Průvodce šťastným porodem

Chcete se po porodu cítit jako supermáma, která nemohla své mateřství odstartovat líp? Pak se na něj dobře připravte – máte na to devět měsíců a pár nápadů, jak to zařídit.
Průvodce šťastným porodem

Porod je to jediné, co mi trochu kazí radost z těhotenství, řekla mi nedávno kamarádka, o které bych mohla říct cokoli, jen ne to, že je strašpytel. Ale strachu z toho, že neobstojí jako rodička a že svou novou roli nezvládne, jak je třeba, ji zbavila až dula, se kterou se sešla už ve 3. měsíci.

Nakonec vše zvládla skoro přesně podle svých představ a s drobečkem v náručí zářila jako sebevědomá pyšná máma.

UDĚLEJTE SI JASNO

Od chvíle, co jste vpadla do světa těhotných, se na vás sype jedna informace za druhou od odborníků i laiků a dohromady to může vypadat jako nepřehledný cirkus. Ale nenechte se tím znejistit a přemýšlejte o tom, jak byste se ráda cítila, až se s miminkem poprvé setkáte.

Když si tohle neujasníte, nedojde vám, že máte na výběr, že záleží hodně na vás, s jakými pocity přivedete své děťátko na svět.

Co vše zařídit před a po porodu? Velký průvodce těhotenským papírováním

Co vše zařídit před a po porodu? Velký průvodce těhotenským papírováním

Zjistěte si co nejvíce o porodu, o standardních postupech, které v porodnici nabízejí, jak to můžete ovlivnit třeba porodním plánem a svou vlastní přípravou,“ radí dula Kateřina Broncová. Pak budete připravená, silná, budete mít jasno, co chcete a co ne, a nenecháte se jen „odrodit“.

Pomůže vám s tím buď dula, nebo porodní asistentka, jejíž služby si během těhotenství také můžete zaplatit, anebo těhotenský kurz. Záleží na vás, co vám víc sedne.

PŘEDSTAVUJTE SI A POSLOUCHEJTE

Poznejte autohypnózu. Nebojte se, není to žádný výstřelek poslední doby, ale vyzkoušená a testovaná metoda, která dokáže pomoci zmírnit bolest a usnadnit a zrychlit váš porod. Je vědecky dokázáno, že stres (ať už ze strachu, nebo z bolesti) způsobuje uvolňování adrenalinu a ten potlačuje oxytocin – hormon, který pomáhá otevírání děložního hrdla.

A pokud mnoho stresu rovná se pomalejší porod, tak zároveň platí, že pohoda porod urychluje. A nejde o nic složitého, jednoduše poslouchejte pozitivní zprávy o porodu ve chvíli, kdy vaše tělo i hlava relaxují. Když odpočíváte a jste uvolněná, nemáte chuť kritizovat a zpochybňovat, zda je to pravda, nebo ne. Prostě jen přijímáte pozitivní zprávy – afirmace. Zbaví vás starostí a naučí vás důvěřovat svému tělu, že zvládne porod.

Celý článek si můžete přečíst v lednové Betynce 1/2017.

Zpěvačka Pink o Vánocích porodila chlapečka

Zpěvačka Pink o Vánocích porodila chlapečka

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články