Prso jako dudlík

Plně kojená miminka jsou na prsa zvyklá. Jsou pro ně zdrojem výživy, cítí tak blízkost maminky, jsou v bezpečí. A někdy maminčino prso mají jen místo dudlíku.
Prso jako dudlík
Některé maminky svá ňadra používají výhradně ke kojení a některé nechávají svá zlatíčka, ať si prso dudlají místo dudlíku. Co maminka to názor, ovšem i odborníky toto téma značně rozděluje.
 
„Já bych své holčičce nikdy prsa k dudlání nenechala. Prostě jí nakojím a po kojení od prsu odtáhnu. Nechci, aby si zvykala na dumlání mých ňader,“ tvrdí Jiřina Kadeřábková z Prahy. To maminka tříměsíčního Lukáška Andrea Páralová si nemůže prso coby uklidňovák číslo jedna vynachválit: „Lukášek je v noci neklidný, hodně často se budí. Spíme spolu na posteli a když je potřeba, dám mu prso a je klid. Někdy si jen trochu cucne, vím, že je dost nakojený, ale cumlání mé bradavky ho uklidní a on tak na chvíli usne.“
 
Klepněte pro větší obrázekCo na to odborník?
Jistě byste rádi slyšeli fundovanou radu, my vám ji ale bohužel tentokrát nedáme. Ze tří oslovených lékařů nám každý řekl v podstatě něco jiného.
 
Pediatrička z Prahy Alena Bohdanecká je zcela proti. „Nechci nikomu svůj názor vnucovat, ale je pravda, že jsem zásadně proti. Miminko si vytvoří na ňadru závislost a pak jej bude vyžadovat při každé příležitosti. Nakonec bude muset maminka mít dítě u prsu pořád.“
 
Brněnský lékař Antonín Pechl to úplně nezatracuje, ale radí s opatrností: „Pokud to mamince nevadí, dítěti časté dumlání ňader určitě nijak nevadí. Dumlání bych ale spojoval s kojením a to zejména nočním. Strčit dítěti do pusy prs kdykoli si řekne, ačkoli je nakojené, považuji za zbytečné.“
 
Nejsmířlivější je pak dětská lékařka z Plzně Anna Böhmová: „Já bych miminku nabídla prs kdykoli se ho bude dožadovat a to i mimo kojení. Někdy si prostě potřebuje cucnout trochu mlíčka, někdy se jen uklidnit. Ale to je normální a v souladu se zdravým růstem dítěte. Takže bych vše nechala jen na mamince, jestli chce svému dítěti poskytnout klídek u prsu, nebo mu zbytečně cpát dudlík. Na rozdíl od ňadra, ten se totiž podstatně hůře odnaučuje.“
 
Klepněte pro větší obrázek

Je to jen na vás
Jednoznačná odpověď na problematiku tedy opravdu neexistuje. Dobré je snad jen to, že používání ňadra k dudlání s sebou nenese žádná zdravotní rizika. Pro miminko, ani pro vás jako maminku.
 
„Samozřejmě záleží na citlivosti bradavek. Některé maminky si stěžují na potíže, bolesti a drobné oděrky bradavek už při kojení, takže u těch asi „dudlání prsou“ nepřipadá v úvahu. Ale jinak z medicínského hlediska nemůže sání prsu, ač jen pro uklidnění, přivést žádné komplikace. Pokud tedy maminky z nějakého důvodu odmítají dudlík, je prso ideální metodou. Rozhodně lepší a především hygieničtější než ocucávání prstů, které některé rodiče svým dětem do pusy strkají, aby je zklidnili,“ míní porodník Jan Klusák.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Prso versus dudlík
Že každé miminko potřebuje občas jen uklidnit, je jasné. A bohužel zaručenou metodou je právě ono oblíbené „dumlání a sání“ bez potřeby pít. Takže pokud nejste zarytým zastáncem prsu, je ideálním řešením, v poslední době zatracovaný, dudlík. Podle nejnovějších výzkumů psychologa Johna Murraye z Kansaské státní univerzity proti němu nelze nic namítat. Zejména pokud je dítě plačtivé a neklidnější, představuje dudlík lepší řešení, než aby ho matka pořád přikládala k prsu a navíc představuje jistou prevenci před náhlým úmrtím. Na schopnost miminka sát nemá dudlík dokonce žádný vliv. Až od jednoho roku by se ale mělo užívání dudlíku omezovat kvůli správnému vývoji skusu a řeči. Do té doby může ale malý brouček vesele dudat… pakliže mu to dovolíte.

Text: Eliška Zikmundová
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články