S bříškem na míči

Jsou velké, kulaté, můžete na nich sedět, skákat nebo cvičit. Říká se jim rehabilitační, skákací nebo fit. Jsou to prostě skvělé balóny, na kterých se můžete „vyřádit“ i během vašich nejkrásnějších devíti měsíců…
S bříškem na míči
Co je velké, je dobré…
Kromě vašeho krásného bříška to platí i o cvičebních míčích. Už jsme si na ně zvykli, jsou jich plné tělocvičny, kdekdo na nich sedí v kanceláři a své nezastupitelní místo mají i v mnoha porodnicích, protože nám dokáží alespoň trochu zpříjemnit jinak těžkou hodinku. Což dokládá i zkušenost trojnásobné maminky Andrey z Náchodu: „Při prvním porodu jsem si míč s sebou do porodnice musela vzít z domova. Tehdejšímu personálu se to sice moc nelíbilo, ale já si prosadila svou. U následujících porodů našich kluků už mi fit balon v porodnici sami nabízeli, což jsem byla ráda. Ohromně mi totiž pomohl, Pomalé „válení“ na něm pomáhalo od bolestí, příjemně rovnalo záda, no prostě, já už bych bez balonu nerodila,“ svěřuje se se smíchem Andrea.
 
Něco na tom míči bude. Ale co?
Na první pohled to vypadá jako velká legrace. Jen tak se houpat, kroutit. Má to vůbec nějaký efekt? Samozřejmě, že má. Balony neslouží jen k zábavě, ale jsou výborným prostředkem především k nápravě našich těl zatížených civilizačními poruchami. Zlepšují svalové napětí a koordinační poruchy. Napravují vybočení páteře či kulatá záda. V sedu na míči se totiž nelze dost dobře hrbit. Sedíme-li na židli, po chvíli naše svalstvo ochabne a začneme se pomalu kroutit. Povolíme ramena, vystrčíme břicho a zadeček. Míč nás nutí sedět rovně (nikoli strnule), protože neustále musíme vyrovnávat těžiště a udržovat rovný sed. Aktivuje naše svaly, zejména ty, které nám pomáhají udržovat vzpřímenou polohu těla. Takže aniž bychom si to uvědomovali, při sedu na balónu vlastně nenásilně posilujeme. Při mírném pohupování dochází ke stlačování a povolování meziploténkových tkání, které se takto příjemně prokrvují a odstraňují napětí. Hopsání koordinuje dech, takže se uplatní i při dechových onemocněních. V těhotenství se ovšem před začátkem cvičení poraďte se svým gynekologem nebo raději než jako samouk zajděte na hodinu cvičení s míčem pro nastávající maminky. A necvičte do „zhroucení“. Jakmile se objeví únava, nechte míč míčem.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Balónem za lepší porod
Myslíte si, že je to nesmysl a nevěříte ani zkušenosti naší maminky? Říkáte si, jak by mohl asi balón pomáhat při porodu? Mohl. Pohupování uvolňuje pánev a páteř, omezuje bolesti v zádech a při kontrakcích pomáhá maminkám lépe snášet bolest. Velmi příjemné je pohupování na míči pod teplou a nejlépe masážní sprchou. Pohyby zároveň přispívají ke správné rotaci miminka, případně k jeho sestupu. A to je dobrá zpráva, ne?

Jak si vybrat ten pravý
Rozhodla jste se, že míč je pro vás to pravé? Tak věnujte jeho výběru pozornost jako celé výbavičce pro vaše miminko. Nejdůležitější je vybrat správný typ podle vaší výšky. S tím vám pomohou v prodejně. Nicméně obecně platí, že:
 
• výška postavy do 140 cm - průměr míče 45 cm
 
• výška postavy do 150 cm - průměr míče 55 cm
 
• výška postavy do 175 cm - průměr míče 65 cm
 
• měříte-li více než 175 cm, potom musí být průměr míče 75 cm a více

S váhou si naopak nemusíte dělat starosti, nosnost míče je 300 kg. Jejich povrch je bakteriocidní, tzn. že se na něm neudrží ani mikroby ani bakterie, což oceníte zejména v období radostného očekávání. Co se týče materiálů, je ovšem lepší si připlatit. Nejde o reklamu, ale míče z dražších materiálů jsou bezpečnější. Pokud totiž takový míč narazí na ostrý předmět, nepraskne, ale začne se pomalu vypouštět a vy tak máte šanci z něho slézt v pohodě a bez boule, nebo závažnějšího zranění.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články