Od 8. měsíce pro kojené i nekojené děti
Brokolicový krém
Suroviny pro dvě porce:
2 větší růžičky brokolice
1 malý brambor
lžička hladké mouky
1 žloutek
50 ml kojeneckého mléka
špetka muškátového květu
Příprava: Brokolici umyjeme, dáme vařit do vody spolu s nakrájeným bramborem a uvaříme do měkka. Přidáme jeden žloutek a malou lžičku mouky (stačí i polovina) a rozšleháme. Ještě minimálně 10 minut povaříme. Mezi tím si připravíme trochu kojeneckého mléka, na které je dítě zvyklé. Vše rozmixujeme do krémové konzistence.
Od ukončeného 4. měsíce pro nekojené, od 6. měsíce pro kojené děti
Mrkvový krém pro labužníky
Suroviny pro dvě porce:
1 větší mrkev
1 středně velký brambor
voda
špetka kmínu
lžička oleje
Příprava: Mrkev a brambor očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do vody s troškou drceného kmínu. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji se zbývajícím vývarem a přidáme olej.
Od 8. měsíce pro nekojené i kojené děti
Mléčná bramborová polévka s listovým špenátem
Suroviny pro jednu porci:
1 větší brambor
mrkev
pár lístků zmrazeného (BIO) špenátu
trocha kojeneckého mléka
jiskřička másla
kmín
Příprava: Brambor oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vaříme ho v menším množství vody s kmínem. Přidáme kostičky mrkve. Když je polévka skoro hotová, dáme do ní zmrazené lístky špenátu a necháme krátce přejít varem. Polévku rozmixujeme s trochou kojeneckého mléka a kousíčkem másla. Měla by mít krémovou konzistenci.
Od ukončeného 6. měsíce pro nekojené, od ukončeného 7. měsíce pro kojené děti
Kuřecí vývar s ovesnými vločkami a zeleninou
Suroviny pro dvě porce:
1 středně velká mrkev
vrchovatá polévková lžíce ovesných vloček
1 lžíce zeleného hrášku
kousek zelené natě
asi 80 g kuřecího masa bez kůže
slunečnicový olej
Příprava: Na kostičky nakrájené kuřecí maso dáme vařit do vody a na vyvaření k němu přidáme zelenou nať, použít můžeme například mladou petrželku. Připravíme si očištěnou a omytou, na malé kousky nakrájenou mrkev. Když je maso měkké, vyjmeme ho a do vývaru přidáme zeleninu a ovesné vločky. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Maso uschováme na příští den v lednici – použít je můžeme při přípravě dalšího příkrmu. Když je polévka uvařená, rozmixujeme ji. Nakonec do ní kápneme trošku slunečnicového oleje.
Text: MUDr. Lenka Smetanová, dětská lékařka, Železnice