Rodím, nebo nerodím?

Máte to za pár a rozbolelo vás bříško? Mohou to být poslíčci. Ti signalizují, že se děloha připravuje na porod. 
Rodím, nebo nerodím?

„Už je to tady!“ pomyslíte si, když vás začne bolet v podbřišku. Tak rychle sbalit tašku, na kterou zatím nedošlo, a vyrazit do porodnice. Ale není to v osmém měsíci příliš brzy? Samozřejmě jsou děti, které se na svět derou o něco dřív, ale to vaše se zatím v klidu a v pohodě dopékalo v bříšku. Není tedy žádný důvod, aby tak pospíchalo. V tašce je snad všechno – jen doklady chybí. Ale než je stihnete najít, bolesti polevují. Tak zase pěkně v klídku. Jen tu tašku pro jistotu necháme sbalenou… 

Určitě je poznáte
Když vás poprvé – a možná pak ještě mnohokrát – přepadnou bolesti, nemusí to být zrovna ty porodní. Jsou to poslíčci neboli nepravé kontrakce – takzvané předzvěstné stahy, které jsou signálem, že se děloha začíná na porod připravovat. Podle porodníka Petra Velebila je však každá těhotná zažít nemusí, pozdější pravidelné děložní kontrakce mohou přijít i bez nich. A tak se nedivte ani netrapte, pokud se jich nedočkáte. Bolí vás bříško. A hodně. Jsou to bolesti pravé, nebo nepravé? Je čas vydat se do porodnice? Nerada byste uvázla někde na půli cesty – nebo aby vás dokonce musel odrodit manžel v autě! Nebojte se, poslíčky poznáte. Od pravých porodních bolestí se dost liší. Při poslíčcích děložní stahy postupně nezesilují, jejich intenzita se nemění. Přicházejí v různých intervalech a doba jejich trvání je rozdílná.   

Zkuste koupel! 
Možná nebolí tak moc jako pravé porodní bolesti, ale i tak byste se bez nich obešla. Podle doktora Petra Velebila existuje spousta způsobů, jak si ulevit, a tím vlastně také odlišit, jestli o poslíčky jde, nebo ne. Všechny metody spočívají v relaxaci těla i mysli, v nalezení úlevové polohy, zklidnění dosavadní aktivity, pochopení toho, co se děje. „Nejčastěji se doporučují takzvané hydrorelaxační metody (teplá voda a koupel) s následnou relaxací na lůžku, použít se dá třeba aromaterapie i jiné relaxační metody. Jde-li skutečně o poslíčky, pak po jejich ‚epizodě‘ bolest (může být dokonce i několikahodinová) pomalu ustoupí. Ale pokud děložní stahy ani po relaxaci neustávají, jsou pravidelné po několika minutách již několik hodin a délka trvání kontrakce se prodlužuje, nejde už o předzvěstné stahy, ale o možný začátek porodu,“ vysvětluje. 

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články