Průzkum: čtvrtina Češek trpí bakteriální vaginózou, 50 procent si však není jistá příznaky

Bakteriální vaginóza je nejčastějším vaginálním onemocněním. Dle aktuálního průzkumu* společnosti Exeltis jí trpí více než čtvrtina oslovených žen.

Při tomto onemocnění dochází ke změnám přirozené bakteriální rovnováhy v pochvě doprovázené řadou nepříjemných příznaků. Pro správnou léčbu i prevenci je důležité dobře rozpoznat bakteriální vaginózu od ostatních poševních onemocnění, zejména od mykózy. Téměř 50 procent českých žen však nedovede rozpoznat rozdíl mezi těmito onemocněními. Vhodnou léčbou i prevencí bakteriální vaginózy je pak přírodní vaginální gel Lactofeel, který je navíc vhodný i pro těhotné a kojící ženy.

Bakteriální vaginóza postihuje 30 - 40 procent žen ve fertilním věku. Projevuje se změnou pH v pochvě, ale také dalšími obtěžujícími příznaky. „Pro vaginózu je hlavním příznakem vodnatý výtok s nepříjemným zápachem po rybách, doprovázený svěděním. Nástup potíží je postupný,“ říká MUDr. Oldřich Šottner, specialista v oborech gynekologie-porodnictví a urogynekologie, a dodává: „Velmi často ženy bakteriální vaginózu zaměňují s mykózou, která se projevuje bílým hrudkovitým výtokem a nezvykle silným svěděním.“ Ženy však tyto příznaky velmi často zaměňují. Téměř 50 procent respondentek nedokáže poznat rozdíl mezi těmito onemocněními a více než čtvrtina dokonce příznaky bakteriální vaginózy nezná.

Klepněte pro větší obrázek

Příčiny vzniku bakteriální vaginózy

„Bakteriální vaginóza vzniká snížením množství bakterií mléčného kvašení, tzv. lactobacilů. Poševní prostředí se změní, zvýší se hladina pH a dojde k přemnožení tzv. špatných bakterií, které způsobí zánět,“ vysvětluje MUDr. Šottner. Faktorů, které vznik vaginózy ovlivňují, je několik, a české ženy je poměrně dobře znají. Koupání v bazénech, rybnících či koupalištích spolu s mokrými plavkami uvedla v průzkumu většina respondentek (61 %), nesprávnou intimní hygienu 55 %, pohlavní styk 45 %, užívání antibiotik zmínilo téměř 38 procent dotázaných. Vaginóze nesvědčí ani stres, což vnímá jako rizikové přes 22 procent žen. Méně pak ženy vnímají jako příčinu tohoto onemocnění diabetes (téměř 15 %), těhotenství (8 %), antikoncepci (přes 3 %) a menstruaci (necelá 3 %).

Klepněte pro větší obrázek

Informace hledáme na internetu i u odborníků

Pokud ženy hledají informace o poševních infekcích, jejich první volbou je internet (60 %), teprve poté se jdou poradit s odborníky, ať s lékařem (více než 48 %) či v lékárně (20 %). Důležité je ale nejenom rozeznání příznaků, ale i správná léčba. V případě prvních obtíží bakteriální vaginózy se na lékaře obrátí téměř 28 procent žen, 15 procent respondentek se poradí v lékárně, 11 procent si pak dokáže určit vhodný způsob léčby samo.

Lactofeel – léčba i prevence v jednom

Jedním z vhodných přípravků nejen na léčbu, ale i prevenci bakteriální vaginózy je přírodní vaginální gel Lactofeel, který díky obsahu kyseliny mléčné a glykogenu obnovuje přirozené pH pochvy a podporuje růst laktobacilů. Zároveň zabraňuje opakování infekcí v pochvě přirozeným způsobem. U žen, které trpí bakteriální vaginózou, je Lactofeel rovněž vhodný jako prevence po léčbě antibiotiky po sexuálním styku, menstruaci, návštěvě koupaliště či sauny. „Vážnou hrozbou může být bakteriální vaginóza v těhotenství, kdy může způsobit samovolný potrat, předčasný porod, zánět dělohy či horší hojení poporodních poranění. Správné pH v pochvě má také velký význam během přirozeného porodu při ochraně novorozence před infekcemi,“ zmiňuje MUDr. Šottner. V těchto případech je právě Lactofeel šetrným řešením, jelikož je to přírodní přípravek bez konzervačních látek a je vhodný tedy nejen pro těhotné, ale i kojící ženy. Jeho účinnost a bezpečnost je podložena klinickými studiemi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

* O průzkumu

Průzkum byl realizován s využitím platformy Ipsos Instant Research. Sběr dat probíhal on-line formou v dubnu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 525 respondentek v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště
a vzdělání.

O Exeltisu

Farmaceutická společnost Exeltis provází ženu v průběhu každé etapy jejího života (reprodukční období, těhotenství, období plodnosti, menopauza) a nabízí rozmanité gynekologické produkty přizpůsobené jejím konkrétním reprodukčním potřebám pro zlepšení jejího zdravotního stavu a kvality života. Kromě produktů podporující ženské zdraví nabízí na českém trhu i řadu dermatologických produktů.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články