Rozzařte svůj domov těmi nejlepšími bodovkami

Světlo nás provází celý život. Tma na mnohé z nás nepůsobí zrovna pozitivně, mnohem lépe se cítíme tam, kde svítí příjemné světlo.
Rozzařte svůj domov těmi nejlepšími bodovkami

I to je jeden z důvodů, proč bychom výběru světla do domácnosti měli věnovat dostatečnou pozornost. Kromě klasického lustru se vám určitě bude hodit i bodové osvětlení, které opticky zvětší i tu nejmenší místnost.

Proč si vybrat právě bodovky?

Bodová světla mají mnoho příznivců a jen těžko byste hledali domácnost, kde alespoň jednu bodovku nenajdete. Je to funkční a docela nenápadné osvětlení, které působí příjemným dojmem a přizpůsobíte ho svým potřebám.

  • Bodovky nezabírají moc prostoru a jsou cenově dostupné.

  • Opticky zvětší místnost.

  • Nijak nenaruší design místnosti.

  • Zvýrazní detaily.

  • Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že k jejich instalaci bude třeba většího stavebního zásahu než pro instalaci klasického závěsného svítidla.

Kam se bodovky hodí?

Bodové osvětlení si hravě poradí jak s nasvícením konkrétních objektů, tak při správném rozmístění i s osvětlením místnosti. Skvěle si poradí i s prostorem, kam se lustr z nějakým důvodů nehodí.

Víte, že bodové osvětlení se hodí i do kuchyní, koupelen, a dokonce i do dětského pokoje? Na trhu totiž najdete i hravé bodovky, které rozzáří i pokoj malé princezny nebo udatného rytíře.

Klepněte pro větší obrázek

Jak bodové osvětlení vybrat?

Když se pro bodovky rozhodnete, můžete vybírat hned z několika typů.

  • Pevné bodovky, které se instalují do stropu a dál s nimi už nemůžete nijak manipulovat. Při jejich instalaci je velmi důležité správně určit vzdálenost mezi jednotlivými bodovkami, aby světlo nevytvářelo kontrast a působilo příjemně.

  • Výklopné bodovky, které umožňují nasměrovat světlo na konkrétní místo. Víte, že nasměrování u výklopných bodovek můžete měnit dle potřeby?

  • Přisazená svítidla, která se nezapouští do stropu nebo zdi, ale vyčnívají do prostoru. Ta patří mezi nejoblíbenější, na trhu najdete široký výběr těchto bodovek. Včetně LED podhledových svítidel. Víte, že si můžete vybrat mezi bodovkou s jedním světelným zdrojem i více zdroji? Ty pak bývají umístěny na podlouhlé liště, můžete je individuálně nasměrovat a takovým svítidlem klidně nahradíte i lustr.

  • Nábytkové bodovky, které se instalují do nábytku a jiných hořlavých materiálů. Zejména u těchto bodovek se vyplatí pořídit si LED žárovku, která nevyzařuje příliš tepla.

Víte, že vzdálenost jednotlivých bodovek se odvíjí nejen od místnosti, kterou mají osvětlit, ale také od svítivosti jednotlivých žárovek? Navíc je třeba si pohlídat, aby se bodovky nacházely alespoň 1 metr od stěn a rohů. Tím se vyhnete vytváření nežádoucích stínů, které by mohly narušit optiku místnosti.

Náš tip na závěr: A co takhle bodové osvětlení do venkovních prostor, třeba na terasu? I takové na trhu najdete, jen si pohlídejte, aby bylo vhodné pro venkovní použití. To poznáte podle IP krytí, které by mělo mít alespoň hodnotu IP 44.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články