Maminka.czTěhotenství

Roztroušená skleróza už neznamená, že nemůžete mít dítě

Simona Procházková 24.  8.  2021
Roztroušená skleróza už neznamená, že nemůžete mít dítě
Máte také „smůlu“ na doživotního společníka v podobě této nepříjemné autoimunitní nemoci? A můžete se i v tomto případě stát maminkou? Co udělá těhotenství s vaším tělem? A není onemocnění dědičné? Odpovědi jsou poměrně optimistické.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mladých žen s roztroušenou sklerózou stále přibývá. Proč? Na tuto otázku si netroufá jednoznačně odpovědět žádný lékař. Každopádně jde o vážnou autoimunitní chorobu, která nejčastěji překvapí ženy mezi 20. a 40. rokem života. Tedy právě v době, kdy plánují těhotenství a touží založit rodinu. Pozitivní zprávou je, že ročně se maminkám s roztroušenou sklerózou narodí stovky dětí. Nemoc už pro ně není strašákem a jednoznačnou stopkou při cestě za potomkem.

VIDEO: Lipom a cysta. Jak moc jsou nebezpečné a jak se léčí?

Roztroušená skleróza? Vy nemůžete mít dítě 

Takovou odpověď si ještě před zhruba dvaceti lety vyslechla každá žena s touto nemocí, která si troufla svěřit se lékaři, že by ráda otěhotněla. Ano, dříve se pacientkám s „ereskou“ těhotenství důrazně nedoporučovalo, dnes již ale lékaři nejsou tak nekompromisní.

 

Výsledky vědeckých studií totiž ukázaly, že těhotenství naopak nemocným ženám svědčí, zmírňuje průběh choroby a nastávající maminky se ve většině případů cítí dobře. 

 

Před jejími případnými atakami je totiž chrání hormony a jimi způsobená změna imunitních pochodů v těle. „Pacientkám zásadně těhotenství nezakazujeme, naprostá většina žen s roztroušenou sklerózou projde graviditou bez komplikací. Jen minimum žen má takový průběh onemocnění, že pro ně není těhotenství vhodné,“ uvádí doc. MUDr. Dana Horáková, Ph.D. z Centra pro demyelinizační onemocnění 1. lékařské fakulty UK a VFN Praha.

„Před otěhotněním by žena měla být optimálně rok bez ataky nemoci. Čerstvě diagnostikované ženy by, dle doporučení neurologů, měly mít alespoň rok léčby,“ říká gynekoložka MUDr. Petra Hanulíková z Ústavu pro péči o matku a dítě, Praha-Podolí a pokračuje: „Těhotenství s pacientkami plánujeme. Léčbu, kterou pravidelně užívají, je před otěhotněním nutno upravit. Většinu preparátů ponecháváme až do potvrzení gravidity. V průběhu těhotenství jsou, až na vzácné výjimky, pacientky bez léčby. Dostávají pouze vitamin D a další vhodné vitaminové preparáty."

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Těhotenství se musí předem naplánovat

A to společně s gynekologem i neurologem, jelikož už v době, kdy se o miminko začnete snažit, bude vysazena nebo omezena léčba kortikosteroidy, které by mohly při raném vývoji embrya škodit. A žádný lékař nedokáže s jistotou říci, co absence důležitých léků s organismem ženy udělá.

Možná vás překvapí, že za nejrizikovější období na cestě k miminku se nepovažuje těhotenství ani porod, ale šestinedělí a několik dalších měsíců. V tuto dobu se (zejména kvůli obrovským hormonálním i psychickým změnám, oslabení organismu po porodu, nevyspání…) zvyšuje riziko ataky nemoci.

Zdaleka to ale neznamená, že musí postihnout každou maminku!  Těhotenské hormony kupodivu pomáhají nastávající mamince chorobu lépe zvládnout.

Ženy s roztroušenou sklerózou by měly mateřství plánovat i proto, že narození miminka je sice radost, ale také fyzická a psychická zátěž. „Pacientka by už předem měla myslet na to, koho může požádat o pomoc, pokud se bude cítit vyčerpaná a nevyspalá. Pro nemoc je typická chronická únava a větší sklony k depresím. Je proto důležité, aby rodina nebo přátelé fungovali a v případě potřeby mamince ulevili,“ upozorňuje doc. Horáková. 

Roztroušená skleróza se může objevit už u dětí. Rozhoduje čas

Jak je to s IVF a antikoncepcí?

