Rychlovky z trouby

Aby dětem chutnalo, nemusí být jídlo drahé, ani pracné – zvlášť když před Vánocemi nevíte, co dřív...
Rychlovky z trouby
Potřebujete čas a prostor pro předvánoční přípravy? Hned ráno nandejte do pekáče potřebné suroviny, nastavte časovač na troubě a nechte ji pracovat za vás. Nabízíme vám čtyři recepty, které vám zaberou maximálně čtvrt hodiny.
 
Sekaná
 
Suroviny
¾ kg mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové)
1 větší cibule
2 vejce
1 lžička soli
1 lžíce majoránky
strouhanka na zahuštění
plátky anglické slaniny na obalení

Postup
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Smíchejte ji s mletým masem, vajíčky, solí a majoránkou. Pak postupně přisypávejte strouhanku a buď rukama nebo vařečkou dobře prohněťte. Sekaná je akorát, když směs drží hezky pohromadě. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vytvarujte váleček a obalte ho do plátků slaniny. Položte ho do pekáčku, podlijte asi centimetrem vody a pečte přibližně hodinu do zlatova.

Tipy na obměnu
Aby plátky sekané lépe držely, můžete je potřít bílkem.
Do sekané můžete přidat například svoje oblíbené bylinky nebo kořenicí směs.
Pokud se šiška stále rozpadá a nedrží pohromadě, můžete do směsi přilít trochu mléka.
 
Příprava: 15 minut
Pečení: 1 hodina
 
Guláš z trouby

Suroviny
2 kostky hovězího bujonu (bez glutamátu od Vitany či koncentrátu z Marks and Spencer)
3 lžíce škrobu
1 kg vepřového nebo hovězího masa
2 cibule, pokrájené nadrobno
3 stroužky česneku, na plátky
1 vrchovatá lžíce gulášového koření
1 vrchovatá lžíce sladké papriky
sůl a pepř

Postup
Maso pokrájejte na malé kostky. Vývar rozmíchejte v litru vody a rozkvedlejte v ní i škrob. Všechny suroviny dejte do zapékací misky nebo pekáčku, důkladně promíchejte, zakryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte hodinu až hodinu a půl, až guláš získá požadovanou konzistenci a maso bude měkké. Vodu během pečení nedolévejte a guláš vždy pečlivě znovu zakryjte.

Tipy na obměnu
Do guláše můžete vhodit jednu sušenou nebo čerstvou chilli papričku.
Budete-li vařit z hovězího masa, sledujte stáří poraženého kusu – ideální je do 18 měsíců – jen tak bude maso měkké.
 
Příprava: 10 minut
Pečení: 1 až 1 a ½ hodiny
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Zapečené brambory

Suroviny

1,5 kg brambor
máslo na vytření nádoby
3 stroužky česneku na plátky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 kelímek smetany na vaření
lžička sušeného tymiánu, šalvěje či jiných bylinek
2 vejce
100 g libové šunky
100 g strouhaného sýra
případně čerstvá nebo mražená zelenina (růžičky brokolice, kolečka pórku, cibule, baby karotky…)

Postup

Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. (Máte-li naspěch, brambory 4 minuty ve vroucí vodě povařte.) Zapékací misku vytřete máslem, vejce rozkvedlejte se smetanou a tymiánem, troubu předehřejte na 180 C. Na dno dejte asi třetinu brambor, posypte polovinou česneku, šunky, zeleniny, třetinou sýra a rozkvedlaných vajec. Osolte a opepřete. Stejně vytvořte další vrstvu, nahoru dejte brambory. Zalijte je zbytkem vajec se smetanou a posypte sýrem. Pečte asi 60 minut (předvařené půl hodiny), až budou brambory měkké a shora zlaté.
 
Příprava: 15 minut
Pečení: 1 hodina

 
Drobenkáč

Suroviny

500 g švestek, blum nebo rynglí (mohou být i mražené)
2 jablka nebo hrušky
1 mango
Na drobenku
200 g oblíbených sušenek nebo hrubé mouky
100 g másla
3 až 4 lžíce přírodního cukru (pokud jsou sušenky hodně sladké, cukru uberte)
podle chuti nasekané vlašské nebo lískové ořechy

Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Švestky vypeckujte, jablka nebo hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Mango okrájejte a dužinu nakrájejte na kousky. Vše smíchejte v zapékací misce. Sušenky rozdrobte (nebo nasekejte v mixéru), přidejte máslo, cukr, ořechy a prsty rychle zpracujte na drobenku. Drobenkou zasypte ovoce v misce a pečte půl hodiny dokřupava. Podávejte v miskách, skvělé například s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo šlehačkou. 
 
Text: Kateřina Řeháková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články