Maminka.czCukroví

RECEPT: Citronové madlenky. Křehké vánoční cukroví hotové za pár minut

Simona Formánková 4.  12.  2021
Štědrý den se nezadržitelně blíží a sváteční nálada je cítit z každého rohu. Pokud si chcete rozvonět libou vůni Vánoc i u vás doma, pusťte se do pečení cukroví. Znáte křehké citronové madlenky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Perníčky, rohlíčky či linecké znají nepochybně všichni. Pokud chcete letos vyzkoušet i poněkud netradiční druhy cukroví, rozhodně začněte madlenkami. Díky citronové šťávě jsou příjemně svěží, navíc lehké a křehké. Vaše návštěvy si je rozhodně zamilují.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 160 g hladké pšeničné mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy + kůra 
  • 85 g másla + na vymazání formiček
  • 1/2 balení kypřícího prášku

Postup:

Vejce prošlehejte s cukry. Vmíchejte kůru a šťávu z citronu, máslo a mouku s práškem do pečiva. Nechte v chladu aspoň 10 minut.

Vymažte formičky a naplňte je těstem do 3/4. Přendejte na plech a pečte při 180°C 5 minut, snižte teplotu na 150°C a peče dorůžova 10 minut. Teplé vyklepněte. Pocukrujte. Uchovávejte v suchu, chladu a temnu.

Témata: Recepty, Cukroví, Tradice, Vaření, Cukr, Vánoce, Vaření pro rodinu, Vánoce 2021, Advent, Mad, Linec, Vůně, Formička, Máslo, Pečení, Madlen, Vánoční cukroví, Recept