Špenátová omeleta s feta sýrem
Přísady:
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
1 svazek čerstvého špenátu (my jsme zvolili vietnamský špenát)
2 lžíce olivového oleje
asi 100g feta sýru
sůl
pepř
4 vejce
50 ml smetany (pro méně kalorickou variantu používejte mléko)
Postup:
Špenát nejprve opláchněte studenou vodou. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Na rozpáleném olivovém oleji nasekanou cibuli a česnek osmahněte dozlatova, přidejte listy špenátu a pánev zakryjte pokličkou, občas promíchejte tak, aby listy špenátu zvadly. Vejce našlehejte se smetanou či mlékem, přidejte pouze trochu soli (feta sýr bývá dosti slaný) a opepřete. Ke zvadlému špenátu přisypejte nadrobený feta sýr a ihned zalijte vejcem. Na pánev položte opět pokličku a nechte na mírném ohni zvolna smažit pouze z jedné strany a to tak dlouho, než vejce ztvrdnou. Omeletu podávejte teplou, ozdobenou listem špenátu.
TIP! Mlsné jazýčky určitě ocení variantu rucola s parmezánem.
Kuřecí quesedilla se zeleninou
Přísady:
asi 250g kuřecích prsou
olivový olej na smažení
asi 200g sýra (nejlépe Cheddar nebo Ementál)
1 žlutá paprika
1 červená paprika
listy římského salátu baby
4 kukuřičné placky (tortilly)
zakysaná smetana k podávání
Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na olivovém oleji. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Římský salát baby natrhejte na jednotlivé listy. Nastrouhejte sýr. Tortillovou placku položte na rozpálenou suchou pánev, nebo na gril – krátce ji ogrilujte, poté ji otočte na druhou stranu a na jednu půlku naskládejte kuřecí plátečky, zeleninu a posypejte nastrouhaným sýrem. Přiklopte druhou půlku a vzniklý půlměsíc otočte na pánvi a ogrilujte i z druhé strany. Podávejte za tepla nebo za studena se zakysanou smetanou.
Krémová cuketová polévka s kešu ořechy
Přísady:
4 středně velké cukety
4 velké brambory (ideálně druh určený na pyré)
1 velká cibule
asi 200 g neslaných kešu ořechů
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte na drobné kostičky. Následně očistěte a oloupejte také brambory, které je třeba nakrájet na větší kostky. V hlubším kastrolu osmahněte nejdříve dozlatova cibuli, pak přidejte kostky brambor a vše dobře promíchejte, nastavte mírnou teplotu, kastrol pokryjte pokličkou a nechte asi 5 minut dusit. Mezitím umyjte pod studenou vodou cukety, seřízněte jim špičky a nakrájejte na kostky. Přidejte kostky cukety do kastrolku, promíchejte a zalijte studenou vodou tak, aby pokryla veškeré ingredience, osolte a opepřete dle chuti. Vařte na středně mírném ohni tak dlouho, než brambory změknou. Stáhněte z ohně a ponorným mixérem smíchejte, abyste získali krémovou polévku. Kešu ořechy nasekejte na drobno a na suché pánvi osmahněte dozlatova. Polévku podávejte ještě teplou, posypanou kousky kešu ořechů.
TIP! Pro rozmanitější chuť okořeňte polévku thajským kari.
Svěží letní zákusek
Přísady:
1 balení hotového těsta na croissant
500 g smetanového bílého jogurtu
1 kostka jemného tvarohu
1 kelímek šlehačky
5 lžic cukru
asi 250 g ostružin, malin nebo borůvek
hrst listů čerstvé máty
Hotové těsto rozložte a pomoci hrnku vykrojte kolečka. Kolečka z těsta položte zhruba 2 cm od sebe na plech, obložte je pečicím papírem a pečte dozlatova. Smíchejte jogurt, tvaroh a našlehanou šlehačku s cukrem. Vychladlá kolečka položte na dno nádoby, ve které budete zákusek podávat, přelijte jogurtovou omáčkou a navrch naskládejte ovoce. Nechte přibližně jednu hodinu v lednici a podávejte ozdobené listy máty.
TIP! Zkuste vmíchat do jogurtové omáčky bazalkové listy a na závěr zákusek ozdobit taktéž bazalkovými listy.
Text a foodstyling: Amalia Balsa