Ryba – královna řeky i talíře

Ryba osvěží nejen váš letní jídelníček. A ani nemusíte vytahovat pruty ze skříně...
Ryba – královna řeky i talíře
Salát z marinované ryby s hlívou
 
Suroviny:
250 g ryb marinovaných v oleji
150 g hlívy 
1 lžíce olivového oleje
1 hlávkový salát
10 červených ředkviček
4 malá tvrdší rajčata
mletý kmín 
sůl

Zálivka:
3 lžíce vody 
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce vinného octa
moučkový cukr
sůl, pepř

Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Hlívu nakrájíme na proužky, dáme na pánev s rozehřátou lžící oleje, osolíme, okmínujeme, 5 minut orestujeme a necháme vychladit. Rozebereme salát, opereme ho a natrháme na kousky. Vložíme do mísy a přidáme rozpůlené ředkvičky nakrájené na plátky, rozčtvrcená rajčata nakrájená na plátky, vychlazenou hlívu a rybí maso nakrájené na kousky.
 
Na pánev po restování hlívy nalijeme 3 lžíce vody, přidáme olej, ocet a promícháme. Osolíme, opepříme a dochutíme octem a cukrem. Přivedeme k varu a po zavaření rozšleháme metličkou do spojení. Odstraníme ze zdroje tepla a necháme vychladit. Vychlazeným nálevem přelijeme salát, promícháme, necháme 30 minut odležet. Podáváme s pečivem.
 
4 porce, 240 kcal, 1000 kJ, chol. 34 mg, obtížnost **
 
Radegastův kapr
 
Suroviny:
800 g filetů z kapra
citronová šťáva
4 plátky anglické slaniny
olej
1 cibule
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
3 lžíce strouhaného perníku
500 ml piva Radegast
30 g másla
sůl
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Filety osolíme, pokapeme citronovou šťávou a dáme odležet do chladu. Odleželé nakrájíme na porce a každou porci obalíme plátkem slaniny. Na pánvi rozehřejeme olej a rybu na něm z obou stran osmažíme. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, všechno koření, perník a zalijeme pivem do poloviny výšky masa. Stáhneme teplotu a necháme táhnout do změknutí, v případě nutnosti podlijeme pivem. Hotové porce kapra vyjmeme, omáčku propasírujeme přes jemné síto a dáme zpět na zdroj tepla. Uvedeme do mírného varu, přidáme máslo, dochutíme a povaříme do zhoustnutí. Porce ryby vložíme zpět, prohřejeme a podáváme.
 
4 porce, 480 kcal, 2010 kJ, chol. 144 mg, obtížnost **
 
Rybí krokety

Suroviny:
500 g vařeného rybího masa
2 střední vařené brambory
100 g změklého másla
2 vejce
1 lžička sekané petrželky
strouhanka
sůl
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Rybí maso umeleme, smícháme s nastrouhanými bramborami a změklým máslem. Přidáme vejce, petrželku a ochutíme solí. Promícháme a hustotu směsi případně upravíme přidáním trochy strouhanky. Z rybí směsi tvoříme malé kuličky, které obalíme ve strouhance a smažíme na másle do růžova.
 
4 porce, 3890 kcal, 1630 kJ, chol. 222 mg, obtížnost *
 
Houbařův pstruh
 
Suroviny:
4 pstruzi
2 citróny
petrželka
2 cibule
máslo
100 ml bílého vína
200 g čerstvých hub
1 stroužek česneku
kmín
sůl
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Očištěné a vykuchané ryby vymyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a osolíme. Do břišní dutiny vložíme čtvrt citrónu zbaveného jader a nasekanou petrželku. Cibuli nakrájíme nadrobno a vyložíme jí dno pekáče vymazaného máslem. Na cibuli položíme ryby, poklademe je plátky másla, podlijeme lehce vínem a pečeme 30 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Během pečení je přeléváme výpekem a případně podlijeme zbylým vínem. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme na másle, osolíme, dochutíme nasekaným stroužkem česneku a kmínem a 10 minut před koncem pečení je přidáme k rybám.
 
4 porce, 440 kcal, 1840 kJ, chol. 168 mg, obtížnost **
 
Amur v provensálském těstíčku

Suroviny:
800 g amura
citronová šťáva
3 stroužky česneku
2 vejce
pivo
provensálské koření
hladká mouka
olej
sůl, pepř
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:

Očištěnou rybu nakrájíme na porce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem a necháme 30 minut odležet. Mezitím si připravíme hustší těstíčko z vajec, trochy piva, provensálského koření a mouky. Jednotlivé porce ryby namáčíme do těstíčka a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
 
4 porce, 500 kcal, 2090 kJ, chol. 210 mg, obtížnost **
 
Špíz z okouna
 
Suroviny:
600 g filetů z okounů 
4 kapie
100 g slaniny
4 cibule
olivový olej
 
Marináda:
1 lžička worcesterové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička vinného octa
½ lžičky moučkového cukru
2 stroužky česneku
sůl, směs drcených pepřů
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Filety a papriky nakrájíme na kousky cca 3x3 cm, slaninu na plátky a cibuli na čtvrtiny, které rozebereme na jednotlivé plátky. V misce smícháme marinádu z worcesterové omáčky, olivového oleje, vinného octa, moučkového cukru, prolisovaného česneku, pepře a soli. Do marinády vložíme kousky ryby a necháme odležet nejméně 2 hodiny.
 
Poté na špejle nebo grilovací jehly střídavě napichujeme kousek ryby, plátek slaniny, kousek papriky a plátek rozebrané cibule. Špízy zakončíme kouskem ryby. Vložíme do pekáče vymazaného olejem, přelijeme marinádou a 25 minut pečeme za častého přelévání výpekem při 180 °C.
 
4 porce, 480 kcal, 2010 kJ, chol. 129 mg, obtížnost **
 
Text: Milan Palička
 
Klepněte pro větší obrázekTip Betynky:

Milan Palička, Sladkovodní kuchařka – 254 rybářských receptů, Smart Press, Praha 2009. www.smartpress.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře