Recepty maminek - zdravé dobroty

Máme rádi sladká jídla... Dobře vím, že by se to s nimi nemělo přehánět, a tak se snažím připravovat je tak, aby byla co nejzdravější. Patří mezi ně i povidlové taštičky, do kterých například přidávám vícezrnnou tmavou mouku.
Recepty maminek - zdravé dobroty
Je to dobrota a jiná mouka než klasická pšeničná jim dodá zajímavou a lepší chuť. Dětem navíc chutnají i proto, že při jejich „výrobě“ mohou samy pomáhat. I když je pak víc nepořádku, hlavně že jsou plná bříška!
Slávka Štanglová, Brno
 
Povidlové taštičky 
 
Suroviny
vícezrnná a hladká mouka v poměru 1:1
1 vejce
sůl
vlažná voda
povidla
mleté ořechy
máslo
moučkový cukr
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup
Možná, že u vás nejste příznivci „zdravé“ stravy. Ale pokud se budete snažit pomaloučku polehoučku nezdravého ubrat a zdravých surovin přidat, uvidíte, že si rodina za chvíli nebude umět představit ani nic jiného. Začít můžete třeba u vícezrnné mouky. A jak budeme postupovat? Smícháme ji s hladkou moukou v poměru 1:1. Přidáme špetku soli, jedno vejce, vlažnou vodu podle potřeby. Promícháme a uděláme vláčné těsto. Těsto rozválíme a nakrájíme pásy. Lžičkou na ně dáváme povidla. Vytvarujeme taštičky. Pozor, okraje je vždy třeba dobře pořádně přitlačit, aby se ve vodě „nerozpojily“. Taštičky dáme do vroucí vody a vaříme je asi deset minut. Vyndáme a necháme na „cedníku“ okapat. Na talíři posypeme ořechy, troškou moučkového cukru a pokapeme rozpuštěným máslem.

Další tipy:
Taštičky můžeš naplnit třeba tvarohovou náplní a posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem.
 
Klepněte pro větší obrázek
Šárka Štanglová mamince velmi ráda pomáhá. A to co „uvaří“, to jí také samozřejmě chutná...
 
Kuře se skořicí? Někomu by to mohlo připadat divné, ale my ho připravujeme velmi často. Je výborné a chutná celé rodině. Dá se říci, že vlastně už pravidelně ho připravuji na své narozeniny. Je to jednoduché, poměrně rychle hotové. Určitě můj recept zkus...
Lucie Brychtová, Počítky
 
Kuře se skořicí 
 
Suroviny
1 kuře
750 g brambor
2 cibule
10 stroužků česneku (dle potřeby – i méně)
máslo
1 šálek kečupu
mletá skořice
sůl
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup
Naporcované kuře osolíme a posypeme skořicí. Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Do máslem vymazaného pekáčku dáme brambory s cibulí, poklademe porcemi kuřete, pospypeme česnekem a obložíme kousky másla. Podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut. Potom kuře zalijeme kečupem, promícháme a dopečeme doměkka.

Další tipy:
Česnek je velmi zdravý, ale pokud máš hodně malé děti, rozhodně to s ním nepřeháněj. V takovém případě totiž určitě platí: všeho s rozumem. 
 
Jestlipak víš, že...
 
- česnek obsahuje důležité vitaminy A, B a C, minerály (vápník, železo, hořčík...), živiny. Má i antioxidační účinky.
 
- česnek snižuje např. hladinu krevního cukru, škodlivý cholesterol, vysoký krevní tlak...
 
- česnek je považován za přírodní antibiotikum. Pomáhá např. při zánětech horních cest dýchacích, zánětu průdušek...
 
- zvýrazňuje chuť pokrmu. Vařením a pečením se ostrá chuť a vůně ztrácí. Chceme-li ji zachovat, přidáme česnek do jídla až před podáváním.
 
- chceme-li do jídla nakrájet celé plátky, je vhodnější přidat je dřív, aby se dobře provařily.
 
- česnek je oblíbenou přísadou do salátů i omáček, neobejde se bez něj skopové maso, výborný je v karbanátkách, bramborových jídlech atd.
 
- čerstvý česnek je hůře stravitelný, proto není vhodný pro nejmenší děti.
 
Mámy radí 10/2008

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články