Rozvoj osobnosti dítěte stojí na vás

Asi kolem 18 měsíců si dítě značně uvědomovat, že je samostatná osoba. Může se začít nazývat jménem a bude si rádo prohlížet svoje fotografie. Od této chvíle bude chtít stále více rozhodovat o svém životě a prosazovat svá přání a svou osobnost.
Rozvoj osobnosti dítěte stojí na vás

Jak podporovat samostatnost
Usnadněte mu zkoušení denních činností. Od dvou let upravte okolí dítěte tak, aby mohlo co nejvíce aktivit udělat samo. Kupujte oblečení, které se snadno obléká, a svléká, dejte k umyvadlu stupínek, aby si dítě mohlo umýt ruce bez vaší pomoci a přidejte jeden nízký věšák, aby si mohlo samo pověsit bundu.

Přijímejte jeho pomoc. V tomto věku je „pomáhání“ hrou, nikoli nepříjemnou povinností. Splnění jednoduchých úkolů, třeba uklidit nákup, prostřít stůl nebo zamést podlahu v kuchyni, dá dítěti pocit, že něco dokázalo, a ukáže mu, že pomáhání je součástí života v rodině.

Nechte jej rozhodovat. Možnost rozhodovat o jednoduchých věcech dává dítěti pocit, že určitým způsobem řídí svůj život. Dejte mu proto na vybranou, které tričko si vezme, jak upravíte jeho pokoj, nebo kam půjdete na procházku.

Láska vítězí
Vaše dítě, tak jako každé jiné, potřebuje mít pocit, že je jedinečné - že je máte rádi a že si vaši lásku opravdu zaslouží. Toto vědomí mu pomáhá získat emocionální sílu a vyrovnat se s věcmi, které na ně čekají, když se vzdálí z bezpečí domova. Existuje mnoho jednoduchých způsobů, jak mu ukázat, že je pro vás jedinečné.

• Nezapomínejte mu říkat, že je máte rádi, a nikdy nebuďte příliš zaneprázdnění, když se chce dítě pomazlit.

• Respektujte jeho pocity a reagujte na jeho potřeby. Když se dítě cítí špatně, potřebuje plakat a být utěšováno. Řeknete-li mu: „Nebuď takový uplakánek!“, upíráte mu tím vlastně právo být smutný.

• Chvalte jej a projevujte zájem o jeho každý nový krok.

• Když vám dítě něco říká, poslouchejte jej a projevujte nepředstíraný zájem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články