Maminka.czOd těhotenství k porodu

Pupečníková krev

Jana Marxtová 13.  11.  2013
Darovaly jste po porodu pupečníkovou krev nebo jste si ji nechaly uskladnit pro vlastní potřebu? Téma pupečníkové krve je stále ožehavé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až donedávna představovala pupečníková krev biologický odpad. Dnes se však už v medicíně hojně využívá, i když se kolem jejích léčebných vlastností stále vedou bouřlivé diskuse. Ale to teď nechme stranou a vezmeme to pěkně od začátku.

V čem je výjimečná

Po narození dítěte zůstává část jeho krve v placentě a pupeční šňůře. Právě této krvi se říká pupečníková krev. Její výjimečnost spočívá v tom, že obsahuje kmenové buňky, jež se už podruhé v organismu člověka nevyskytnou. Tyto buňky se dají zmrazit a později využít na léčbu například při transplantaci kmenových buněk nebo v rámci regenerativní medicíny. Z kmenových buněk pupečníkové krve mohou totiž vyrůst krevní buňky, buňky imunitního systému, ale i jiné typy buněk. A to je něco naprosto výjimečného, co se už nedá opakovat. A právě proto je pupečníková krev tak vzácná.

Co s ní

Pupečníková krev a buňky z ní se v současné medicíně nejčastěji využívají při léčbě leukémie, lymfomů, myelomů, nádorových onemocnění, poruše kvetvorby nebo imunity. Problémem však je, že až 70 % pacientů, kteří potřebují transplantaci krvetvorných kmenových buněk, nemá vhodného dárce ve své rodině, takže je lékaři musejí vyhledávat ve veřejných registrech dárců. A tady přicházíte na řadu vy, maminky, které se můžete do tohoto registru zapojit a pomoci. Pokud se rozhodnete pupečníkovou krev zmrazit pro případnou budoucí potřebu vlastního miminka, také to není špatná cesta.Lékařský výzkum jde dopředu a je dost dobře možné, že děti, které budou mít vlastní pupečníkovou krev, mohou mít v budoucnosti větší šanci na léčbu některých onemocnění.

Rychle a bezbolestně

Odběru pupečníkové krve se nemusíte bát a ani k tomu nepotřebujete žádná speciální vyšetření. Stačí ta, která se v těhotenství běžně dělají. Většina porodnic dnes, samozřejmě po vašem souhlasu a shledání, že není žádné zdravotní riziko, pupečníkovou krev automaticky odebírá. Celý zákrok je bezbolestný a nijak nezatěžuje maminku ani miminko. Zákrok navíc trvá jen chviličku.

Sobě nebo všem

Otázkou však je, zdali tedy krev darujete do obecné banky, nebo si ji ponecháte pro vlastní potřebu. Tady je totiž zásadní rozdíl. Pokud krev darujete k všeobecnému použití, pak nemusíte nic platit a dál se o nic nestaráte. Pokud se však rozhodnete ji uskladnit, pak si už před porodem musíte vybrat banku pupečníkové krve, s níž chcete spolupracovat. Tato služba stojí v řádu desítek tisíc, dle ceníku jednotlivé banky. V jejich registru bude vaše krev uchována jen pro vaši potřebu a vám kdykoli k dispozici. Není však samozřejmě zaručeno, že někdy v budoucnu skutečně přijde vhod. I když vaše dítě nebo jeho sourozenec onemocní, uchované kmenové buňky nemusejí vyhovovat. Je to hra vabank.

Jak se rozhodnete nebo jak jste se už rozhodly? Napište nám své zkušenosti na náš Facebook.

Témata: Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Pupečník, Leukémie, Pupečníková krev, Leukemie, Zdravotní riziko, Zásadní rozdíl, Krev, Váš souhlas, Shledání, Lymfom