Jak velkým problémem je, když žena s roztroušenou sklerózou otěhotní neplánovaně? Lékaři říkají, že s neplánovaným těhotenstvím se potkávají ve zhruba polovině případů, stejně jako ve zdravé populaci. V takových případech pak těhotnou nastávající maminku intenzivně sleduje neurolog. Pacientky s roztroušenou sklerózou mohou při volbě určitých preparátů dokonce podstoupit i proces umělého oplodnění a díky pokrokům v medicíně mohou také, kromě obvyklých kontraindikací, užívat všechny formy antikoncepce. 

Co je roztroušená skleróza neboli „ereska“? 

Roztroušená skleróza postihuje centrální nervový systém a vyskytuje se častěji u žen. Jde o chronické zánětlivé onemocnění, které má několik fází.

První fáze se zpravidla projevuje tzv. atakami, tedy záchvaty často s brněním končetin nebo v obličeji, poruchami vidění, urputnými bolestmi hlavy a extrémní únavou a řadou dalších potíží. Roztroušená skleróza může dojít až do třetí fáze – stavu svalové dystrofie, tedy ochabování svalstva.

Typické je střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu.

Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba a prevence jsou složité. Mezi spouštěče choroby patří genetické dispozice, dlouhodobý stres, neléčené psychické a nervové obtíže, životní trauma (náročný rozvod, úmrtí v rodině, nehoda…), EB virus (způsobující infekční mononukleózu), nedostatek vitaminu D a některé další nezdravé stavy.

Crohnova nemoc: Jak komplikuje život a opravdu je jednou z příčin neplodnosti?

Víte, že ... 

  • v Česku se s touhle nemocí potýká více než 12 tisíc žen.
  • Riziko, že maminka (tatínek) přenesou nemoc na potomka je zhruba 20 %. 
  • Pacienti si pochvalují konopný olej (s léčivou látkou kannabidiol) jako výborný prostředek k úlevě od mravenčení, svalového napětí a křečí. 
  • Více informací hledejte na stránkách www.ereska.cz, www.rskompas.cz nebo www.multiplesclerosis.cz 

Příběh ženy, která bojuje s roztroušenou sklerózou

Veronika: První rok byl krušný, nedokázala jsem se smířit s realitou 

O své nemoci vím už šest let. Ve třiatřiceti letech jsem musela ze dne na den přehodnotit celý život. Brnění v obličeji, oslabená levá ruka, závratě a stále častější poruchy vidění, to mě přivedlo do ordinace. Rozjelo se kolečko vyšetření – EEG, magnetická rezonance, lumbální punkce… a závěr zněl: roztroušená skleróza. První rok byl krušný, nedokázala jsem se smířit s realitou, zvykala si na léčbu kortikoidy (kvůli které jsem v první fázi celá otekla a hodně přibrala), trpěla depresemi, že nikdy nebudu mít děti.

Díky lékařům a obrovské pomoci rodiny, kamarádů i kolegů v práci jsem se ale dokázala postupně „sebrat“, upravila životní styl a denní režim. Zjistila, co mi dělá a nedělá dobře, a dnes žiju poměrně normálním životem. Až na to, že si jednou týdně píchnu injekci, po které si následně na půl dne „užiju“ kompletní chřipkové příznaky, teplotu, zimnici a svalovou slabost, ale už jsem si zvykla.

Ano, nemoc mě donutila omezit některé aktivity, neujdu už v kuse třicet kilometrů po kopcích, musí mi holt stačit dvacet, přestala jsem navštěvovat saunu a k moři vyrážím jen na podzim nebo brzy na jaře (z vedra se mi vždy přitíží). Nevzdala jsem se ale své největší lásky – koní. Jsem na sebe opatrnější, jím zdravěji než dříve, cíleně se vyhýbám hádkám a stresu, nepiju alkohol. A to nejkrásnější, v co už jsem přestávala doufat, se také podařilo. Mám zdravého syna. 

Otěhotnění jsme pečlivě plánovali pod dohledem mého lékaře a štěstí nám přálo a i v mém věku se miminko podařilo během několika měsíců. Byla jsem lékaři upozorněna na možnost, že po porodu se může přechodně rapidně zhoršit můj zdravotní stav, že si možná chvíli poležím v nemocnici na kapačkách. Žádné dramatické scénáře se naštěstí nakonec nekonaly a vše jsme, společně s miminkem a rodinou, dobře zvládli.



 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Rodina, Jen pro maminku, Od těhotenství k porodu, Nemoc, Zdraví žen, Plodnost, Roztroušená skleróza, Nehoda, Pacientka, Vídeň, První fáze, Hádka, Petra Hanulíková, Většina žen, Levá ruka, Bedlivý dohled, Nervový systém, Skleróza, Léčba, Lumbální punkce, Punk, Imunitní pochod, Česká republika, Zdraví na Heureka.cz