Recepty na příkrmy - polévky

Polévka je grunt, maso špunt – a to platí především v zimě. Zvlášť když je plná vitaminů...
Recepty na příkrmy - polévky
Od 8. měsíce pro kojené i nekojené děti
 
Brokolicový krém
 
Suroviny pro dvě porce:
2 větší růžičky brokolice
1 malý brambor
lžička hladké mouky
1 žloutek
50 ml kojeneckého mléka
špetka muškátového květu
 
Příprava: Brokolici umyjeme, dáme vařit do vody spolu s nakrájeným bramborem a uvaříme do měkka. Přidáme jeden žloutek a malou lžičku mouky (stačí i polovina) a rozšleháme. Ještě minimálně 10 minut povaříme. Mezi tím si připravíme trochu kojeneckého mléka, na které je dítě zvyklé. Vše rozmixujeme do krémové konzistence.

Od ukončeného 4. měsíce pro nekojené, od 6. měsíce pro kojené děti
 
Mrkvový krém pro labužníky
 
Suroviny pro dvě porce:
1 větší mrkev
1 středně velký brambor
voda
špetka kmínu
lžička oleje
 
Příprava: Mrkev a brambor očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do vody s troškou drceného kmínu. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji se zbývajícím vývarem a přidáme olej.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Od 8. měsíce pro nekojené i kojené děti
 
Mléčná bramborová polévka s listovým špenátem
 
Suroviny pro jednu porci:
1 větší brambor
mrkev
pár lístků zmrazeného (BIO) špenátu
trocha kojeneckého mléka 
jiskřička másla
kmín
 
Příprava: Brambor oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vaříme ho v menším množství vody s kmínem. Přidáme kostičky mrkve. Když je polévka skoro hotová, dáme do ní zmrazené lístky špenátu a necháme krátce přejít varem. Polévku rozmixujeme s trochou kojeneckého mléka a kousíčkem másla. Měla by mít krémovou konzistenci.
 
Od ukončeného 6. měsíce pro nekojené, od ukončeného 7. měsíce pro kojené děti
 
Kuřecí vývar s ovesnými vločkami a zeleninou
 
Suroviny pro dvě porce:
1 středně velká mrkev
vrchovatá polévková lžíce ovesných vloček
1 lžíce zeleného hrášku
kousek zelené natě 
asi 80 g kuřecího masa bez kůže
slunečnicový olej
 
Příprava: Na kostičky nakrájené kuřecí maso dáme vařit do vody a na vyvaření k němu přidáme zelenou nať, použít můžeme například mladou petrželku. Připravíme si očištěnou a omytou, na malé kousky nakrájenou mrkev. Když je maso měkké, vyjmeme ho a do vývaru přidáme zeleninu a ovesné vločky. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Maso uschováme na příští den v lednici – použít je můžeme při přípravě dalšího příkrmu. Když je polévka uvařená, rozmixujeme ji. Nakonec do ní kápneme trošku slunečnicového oleje.
 
Text: MUDr. Lenka Smetanová, dětská lékařka, Železnice
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články