Maminka.czSourozenci

Rok, dva, nebo pět? Existuje ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

Monika Tomsová 3.  4.  2017
Sotva se naučíte zvládat péči o prvního potomka, rodiče a známí vyzvídají, kdy budete mít druhého. Nasadí vám tím brouka do hlavy, přemýšlíte, jestli existuje nějaký ideální věkový rozdíl mezi sourozenci…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každému vyhovuje něco jiného

Zeptáte-li se kolegyň, kterým se narodilo více než jedno dítě, odpovědí vám podle svých zkušeností, případně podle toho, čeho jsou svědkyněmi ve svém okolí, každá jinak. Jedna horuje pro roční odstup, druhá dává hlas 24 měsícům, třetí vám doporučí několik let posečkat.

Ale to, co přítelkyně velebí do nebe, vám může připomínat noční můru. Nenechte se do těhotenství „tlačit“ babičkami, jež se tetelí blahem při pomyšlení, jak se (znovu) promenádují s kočárkem v parku, ani lékařem, který významně pozvedá obočí pokaždé, když jste u něj na kontrole.

Video: Podívejte se, jak děti zvládají první setkání se sourozenci

S lehkým úsměvem na tváři si vyposlechněte mínění ostatních – a zařiďte se podle sebe. Ano, ti všichni to myslí dobře, ale nežijí s vámi pod jednou střechou, aby věděli, v jaké se nacházíte situaci.

Jestli jste s partnerem schopna živit další hladový krk, nebo se vám stěží dostává peněz „na činži“, tudíž bude lepší, nastoupíte-li raději do práce, jakmile to bude trochu možné. Zda netrpíte nějakými neduhy, kvůli kterým je vhodné graviditu odložit, dokud se nedáte do kupy.

Že nemáte zájem se několikrát denně soukat s kočárkem a starším mrňousem na ruce do miniaturního výtahu bytovky, který evidentně projektoval někdo bez závazků.

O přírůstku do rodiny se pobavte především se svým mužem a prvorozeným potomkem, neboť jeho příchod na svět zamíchá životem vás všech. A to bez ohledu na to, jestli doma už máte batole či předškoláka.

Témata: Video, Časopis Maminka, Sourozenci, Rodinné konstelace, Hana Mašlíková, Obočí, Vršek, Reklamní spot, Věk, Přírůstek, Imunitní systém, Guru, Ideál, Dohadování, Dětský kolektiv, Nejrůznější akce, Rok, Skvrnka, Domluva, Ideální věk, Přibývající věk, Malý kluk, Vídeň, Asistence, Neduh