, ale má také svá pravidla. Nevhodné je saunovat se s malými dětmi v sauně s dospělými cizími osobami. Důvody jsou společenské i hygienické, ale především tu hraje roli samotný typ sauny a teplota a vlhkost vzduchu. Doba saunování musí být kratší než u dospělých a samozřejmě musí sauna být na vysoké hygienické úrovni. Nejlepším řešením je tedy speciální dětská sauna s nižší teplotou a určená pouze malým návštěvníkům. První saunou v České republice určenou speciálně pro děti je dětská sauna v Aquapalace Praha. Saunování v této sauně je možné pro děti již od několika měsíců věku. Teplota vzduchu je 65 °C a vlhkost vzduchu 15 %. Sauna připomíná perníkovou Klepněte pro větší obrázekchaloupku, a děti tak zaujme i svým vzhledem. Samozřejmě děti mohou dovnitř i s doprovodem. Sauna je umístěná na terase v Paláci pokladů ve Vodním světě, je do ní tedy možné přijít kdykoli a neplatí se žádné další vstupné.

Tipy na správné dětské saunování

Děti se zahřívají rychleji, a proto je doporučená doba saunování 5–8 minut pro větší děti, kojenci a mladší batolata se prohřívají zásadně jen krátce, maximálně do 3 minut. Ochlazování by mělo být také krátké. Většinou postačí ochlazení dítěte pod sprchou. Malým dětem stačí jediné prohřátí a osprchování, děti v předškolním věku se mohou prohřívat a ochlazovat dvakrát a větší školáci i třikrát.

K zisku dostatečné nespecifické imunity, nikoli ovšem absolutní (i saunované dítě může onemocnět), je účelné saunovat pravidelně jednou týdně. Děti, které se pravidelně saunují, nejsou tak často postiženy virózami horních cest dýchacích.

Důležité také je umět si vybrat den saunování, aby vhodně zapadal do celotýdenního programu a zajistil i pravidelnost. Nejvhodnější denní doba k saunování je navečer kolem 17. či 18. hodiny. Saunování vyvolá příjemné uklidnění a následný hluboký osvěžující spánek.

Tak co říkáte, nezkusíte to?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články